DOLAR 32,519
EURO 34,8827
ALTIN 2441,882
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Sri Lanka Büyükelçisi TTSO’da

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı (TTSO) ziyaret eden Sri Lanka’nın Ankara Büyükelçisi Paaker Mohideen Amza, dünya çay üretiminde ön sıralarda bulunan iki ülkenin özellikle çay sektöründe önemli işbirliğine imza atabileceğini söyledi. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da, tarihi, doğal ve kültürel güzellikleriyle Trabzon’un Sri Lankalı turistler için çok iyi bir destinasyon olduğunu vurguladı.

Sri Lanka Ankara Büyükelçisi Paaker Mohideen Amza ve Trabzon Fahri Konsolosu Atilla Ataman’ı TTSO’yu ziyaretlerinde yönetim kurulu başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, yönetim kurulu üyeleri Tolga Avcı ve İsmail Gençcelep, Genel Sekreter Hakan Gürhan ve Dış İlişkiler Müdürü Hakan Savaş karşıladı. Sri Lanka’nın Trabzon Fahri Konsolosu Atilla Ataman, “Sri Lanka dünyanın 4. büyük çay üreticisi. Dünyanın bu konuda 5’inci büyük ülkesi de Türkiye. Karadeniz de Türkiye’nin çay ihtiyacının karşılandığı bölge. Çay ve turizm konularında çeşitli incelemelerde bulunmak üzere bölgemize geldiler” dedi.

“ÇAY VE TURİZMDE İŞBİRLİĞİ YAPILABİLİR”

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, üç ay önce Türkiye’de göreve başlayan büyükelçiye başarılar dileyerek şunları söyledi:

“Umarız Ankara’ya olumlu görüşlerle dönerler. Bu ziyaret sonrasında bölgemizden ve şehrimizden pozitif enerji alırsalar, ileriye dönük ticari ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamaya çalışırız. Trabzon, ticaret tarihi çok eskilere dayanan bir şehir.  İpekyolu’nun Karadeniz’e açılan kapılarından biri. Trabzon’un en büyük özelliklerinden biri de hinterlandının çok geniş olması. Bu geniş bölgede uluslararası yatırım yapılabilecek en güvenli şehir Trabzon’dur. Trabzon’dan 1.3 milyar dolar civarında ihracatımız var. Sri Lanka’ya da 100 bin dolarlık bir ihracatımız bulunuyor. Her iki ülke de çay üreticisi olduğuna göre bu konuda işbirliği yapılabilir. Her iki ülkedeki çayın damak tadı farklı olduğu için karışık bir çay üretimi şeklinde ortak çalışma olabilir. Üretim teknikleri bakımından da ortak çalışmalar gerçekleştirilebilir.”

Hacısalihoğlu, turizmin de en önemli işbirliği noktalarından biri olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her iki ülkeye karşılıklı turizm organizasyonları yapılabilir. Tarihi, kültürel ve doğa güzellikleri açısından çok önde olan bir şehrimiz var. Özellikle sıcak iklimde olan Körfez ülkelerinden son yıllarda turist akını var. Buradan da artık insanlar Körfez ülkelerine gitmeye başladı. Karşılıklı tanıtım işlerini hallettik ve şimdi iki taraflı turizm güzel çalışıyor. Umarız ki Sri Lanka ile de böyle bir karşılıklı turizm hareketini başlatabiliriz. Turizm yanında da işadamlarımız kanalıyla farklı alanlarda ticaretimizi geliştirebiliriz. Ayrıca Trabzon bir üniversite şehri olmasının yanında bölgenin de sağlık merkezi konumunda.”

BÜYÜKELÇİ AMZA: KONUŞMALARINIZ BANA CESARET VERDİ

Sri Lanka’nın Ankara Büyükelçisi Paaker Mohideen Amza ise, iki ülke arasında sıcak ve samimi ilişkilerin Osmanlı dönemine dayandığını vurgulayarak, “Trabzon, büyük önem verdiğimiz İpekyolu’nun tam ortasında yer alıyor. Ticaret hacmini geliştirmemiz için çok fazla potansiyelimiz var. İki ülke arasındaki çay ticaretini nasıl geliştirebileceğimiz konusunda çalışmalar yapabilir, bunun yanı sıra daha yeni işbirliği yöntemleri de bulabiliriz. Sizin de söylediğiniz gibi çay üretiminde teknolojimizi paylaşabiliriz. Dünyanın 4. ve 5. en büyük çay üreticisi ülkeleri olarak, dünya çay sektöründe nasıl bir arada çalışabileceğimiz konusunu değerlendirmeliyiz. Konuşmalarınız bana cesaret verdi. Çok fazla ortak iş yapabiliriz. Turizm konusunda da anlaşmalar imzalayabiliriz” dedi.

TRABZON’UN TURİZM POTANSİYELİ ÇOK BÜYÜK

Büyükelçi Amza, Trabzon’un büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu da vurgulayarak, şunları söyledi:

“Gezip gördüğüm Trabzon, Sri Lanka halkı için büyük potansiyeli olan bir turizm şehri. Trabzon’daki birçok yer ülkemdeki insanların ciddi anlamda dikkatini çekecek yerler. 20 milyonluk bir nüfusumuz var ve Batı’ya seyahat etmek için istekliler. THY’nin Sri Lanka’ya haftada 5 gün direkt uçuşu olması da karşılıklı turizm için büyük kolaylık sağlıyor. TTSO’nun kuruluş tarihi olan 1884, bu organizasyonun ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Çünkü Sri Lanka’nın hem kuruluş hem de bağımsızlık tarihinden bile eski bir organizasyon. Sri Lanka’daki ticaret odalarıyla görüşüp sizinle bağlantı kurmalarını tavsiye edeceğiz. Türkiye-Sri Lanka Ticaret Odası 5 ay önce kuruldu. Gelecek ay Sri Lanka’ya gideceğiz. Her iki ülkenin işadamlarıyla görüşülecek. Mevcut ilişkileri daha da ileriye götüreceğiz.”

Ziyaretin sonunda TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, günün anısına büyükelçi Amza’ya plaket ve Trabzon’u tanıtıcı kitaplar takdim etti.

İPEKYOLU MÜZESİNİ ZİYARET ETTİ

Büyükelçi Amza, TTSO İpekyolu Özel Müzesi’ni de ziyaret ederek, müzedeki eserler hakkında Başkan Hacısalihoğlu’ndan bilgi aldı. TTSO Şeref Defterini de imzalayan Amza, günün anısına yazdığı notta şu ifadeleri kullandı:

“1884 yılında kurulmuş olan bir ticaret odasını ziyaret etmek benim için çok büyük bir mutluluktu. Umuyorum ki Sri Lanka’daki ticaret odaları ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası arasındaki ilişkilerimizi çok hızlı şekilde geliştiririz.”

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.