DOLAR 32,3699
EURO 34,9649
ALTIN 2325,829
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Dünyanın en büyük Cruise gemi şirketleri Trabzon ve Karadeniz’e ilgi gösterdi

tha – Amerika Birleşik Devletleri’ne ticari çalışma ziyareti düzenleyen Trabzon heyeti, dünyanın en büyük Cruise gemi firmalarından Royal Caribbean ve Carnival Cruise ile üst düzey görüşmeler gerçekleştirdi. Her iki firmanın üst düzey yetkilileri, Trabzon ve Karadeniz’i Cruise destinasyonları arasına almak için teknik inceleme heyetlerini en kısa zamanda Trabzon’a göndereceklerini vurguladı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK CRUİSE ŞİRKETLERİ ZİYARET EDİLDİ

Dünyanın Cruise turizminin başkenti olarak nitelendirilen Miami’de bulunan Trabzon heyeti, 21 firmanın bulunduğu Miami Cruise Limanı’nda sektörün en büyük iki firması Royal Caribbean ve Carnival Cruise şirketlerini ziyaret etti.

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Karadeniz Kruvaziyer Platformu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, TTSO Başkan Yardımcısı Mustafa Zihni Serdar, Florida Eyaleti’nde turizm alanında çalışmalarda bulunan Güney Florida Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Cihan Çobanoğlu ve Dr. Muhittin Çavuşoğlu ile TTSO Genel Sekreteri Ali Rıza Kul’un yer aldığı heyetin ilk durağı Royal Caribbean şirketi oldu.

“ÖNEMLİ BİR TARİH DESTİNASYONU OLAN TRABZON’A CRUİSE TURİZMİNİN YENİDEN CANLANMASINI ARZU EDİYORUZ”

Royal Caribbean Başkan Yardımcısı Russell Benford ile bir araya gelen heyet Trabzon hakkında bilgi verdi ve Trabzon’un cruise turizmini tanıtan film izlendi. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 2016 yılında 40’ı aşan cruise gemisinin geldiği ve önemli bir destinasyon olan Trabzon’da yeniden cruise turizminin başlamasını arzu ettiklerini belirterek, “Bunun için buradayız. Trabzon 4 bin yıllık bir şehir. Birçok uygarlıklara ev sahipliği yaptı. Şehrimizde birçok tarihi ve kültürel mirasımız bulunmaktadır. Bunların arasında cruise turizminde büyük ilgi gören Sumela Manastırı var. Hristiyanların hacılık ünvanı kazandığı önemli bir inanç turizmi merkezi olan Sumela Manastırı’nın yanı sıra şehir merkezinde de çok sayıda tarihi mekanlarımız bulunmaktadır. Trabzon’a gelen cruise turistleri Sumela Manastırı ve şehir içindeki tarihi yapılar olmak üzere iki ayrı grup halinde tur yapmaktadır. Öğleden sonra ise gruplar yer değiştirmektedir. Trabzon Karadeniz’de önemli bir liman ve cruise destinasyonudur. Trabzon’un önderliğinde Karadeniz Kruvaziyer Platformu’nu kurduk. Bu platforma Karadeniz’deki 6 ülke katıldı. Sloganımız ise ‘6 ülke 6 kültür’ olarak belirlendi. Ayrıca Karadeniz’deki bu destinasyonu da cruise turizmine kazandırmak istiyoruz. Bunun için buradayız. Trabzon’un cruise turizminde daha iyi yer alması için neler yapılması gerekiyorsa bize yönlendirmenizi istiyoruz” diye konuştu.

“TRABZON CRUİSE TURİZMİNE HAZIRDIR”

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ise, “Az önce izlediğimiz filmde kısaca Trabzon’un 4 bin yıllık tarihini ve günümüze kadar ulaşan eşsiz eserlerini gördük. İnanç turizminde Trabzon önemli bir destinasyondur. Sumela Manastırı restore edilerek dünya turizmine yeniden açılıyor. Cruise turizminin Miami şehrine yaptığı ekonomik katkıların ne kadar büyük olduğunu burada gördük. Biz de Cruise turizminin Trabzon’a ekonomik katkısını artırmasını hedefliyoruz. Bunun için şehrimiz hazırdır. Sizleri Trabzon’da ağırlamak isteriz” dedi.

“CRUİSE GEMİLERİNİN TRABZON’U DA ZİYARET ETMESİNİ İSTİYORUZ”

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Türkiye’nin dünya turizminde çok önemli bir konumda olduğunu vurgulayarak, “Ülke olarak yılda 50 milyon turist hedefimiz var. Cruise turizminin de bunda önemli bir paya sahip olmasını istiyoruz. İstanbul’a gelen Cruise gemilerinin çok yakın bir mesafede bulunan Trabzon’u da programlarına almasını öneriyoruz. Trabzon Sumela Manastırı restore edilerek ziyarete açılmış ve 4 ayda 250 bin ziyaretçiyi ağırlamıştır. Özellikle şehrimize gelen yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi yapıdır” ifadesini kullandı.

