DOLAR 32,5197
EURO 34,8462
ALTIN 2488,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

TRABZON’UN SOSYAL ALANLARI

Süratle gelişen ülkemizde yeni yerleşim yerleri açılmakta,bu yerleşim yerlerine birbiri ardına sosyal donatılar eklenmektedir.Olmassa olmaz’ımız olan bu önemli ihtiyaç alanları, konut ihtiyacı bahane edilerek sınırlandırılsa dahi yapılan en lüks konutun birinci derece değeri sosyal alan ile ölçü oluşturmaktadır.
Bu özel ihtiyaç alanları, maalesef farklı bir alternatifle farklılık gösterir ise,toplumun kendisini oluşturması eksik olur. Bireyin yaşam döngüsünde,onun temel ihtiyaçları elinden alınırsa psikolojik sorunlara basamak olur ve gelecekte sorun oluşumu açığa çıkar.
Trabzon’un son on yılında,tarlalarda ve sebze seraları dahil başlayan süratle yapılaşma malesef,ne doğru planlamaya nede kentsel mimariyle uyumlu değildir.Alt ve üst yapı gözetmeden, yeterliliği olmayanlar inşaat sektöründe hüküm icra ederse olacağı budur,ne sosyal alan ve nede kamusal alan olur.
Trabzon’un gerçekten kanayan yarası dört yerleşim yeri, Çukurçayır, Beşirli, Kaşüstü, Şana’dır.Bu bölgelerde oluşan,ucu açık plan zafiyeti ile yapılan yapılaşma ciddi olarak farklı bir oluşuma sahne olmaktadır.
Yapılaşma düzeni,kat olayı ve birbirlerine olan mesafeler dahil, görselliği’nide eklerseniz iyibir sonuç oluşturmamaktadır.Bu sayılan dört bölgede,uyum ve kurala dahil olan, düşünce içersinde olumlu bulunan ancak yüzde yirmi’dir, diğer kalan bölümleri eksik ve düzgün olmayan yapılaşmada eksi puan dahilindedir.
Trabzon’un geleceğine onay vermesi gereken kurumsal yetkililerin hissi ve mantıktan uzak yaklaşımları maalesef bu ilin görselligine ipotek koymuşlardır.
Peki,ne yapılması gerekir derseniz,Tarihin derinliklerinde yeri olan, bu önemli vilayetin bir “kentsel tasarımı” yapılmalı,bu kentsel tasarım kuruluna bu ilde ikamet eden, üst düzey bazı STK temsilcileri, mimarlar, inşaat mühendisi,jeoloji mühendisi, çevre mühendisleri olmalıdır,ve bu gruba, Trabzonlu olmayan,yani bu ilde hiçbir bağlantısı olmayan, inşaat mühendisi, mimarlar, jeoloji mühendisi, çevre mühendisleri’de dahil olup genel görseli oluşturmaları gerekmektedir.Uydur kaydır hesabıyla, çevre Bakanlığı’nın duyarsızlığı,yerel belediyelerin yanlı bakışına sahne olan Trabzon’un kaderi için mutlaka yeni düşünce oluşturulmalıdır,hatta Trabzon’un kaderi için,sosyal donatıları yüksek bir yerleşim yeri için, bütün yapılmış yapılaşmalar dahil onsekizinci madde uygulanmalıdır,ve yerleşim programı dahilinde Trabzon, güneye mutlaka açılmalıdır.
Evet,yok’lar arasından var’lar arasına dahil olacak yeni düşünceleri, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, yeni ve akılcı bakışıyla uygulamaya koyacağı inancı ve ümidiyle.

Nevzat YILMAZ
[email protected]

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.