DOLAR 32,5472
EURO 34,7396
ALTIN 2488,734
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Türkiye’yi, KTÜ Temsil Edecek

tha – KTÜ LE-CORE Araştırma Ekibi, Uluslararası VESPA Projesi’ne Kabul Edilen Tek Türk Araştırma Ekibi Oldu

Belçika’nın dünyaca ünlü UCLouvain Üniversitesi, İngiliz Derlemi Dilbilim Merkezi uzmanları tarafından 2008 yılında başlatılan ve dünyanın farklı coğrafyalarında dil biçimleri ve iletişim uygulamaları üzerine çalışan araştırmacıları bir araya getiren, Özel Amaçlı İngilizce Çeşitleri Öğrenen Derlemi (VESPA) Projesi’ne, Türkiye’den başvurarak kabul alan tek Yükseköğretim Kurumu, Karadeniz Teknik Üniversitesi oldu.

Bilimsel Çalışmalara Kaynak Sağlayacak Uluslararası Akademik Metin Veri Tabanını Oluşturulacak

Anadili İngilizce olmayan lisans ve lisansüstü öğrenciler tarafından oluşturulan İngilizce akademik metinleri kapsayan ve uluslararası düzeyde disiplinler arası çeşitliliğe sahip olan ve Derlem Dilbilim ölçütlerine göre derlenmiş bir Metin Veri Tabanı hazırlanması, projenin ortaya çıkış amacını oluşturuyor. Farklı anadile sahip İngilizce öğrenen kişiler tarafından yazılan akademik metinlerden oluşan, uluslararası VESPA Projesi’nin yürütücülüğünü Prof. Sylviane GRANGER üstlenirken projenin koordinasyonunu UCLouvain Üniversitesi’nden Dr. Magali PAQUOT yapıyor.

Türkiye’yi, KTÜ LE-CORE Ekibi Temsil Edecek

KTÜ İngilizce Akademik Öğrenen Derlemi (KTUCALE) ekibi, sekiz yıl boyunca gerçekleştirdiği öğrenen derlemi çalışmalarının bir ürünü olarak ortaya konan çalışmalar ile UCLouvain Üniversitesi Dilbilim Merkezi’nin yürüttüğü uluslararası VESPA Projesi’ne başvuruda bulundu. İki yıl süren başvuru sürecinden sonra 2022 yılı Eylül ayında, KTUCALE’nin projeye dâhil edilme süreci onaylandı. Ülkelerin sadece bir üniversite ve araştırma grubu tarafından temsil edildiği Ortak Dil Derlemi Projesi’ne, Türkiye’nin yanında kabul edilen diğer ülkeler ise Hollanda, Almanya, ABD, Fransa, Çekya, Norveç, İspanya ve İsveç oldu.

Kuruluşu 2011 yılına uzanan ve sekiz yıldır çalınmalarını aralıksız sürdüren KTÜ LE-CORE https://www.ktu.edu.tr/le-core ekibinde yer alan araştırmacılar; Edebiyat Fakültesi, Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü akademisyenleri Dr. Öğr. Üyesi Ali Şükrü ÖZBAY (Türkiye Proje Koordinatörü) Doç. Dr. Mustafa Zeki ÇIRAKLI, Arş. Gör. Tuncer AYDEMİR, Arş. Gör. Zehra GÜRSOY ile lisansüstü öğrenciler Ayşenur HOŞOĞLU, Elçin NAKIŞ, Buse UZUNER ve Tuğba ÇITLAK oldu. Konu hakkında KTÜ LE-CORE ekibi tarafından “Araştırma Üniversitesi unvanına sahip Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin bu tür uluslararası projelerde yer almasının, marka değerine katkıda bulunacağına inanıyor ve başta mühendislik bölümleri olmak üzere tüm bölümlerimizi kapsayan disiplinler arası Karşılaştırmalı Derlem Dilbilim çalışmalarına kaynak olmasını hedefliyoruz.” şeklinde bir açıklama yapıldı.

UClouvain, Şanghay, QS ve THE uluslararası sıralamalarına göre dünyanın en iyi 200 üniversitesi arasında yer alan Avrupa’nın en eski üniversitelerinden biridir.  UClouvain aynı zamanda 2022 yılında, Times Higher Education tarafından belirlenen uluslararası saygınlığa sahip en iyi 50 üniversite arasında yer almaktadır.

“Derlem Dilbilim, doğal dil verisini diğer bir deyişle ‘gerçekleşmiş dili’ inceleyerek dilbilimsel çözümlemeler sağlayan ve verinin sıklık ve diğer ilişki ölçülerine göre dildeki eğilimlerini betimleyebilmeye yarayan bir yöntemdir.”

VESPA ve KTÜ LE-CORE ekibi hakkında ayrıntılı bilgiye; https://uclouvain.be/en/research-institutes/ilc/cecl/vespa-partners.html https://www.ktu.edu.tr/le-core  linklerinden erişim sağlanabilmektedir.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.