DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

ESKİ BİR TÜRK BAYRAMI NEVRUZ

ESKİ BİR TÜRK BAYRAMI NEVRUZ

   Bir milleti meydana getiren en önemli unsurlardan birisi de gelenek, görenek, örf ve adetler olarak adlandırdığımız kültür değerleridir . Atalarımızdan günümüze kadar ulaşan ve gerek devleti, gerekse toplum ve kişileri yönlendiren bazı gelenekleri bunun yanı sıra felsefi  düşünceleri birden bire söküp atmak mümkün değildir.

Gelenekçilik Türklerde devamlılık fikrine yol açmıştır.Binlerce yıl önce varolan bir adet bir inanış, 21.yuzyılda da varlığını sürdürecektir.

Nevruz Bayramı’da böyle bir gelenektir. Bu gün Türk topluluklarında Nevruz, Neroz,Nevrız, Ergenekon, Bozkurt, Çağan, yeni gün,Ulusun ulu günü gibi çeşitli adlarla kutlanan Nevruz,binlerce yıl öncesine dayanan bir kurtuluş bayramıdır.Dörtyüzyıl çevresi yüksek dağlarla kaplı bir vadide kalan Türklerin Ergenekon’dan çıkışını ve İstiklalini kazanmasını konu alan Nevruz Bayramı, Türk’lerde gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart günü kutlanır. Bu bayram ile ilgili olarak Türk topluluklarında çeşitli gelenekler meydana gelmiştir. Orta Asya’dan Balkan Türkleri’ ne kadar bu gelenekleri ve törenleri tesbit etmek mümkündür. Uygur,Kazan,Ufa ve Mişer, Orta Asya Türkleri’de Nevruz günü yapılan toplantılarda oldukça enteresan bir adet görülmekte ve bahar geldigi zaman özellikle Nevruz günü “Ergenekon Destanı” okunmaktadır. Balkan Türkleri’nde Sultan-ı Navrız yada Mevris olarak bilinen Nevruz geleneği oldukça yaygındır.

Türk topluluklarında birbirlerinden çok az bir farklı günümüz dünyasına bir kültür mirası olarak intikal eden Nevruz geleneği,zamanla dini bir mahiyet kazanarak yeni yıl yada  Bahar Bayramı olarak kullanmaya başlamıştır. İslamiyeti sathi bir biçimde kabul etmiş olan ilk müslüman konar göçer Türk toplulukları    Toy,Şölen,Yuğ gibi adetleri bu dinin yeni bir unsuru olarak devam ettirmişlerdir. Kazak Türkleri’nin Nevruz törenlerinde mevlüt okuttukları tesbit edilmiştir.

Nevzat YILMAZ
[email protected]

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.