DOLAR 32,558
EURO 34,8514
ALTIN 2431,834
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Kentsel dönüşüm esnaflarla masaya yatırıldı

tha – İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, bugün düzenlenen esnaf buluşmasında Çarşı ve Pazarkapı mahallelerinin esnafları ile bir araya geldiler. Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon milletvekilleri Muhammet Balta ve Salih Cora, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi’nin de hazır bulunduğu buluşmaya esnaflar yoğun ilgi gösterdi.

Buluşmada, bölgede gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm çalışmaları masaya yatırılırken burada katılımcılara seslenen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, taleplere cevap verebilecek bir çalışma yapılabilmesi için koordinasyon gerçekleştireceklerini, yapılabilir olan çalışmaları icra edeceklerini söyledi.

SOYLU: BU KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILACAK

Bakan Soylu özetle şunları kaydetti: “Trabzon’un her geçen gün büyük bir gelişme içinde olduğunu, hem geleneğimizi, hem göreneğimizi, hem de bize emanetleri koruyarak bunu sağlamak zorunda olduğumuzu Sayın Valimiz ifade ettiler. Doğrusu da budur. Arkadaşlarımızla bunu istişare ettik. Burada bir kentsel dönüşüm var. Bu elbet yapılacak. Bunun yapılması gerekir. Belki ‘bu niye yapılıyor, yapılmasın, burası böyle devam etsin’ diye gönlünden isteyen olabilir ama reelde hem herkes bunun yapılacağını biliyor, hem de bunun yapılmasının Trabzon için faydalı olduğunu görüyor.

SOYLU: İŞİMİZ ÇÖZÜM, BUNUN İÇİN GELDİK

Burada iki mesele var: Birincisi dam altı dediğimiz yer… İkinci mesele bunun etrafında kentsel dönüşüm yapılıyor. Herkesin hesabına paraları yatırılmış. Ama burada istihdam sağlayan esnaf kitlesi var. Bunlara siz çıkın mı diyeceğiz? Üçüncüsü bütün bunlarla birlikte bir takım kurumlar var. Bu kurumlar buranın bir bölümüne inşa izni veriyor, bir bölümüne vermiyor. Bunlar bizi hangi çerçeve içinde bırakıyor ve biz burada ne yapmalıyız? Şimdi bizim işimiz çözüm. Çözümü ne kadar yapabilirsek siz ve biz o kadar mutlu oluruz. Buraya gelmemizin sebebi de fotoğrafı tam anlamıyla görebilmek ve ‘biz hangi adımları atabiliriz’ bunu anlayabilmektedir. Yapabildiğimizi ‘yaparız’ deriz, yapamadığımızı yine buraya gelip ‘biz işin yüzde 70’lik kısmını yaptık ama yüzde 30’luk kısmını yapamadık’ deriz. Bunu deriz, bundan kimsenin şüphesi olmasın.

SOYLU: BURAYI MASAYA YATIRACAĞIZ

Bunu yapabilmek için Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızla, Valimizle hep beraber bir araya geleceğiz. TOKİ’yi de getireceğiz, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunu da getireceğiz. Buradaki toplam meselemiz nedir? Bunu nasıl çözebiliriz? Kimden bir takım fedakârlıklar bekleyebiliriz? Bunu planlayacağımız bir çalışma dönemine ihtiyacımız var. Bu da çok uzun değil, önümüzdeki 1 ay içinde biz bunu konuşuruz, planlarız.”

GÜMRÜKÇÜOĞLU: KANUNLARIN

DIŞINA ÇIKMA ŞANSIMIZ YOK

Toplantıda bölgedeki esnafların sorularına ayrıntılı yanıtlar veren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise kanunlar çerçevesinde yapılabilecek tüm çalışmaların yapılacağını, kanunların dışına çıkarak bölgede herhangi bir çalışma gerçekleştirmenin mümkün olmayacağını ifade etti.

