DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Trabzon’da Tarih Kıyımı

Evet, başlıktada belirtildiği gibi, üstü açık bir tarih kıyımı trajedisi yaşanmaktadır.
Bugün, millet olma vasfını elde etmiş çok sayıda ülke var irili ufaklı, bir çoğu devlet olma hususiyeti eksikliği yaşamakla birlikte gelecekleri için çaba içindeler.
Tarihsel geçmişi, çok eskilere dayanan Türk milletinin, geçmişi ile bugünü ele aldığımızda, çok eskilerden günümüze gelen değerlerimiz bizim gururumuz olarak gönlümüze ışık oluşturmaktadır.
Olması gerekenler mutlaka, geçmişin izlerini geleceğe taşıma olması gerekirken, bilinç dahilinde ve haricinde, özellikle Trabzon’da tarih kıyımı yapılıyor desek yanılmış olmayız.
Bu belirtilerin dahilinde, Trabzon’da zamana yayılarak yıkılan, yıktırılan çok sayıdaki ecdadın eserleri bizlerin derin infialinde yer ederken, içi boş düşüncelerle, bu ile kasıt içerisinde olanlarda vardır.
İyi niyet göstergesi iç güdüsü ile hareket eden, bazı şahıslar, aynı yıkım projelerini, yine bazı sivil toplum kuruluşları içinde kamufle halinde yapmaktadırlar.
Neden ve niçinler ile gelinen süreçte Trabzon’un milli hassasiyeti ile oynanmakta, yabancı eserleri,proje kapsamında gelecek ile yüzleştirme çabaları zamana yayılarak devam etmektedir.
Bu kastın içinde, kamu hususiyeti içinde geçmişte var olan, bugünde hizmet dahilinde bazı kişilerin var olduğunu düşünürsek, ne gibi bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek istiyorum.
Sonuç itibariyle, yüzlerce yıldır bu vatanı bize yurt olarak bırakan ecdadımızın, tüm eserlerine sahip çıkmak vicdanı bir sorumluluk olduğunu asla unutmadan, gecmişten gelen camiler,mescitler, çeşmeler, hamamlar,hanlar,su köprüleri, özel kitabeli evler, konaklar, kütüphaneler, okullar, mezarlıklar vs. bütün hepsini her ortamda mutlaka korumalı ve onararak geleceğe aktarmalıyız.
Aksi tutum ve ortam içinde olanlarıda kamu ve toplum vicdanında mutlaka cezalandırmalıyız.

Nevzat YILMAZ
[email protected]

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.