DOLAR 32,3239
EURO 35,1054
ALTIN 2303,946
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Trabzon Karanlığa İtiliyor

Fatih’in fethettiği, Yavuz’un valilik yaptığı, Kanuni’nin doğduğu, kadim şehir ünvanıyla ilişkilendirilmiş olması bakımından, önemli bir şehir olan Trabzon’un, bugününü arayacağız dersek, yanılmış olmayız.
Bu şehirde, neler oluyor ile her gün kendimizi sorguluyor, ertesi günü olunca, aynı düşünce ile sorgulama içine giriyoruz.
Millet olmanın,toplum bilincindeki yeri hiç kuşkusuz, geçmiş ile ilintili olduğu gibi, geleceğinde bu şekilde oluşum içine dahil olacağı kuşkusuzdur.
Örtülü ve açık işgale uğratılan Trabzon’da azınlık, sığınmacı, mülteci, göçmen adlı Suriyeli ve Afganlıların vakit geçirilmeden bu ilden,hatta Türkiye’den dışarı çıkartılmaları gerekmektedir.
Dört bin yıldır, bilinen tarihi ile geçmişe sahip, bu ildeki çok sayıda ecdat yadigarları yok edilmekte, ettirilmektedir.
Bu açık ve net gözlem ile, Trabzon karanlığa itiliyor dersek, yanılmış olmayız.
Bu gerçekler ışığında,yok edilmesi için açık ve örtülü ecdatlarımızın eserlerini yok etme faaliyetleri, bu özelliği yüksek ilde açıkça gözlenmektedir.
Trabzon’un yüksek misyonu, ecdadımızın eserleri, camiler, mescitler, çeşmeler,hanlar, hamamlar,su kemer ve köprüleri, tarihî eser özelliği yüksek evler,konaklar çok itinalı onarmak, koruma ortamına almak varken,ilgisiz bırakıp kaderine terk ettirilmesi ciddiyetsiz bir durumdur.
Aksine,bu ildeki tüm kilise ve manastırları çok büyük paralarla,en ince ayrıntısına kadar onartıp, ilavesiyle ve yer genişlemesi sağlamak, akılda ve mantıkta yeri yoktur .
Kendi geçmişini unutanın, geleceği olmaz düşüncesiyle mutlaka ve mutlaka, ecdatlarımızın eserlerini günyüzüne çıkarmak için çok çaba sarf edilmesi gerekiyor.
Bir diğer önemli husus ise,milli ve maneviyatımızı derinden yaralayan, Sümela manastırında 15 Agostos’ta bu iktidarın himayesinde yaptırılacak 9 ncü ayın, Trabzon halkının vicdanında derin yaralar açmıştır.
İhanetin,bir açık göstergesi olan bu durumun,usul ve hukukada aykırı olduğundan, edeben’de asla karşılığı yoktur.
Manastırlar,kilise özelliği dışında olması ile’de, mantık dışı olan bu uygulamanın asla gerçekleşmemesi için,herkesin bu konuda duyarlı olması gerekmektedir.
Evet, bu kadim kentin müstesna insanların gözünün içine baka baka, çok büyük paralar harcanarak ve aslından uzaklaştırılan Sümela’nın,tarihsel özelliği bilinçli olarak, yanlı ve yanlış yönlendirmeleri ile Trabzon’u sürekli olumsuz şekilde gündemde tutmaktadır.

Nevzat Yılmaz
[email protected]

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.