DOLAR 32,3311
EURO 35,198
ALTIN 2246,141
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Trabzon’un Haklı İsteği

Ulaşım,her ülkenin bir anlamda gelişmesini sağlar,ileriye bakışına onay verir biranlamda.
Ulaşım olmadan, kalkınma olmaz, yaşam standardı tamamlanmaz.
Bu özet değerlendirme ışığında, ülkemizde mevcut çalışmalar büyük ölçüde ulaşım ile öne çıktığına göre,bu yöndeki atılan her adım ve her oluşum isabetlidir.
Ancak, ulaşım ile oluşan alt ve üst yapıların bu mesafeden yeterince istifade etmediği ortadadır.
Gelinen ve gelişen tüm mesafeleri takip etmeye çalışan, Türkiye’nin kadim şehri Trabzon’un,istenen düzeyde olmadığını ifade etmek istiyorum.
Özellik arz eden bu ilde, iç oluşumlara onay olan çalışmaları yakından takip ederek, nelerin kaybedildiğini görmek gerekir diye düşünüyorum.
Bugün, bir çok çalışmaya sahne olan, Trabzon’un çok yakın illeri,bu büyük pastanın pay ortağı olurken, pastanın kalanına razı ettirilmek düşündürücüdür.
Mutlaka çevre illerimiz herşeyin en iyisine layıktır,bunda şüphe yoktur, şikayetimizin temel amacını oluşturan, Karadeniz bölgesinin bu nezih şehrinde, aynı düzeyde güzellik aramak hakkımız olduğunu söylemek, işin çözümüne katkı amacı taşır ve olayda budur.
Trabzon için, sık söylenen bir söz vardır, “Fatih’in fetettigi Yavuz’un valilik yaptığı Kanuni’nin doğduğu kadim şehir.”
Bu ifadeleri hak eden bu kadim şehir malesef,bu anlamı yüksek onurdan istifade edememektedir.
Güneye açılmayan,yani güney ile gelişmesi olmayan, kaldırımları işyerleri hâline dönüşen,plan ve program dışı yapılaşma, atıl halde tutulan, imar engeline takılan mahalleleri ile labirent hâlindeki Trabzon’u haketmedigi durumdan kurtulmak için çaba sarf edilmelidir.
Bu çabalar sürerken,zemin sağlığı olmayan, Trabzon’un en müstesna bölgesi Çukurçayır’a yani Boztepe’ye binlerce ev doldurmak, akıl ve mantık dışıdır.
Çukurçayır’ın imara açılması, açtırılması ülkemiz için büyük bir kayıptır. Bu bölgenin abiat parkını yok ettiği gibi, Trabzon’un yaşam standardınada büyük darbe oluşturmuştur.
Trabzon’da büyük bir boşluğu dolduran, yeşiliyle, çok sayıda kuşun barındığı,ve çok sayıda kuşun göç yolunda istirahat ettiği bu özel bölge,devletin tüm imkanlarıyla yok edildi, Trabzon’un ilgilileri tarafından’da yaşanılırlığı ortadan kaldırılmıştır.
Hâlbuki, herşey iyi plan ve program dahilinde olması gerekirken,plansızlığa terk edilen bir şehir özelliği içersine itilmiştir.
Gelinen son durum şudur, şehrin merkezi,yani Yenimahalle, Gülbahar hatun, Erdoğdu çok acil özel plana dahil edilerek,bu mahallelerde yeni imar planı uygulamaya koyulması gerekmektedir.
Dolayısıyla,bu mahallelerde oluşan tıkanıklığı aşmak için yüksek katlı binalara izin verilerek, aynı ölçüde yeşil alanı ortaya çıkarmak akılcı ve mantıklı çözümdür.
Evet, ulaşım ilede tamamlanması sağlanacak Trabzon’un yaşam cazibe merkezi olması için hiçbir engel kalmamış olacaktır.
Beklenen, haklı isteğe dönüşen düşüncelerin hayat bulması için mutlaka, ulaşım ve bu ulaşımın huzuru için güney çevre yolu plan ve programı raflardan indirilerek gereken artık yapılmalıdır.
Geleceği aydınlık Trabzon bu istekleri fazlasıyla hak ediyor.

Nevzat YILMAZ
[email protected]

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.