DOLAR 32,5065
EURO 34,7908
ALTIN 2419,426
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Trabzon’un Sorunları

Toplumun genel ve temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere, yöneticiler dayıma programlar yaparak uygulamaya koyacakları işleri sıralar veya programa alırlar.
Bu özellikleri dışlamış idareler, malesef mensubu olduğu idari bölgesine hizmet verememektedirler.
Bu düşünceden yola çıkarsak, Trabzon malesef düşünce gerisine itilmesi karşımıza çıkıyor.
Kadim şehir ifadelerini kullanan ilgililer,bu kadim şehir hususiyetiyle ters orantılı olduğunu,kendi deyimleriyle ters orantılı olduğunu görürsünüz.
İstanbul’un fethinin, Trabzon fetedilmesiyle tamamlandığını göz önünde bulundurursak, yetkililerinin bu ili yok sayar gibi oluşum içine dahil olması, işin özeti mahiyetini taşıyor.
Dünyanın sayılı, hatta belkide ilki olan, tabiat ve doğa abidesi olan Çukurçayırı,yani Boztepe’yi binlerce dev kule inşaatlar yaparak nasıl yok edilmiş ise,bu tarihi doğa harikası bölgeyi iskana açan zihniyet,bu hıncını alamayarak, aynı kin ve nefreti,bu müstesna bölgenin kalbini delerek,ucube bir tünel ile yokedilişini tamamlamış oldu.
Bu yetmezmiş gibi, Trabzon’un güneyi ile buluşmasına set çekilmesi, Güney’in hala imar planlamasının yapılmadığından daha açık bir durum görülmemektedir.
Büyükşehir olan Trabzon’un,yaşam standardını Atapark ile meyada arasına sıkıştırmak düşüncesini bu ile reva gören düşünce, Trabzon’u güneye taşımaması ile iyi niyet mantığını dışladığını ispat etmiş oldu.
Diğer taraftan, Trabzon’lu bakan, Süleyman Soylu’nun dahilinde bulunduğu, Trabzon’daki sonderece atıl durumdaki karakolların,jandarma Ortahisar ilçe dahil, bunların hizmet açısından hiçbiri standarda ve hizmet ortamına sahip olmazken,bu büyük hatayı görerek ilgisiz kalmak doğru değildir.
Bu ildeki polis karakolları ile jandarma karakolları, nezarethane ve arşiv işlevi gören tüm kısımlarında sonderece sağlıksız, yetersizlik olduğu çok açıkça görülmektedir.
Bu hassasiyeti öne alarak,bu belirtilen karakolların tamamının yıkılarak,insan yaşamını ve hizmet kalitesini yükseltmek,insana verilen değeride ortaya koyacağından, ne gerekiyorsa yapılmalıdır.
Trabzon’un yine sorunlar zincirinde büyük eksiklik görülen, Trabzon’un tarihi eserlerini,yani milli ecdat yadigarlarını, Selçuklu ve Osmanlı eserlerini yok saymak çok büyük bir hezeyandır.
Trabzon’un ecdat yadigarları, camiler,hanlar, hamamlar, çeşmeler, taş köprüler,tarihi dokusu çok yüksek eski ahşap evler, ecdatlarımızın mezarlıkları,mezar sütun ve kitabesi orjinal eserleri koruyamayan bu ilin tüm yetkilileri hangi makamda olursa olsun vicdanen ciddi anlamda sorumluluk bilinciyle vebal altındadır.
Trabzon’un ecdat yadigarlarını geleceğe taşımak için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.
Trabzon’un vekilleri,bu ildeki hususiyetiyle daha çok çalışmalı ve tüm sorunları ciddi olarak masaya yatırmalıdırlar.
Ucu açık ifadelerle değil,ucu dolan ifadeler ile bu kadim şehre hizmet vermelidirler.
Başka bir sorun ise, Trabzon’un merkezinde bulunan yol genişlemesi ve yeni inşaatların tamamlanması ile,terk edilerek bırakılan,birkismi işyeri olarak kaldırım üzerinde bulunan çok sayıda görüntü ilede çirkin durum sergileyen, kaldırımı işgal eden tüm bina terk çıkıntılarının Trabzon Büyükşehir ve Ortahisar Belediyesince biran önce yıktırılması gerekmektedir.
İyi şeylerde olan bu ilde, yüz yıllık şehrin ihtiyacını karşılayacak,alt yapı çalışmalar ile üstyapı çalışmalarını takdir ederken,yeni yeni düşüncelere ışık olacak oluşumları bu ilin artısı olarak görmek iyiye alkış mantığıyla onure etmek gerekir.
Evet,bu kadim şehir Trabzon için özellikleri büyük olan iki STK hizmet kuruluşunu daha aktif hâle getirerek bu ile daha güzel hizmetlere yol açılması gerekir.
Bu iki önemli kuruluş, Trabzon Büyükşehir Belediyesi kent konseyi ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi kültür araştırma kurulu.
Ve dahası,bu ildeki her STK , bu kadim şehrin güzelliği ile yakın alakalıdır.
Sağlık dileklerimle.

Nevzat YILMAZ
[email protected]

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.