“TRABZON, BURAYA GELEREK CRUİSE TURİZMİNDE ÖNEMLİ BİR ADIM ATTI”

Royal Caribbean Başkan Yardımcısı Russell Benford, “İçinde bulunduğumuz bina dünya cruise merkezinin limanı Miami’deki en büyük cruise firmalarından biri olan Royal Caribbean’ın genel merkez binasıdır. Bu binada 2 bin 500 kişi çalışmaktadır. Dünyanın her yerinde ofislerimiz vardır. Bu toplantı odası da bütün Cruise kararlarının alındığı merkezimizdir. Buraya gelerek önemli bir adım attınız. Her yıl büyüyen cruise turizminde şirketimiz de yeni destinasyonları çalışarak gelecek yıllık programlara eklemektedir. Az önce Trabzon’u filmde izledik. Trabzon’un Cruise turistleri için ilginç tarihi bir şehir olduğunu gördüm. Trabzon’a daha önce giden Cruise gemilerinin bazılarının şirketlerini çok iyi tanıyorum. Sizinle yaptığımız bu toplantıdan sonra Trabzon’u değerlendirmek üzere yönetim kurulu başkanımıza rapor hazırlayacağım. Bunun için sizden ricam Trabzon’daki cruise destinasyonuna sağlanan destekler, liman kapasitesi ve imkânları ile tarihi ve turistik mekânların detaylarını bir rapor halinde bana iletmenizdir. Bu ön raporunuzun ardından daha detaylı bir çalışma başlatarak Trabzon’u nasıl pazarlayabileceğimizi kendi uzmanlarımız çeşitli kriterlere göre inceleyecekler. Nasıl bir program oluşturulabileceğini ortaya koyacaklardır. Bu raporlamaları birlikte hazırlayarak ilerleyelim” dedi.

“CRUİSE FUARLARINA MUTLAKA ETKİLİ BİÇİMDE KATILMALISINIZ”

Royal Caribbean Başkan Yardımcısı Benford, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Miami’de ve Avrupa’nın farklı şehirlerinde cruise fuarları düzenlenmektedir. Bu fuarların hedefi yeni destinasyonların satış programlarına alınmasıdır. Miami ve Avrupa’daki fuarlara Trabzon olarak mutlaka etkili şekilde katılmanızda fayda var. Trabzon şehri olarak cruise turizmine nasıl katkı verebilirsiniz? Bu tür olanakları da bir rapor halinde sunmanızda fayda var. Bu ilk toplantının ardından Trabzon’u daha detaylı inceleyeceğiz. Royal Caribbean ekibi de en kısa sürede Trabzon’a gelerek saha çalışmasını yapacaktır.”

CARNİVAL CRUİSE ŞİRKETİ ZİYARET EDİLDİ

Trabzon heyeti daha sonra dünyanın en büyük cruise şirketleri arasında yer alan Carnival Cruise şirketini ziyaret ederek üst düzey yöneticiler Leon Sutcliffe, Salvatore Rassello ve Ugo Savino ile görüştü.

Carnival Cruise yöneticileri, Trabzon’dan üst düzey bir heyetin ziyaretinden memnuniyet duyduklarını belirterek, cruise turizminin çok önemli bir alan olduğunu özellikle uzun planlamalara ihtiyaç bulunduğunu ifade ettiler. 2020 ve 2021 programlarını Carnival Cruise olarak tamamlandıklarını ancak yapılacak olan çalışma ile en erken 2022 yılı ve sonrası programlarına Trabzon’u ekleyebileceklerini vurguladılar. Carnival Cruise yetkilileri, “Cruise turizmi şehirlere ve bölgelere büyük ekonomik katkılar sağlıyor. Buna karşılık şehirler ve bölgeler de cruise turizminin gelişmesine çeşitli destekler sunmaktadır. Her yıl yeni bir destinasyon ekleme çalışmaları yapıyoruz. Bunun için çok detaylı araştırma ve kriterler inceleniyor. Elbette cruise gemileri karlılık sağladıkları destinasyonları dünya genelinde pazarlayabilirler. Karlılık açısından Trabzon’u inceleyeceğiz. Trabzon destinasyonunu değerlendireceğiz ve Trabzon ile Karadeniz’i cruise turizmine nasıl kazandırabileceğimiz konusunda uzmanlarımızla araştırma yapacağız. Bu sürece Trabzon heyetinin de destek vermesini istiyoruz. Bu toplantı bunun bir başlangıcı oldu. Özellikle cruise gemilerinin karlılığını artıran bir unsur da şehir içindeki destinasyonların pazarlanmasıdır. Trabzon’da demirleyen bir geminin çok yakında bulunan tarihi yapıların ve gezi destinasyonlarının incelenmesi için teknik bir ekibimiz Trabzon’u ziyaret edecek. Bu ziyaret öncesinde de raporlamalar yapılarak ön bilgi sahibi olmamız yararlı olacaktır” dediler.

Trabzon valisi İsmail Ustaoğlu, grubun istediği raporların en kısa sürede hazırlanarak sunulacağını ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu da her iki şirketin teknik heyet ve üst düzey yöneticilerini Trabzon’da ağırlamaya hazır oldukların vurguladı.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, dünyanın en büyük iki Cruise şirketiyle çok faydalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini, Trabzon ve Karadeniz’e cruise şirketlerinin ilgisinin artacağına inandığını vurguladı.

TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren ise görüşmelerin Trabzon için çok faydalı geçtiğini, her iki firmanın da Trabzon’u incelemeye alma kararlarının önemli olduğunu ifade etti.

MİAMİ CRUİSE LİMANI İNCELENDİ

Trabzon heyeti daha sonra dünyanın en büyük cruise limanı olan Miami Cruise limanında incelemelerde bulundu, yolcu indirme bindirme operasyonlarını izledi, yetkililerden bilgi aldı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.