Kültür hiç kuşkusuz bir toplumun özü ve yol göstericisidir.
Bu kaçınılmaz düşüncenin içinde var olmak, insanca yaşamında varlık özetidir hiç kuşkusuz.
Gelişmekte olan ülkelere baktığımızda, aklı selim düşünen herkes mutlaka bu yolu, yani kültür yolunun varlığını özümsemektedirler.
Ülkemizde de var olan öz kültür yapısına ilave olarak, sanatsal oluşumların artarak devam etmesini mutlulukla takip ederken, bu yapılanmaların kurumsal olarak altlarının doldurulmadığı dikkatlerden kaçmamaktadır.
İzahı içinde saklı olan bu feveran malesef, kamu hizmetinde olan kurumlarca doldurulamamaktadır.
Evet, kültür ve sanat içinde var olan, bütünsel olarak geniş bir kitleye hitap eden tiyatro ülkemizde her geçen gün güzel mesafeler alırken, bu potansiyelde hiç kuşkusuz önde Trabzon olduğunu ifade etmek istiyorum.
Son kırk yıldır Trabzon’un her geçen gün gelişen ve ihtiyacı artan tiyatro ile ilgili, bu işin kurumsal olarak içinde olan Trabzon Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bu manada sınıfta kalmıştır.
İzahını yapmakta zorlandığım bu ilde icrai hüküm süren bu işle iştigal eden yetkililer yılları boşa geçirdiğini üzülerek belirtmek ıstiyorum.
Artan ihtiyacı göz ardı edilmiş intibası verdiği düşünülen bu kurumsal kurum, “Trabzon Kültür ve Sanat Merkezi” oluşumu için ne yaptı, hangi kültürün icraatında imza oluşturdu.
Öz bir kimlik yapısı ile, Trabzon’a içinde çok sayıda tiyatro sahnesi, kütüphane ile sergi salonlarını hak eden, kültür ve sanat merkezi, neden bu ile reva gösterilmiyor.
Ve bir gurup, içinde bir kısım tiyatrocu’nunda olduğu yapılanma, Trabzon valilik konsepti alanı içinde bulunan, amatör çalışmaya dahi uygun olmayan,öncesinde hapishane olan, Hüseyin Kazaz adlı kültür merkezi etrafında dönüp duruyorlar.
Neden ve niçin’i tahlil edemeyen bu kesim malesef neden ellerinden alındı ile bu hissi zayıf ortama dahil oluyor.
Bazı siyasilerin de gaz verdiği bu işlevsiz salonu, saygıdeğer sanatçılara reva gösteren, heyecanı zayıf yapılanma,tiyatro ile ilgisi olmayanlar dahilinde, yürütülen kaos,gerçek sanatseverleri görmemeleri ise ayrı bir hezeyan olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hüseyin Kazaz ismiyle anılan kültür merkezi salon kullanım alanı en fazla otuzbeş metrekare, ve bu yerin sanatsal olarak amatörde olsa dahi işlerliği ve kullanımı sıfırdır, o yerde sanatın özü olan tiyatro yapılması, oyun olarakta izleyici bakımından da vasıflığı yoktur.
Trabzon valiliği güvenlik alanında bulunan bu yerin resmen valilik bünyesine dahil olması isabet dahilindedir.
Bu belirtilerin işığında, Trabzon Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan ve Tiyatro ve sanata her daim açık Hamamizade İhsan bey Kültür merkezi altı salonuyla bu şehrin hizmetinde, diğer tataftan Büyükşehir Belediyesi yanındaki çok amaçlı salon, ortahisar belediyesi içindeki geniş kullanışlı salon bu şehrin sanatçılarına açıktır.
Mevcut Devlet Tiyatrosu, konumu ile yine bu şehrin sanatına önayak olduğu gibi, uygun olan ortamlarda sanatçılara kapılarını açmaktadır.
Sonuç itibariyle, bu ilde hususiyet oluşturan herkes, iktidar ve muhalefet milletvekilleri ilin yüksek hususiyetine dahil olan önceki ve şimdiki bütün bakanların bu kadim şehre vefa borçları vardır.
Bu konuda mutlaka ve mutlaka Trabzon’un önemli ihtiyacı için harekete geçmelidirler ve Trabzon’a geniş konseptli “Kültür ve sanat Merkezi ” yapılması sağlanmalıdır.
Nevzat YILMAZ
[email protected]