GÜMRÜKÇÜOĞLU: PROBLEMLERİ

BAKANIMIZA GETİRECEĞİZ

Bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını TOKİ’nin yürüttüğünü hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu şunları söyledi. “Bu işi yürütecek olan kim? TOKİ? Takipçisi kim? Büyükşehir Belediyesi. Bizim yapacağımız ne? Sayın Bakanımızın çok gayretli ve etkili oluşu münasebetiyle problemleri ona getirmek, yapılanları daha iyi çözümlere ulaştırmaya gayret etmek. Bizler yasalar ve mevzuatlar çerçevesinde hareket etmek durumundayız. Sizleri dinlerken kafamızda adeta beyin fırtınası yapıyoruz, ‘ne yapabiliriz-ne edebiliriz’ diye. Ben sizleri Belediyemize davet ederek dinledim. Yine dinlerim. Sayın Bakanımıza arz edeceğimiz, ne yapılabileceğini geliştireceğimiz ne varsa onu geliştirebileceğimize peşinen söz veriyorum.

GÜMRÜKÇÜOĞLU: DÜKKÂNLAR YAPILACAK,

İHALEYE GİRİP ALACAKSINIZ

Bir esnaf ağabeyimiz dedi ki, ‘ben TOKİ kaç para verirse versin karşılığında dükkân verirse kabul edecektim ama ‘burada yeni dükkân inşa edilmeyecek paranı vereceğiz’ dendi. Gittim mahkemeye, bilirkişi az kıymet takdir eti ben mağdur oldum’ diyor. Bu konuda ben ne yapabilirim? Kanunun üstünde bir gücüm yok? Kanun dışı bir gücüm yok? Burada 50 dükkan, 100 dükkan yapılacaksa siz ihaleye gireceksiniz, yarışıp alacaksınız.

GÜMRÜKÇÜOĞLU: DİYECEĞİZ Kİ

TOKİ’YE BİRŞEYLER DAHA YAP

Şimdi ne yapacağız? Yine gidelim TOKİ’ye, ‘ey TOKİ şurada 50 değil 100, 100 değil 150 dükkan yapabilecek miyiz? Bir şeyler daha yapalım ey TOKİ diyeceğiz.’ Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu ne kadarına izin veriyor ona bakacağız. Mesela Kurul diyor ki diyor ki ‘sur boyu hiçbir şeyin yapılmasına izin vermiyorum.’ Burası yıkıldı yeniden yapılacak. Yapılan dükkanların ihalelerini kimler alırsa, o dükkanları onlar işletecek. Kanun, yasa, mevzuat bunu emrediyor.

GÜMRÜKÇÜOĞLU: YASALARA UYGUN

İŞ YAPMAZSAK İPTAL EDİLİR

Yasaya, mevzuata hep beraber uyan şekilde birlikte hareket etmeyecek olursak mahkemeler tarafından iptaller yeriz. Bu iş çözümsüz kalır. Birikimleriniz heba olmuş olur. Burada ne yapıl edeceksek, kaç dükkan yapılmasını sağlayacaksak sizler buyuracaksınız ihale ile yarışacaksınız. Bu işin gerçeği bu.Kimse kanunların üstünde değil. Mevzuata ne uyuyorsa başüstüne onu yapmayı söz veriyorum. Mevzuata uyan her şeyi yapmaya hazırım.”

YAVUZ: ŞEHİR SIKIŞMIŞ DURUMDA

Trabzon Valisi Yücel Yavuz da toplantıda yaptığı değerlendirmede Trabzon’un sıkıştığına dikkat çekerken, “Bu şehir dinamik bir şehir ve bu alanda imar yönünde yapılması gerekenler var. Şehir sıkışmış durumda. Kentsel dönüşüm ne demektir? Kul hakkı yemeden düzenleme yapmaktır. Esnafımızın hakkı korunacaktır. TOKİ muhataptır. Türkiye’nin çehresini değiştirmektedir. Biz şuna inanıyoruz, Sayın Bakanımızın duruşunu biliyoruz. Hakemliğinde inşallah çözüm sağlanacaktır. Geçen yılın 3 katı turist bekliyoruz. Herkes çözüm üretmek durumundadır” dedi.

BALTA: BELEDİYEMİZ ELKİNDEN GELENİ YAPIYOR

Trabzon Milletvekili Muhammet Balta da değerlendirmesinde, “Büyükşehir Belediyemiz bu konu ile ilgili elinden geleni yapmıştır ve yapacaktır. Buraya çok önem verildiği belli, Sayın Bakanımız, bizler buradayız. Esnaf kardeşlerimiz düşüncelerini söyledi. Sizlerin mutluluğu bizim mutluluğumuzdur” ifadelerini kullandı.

CORA: SORUNUN TOKİ BOYUTU VAR

Trabzon Milletvekili Salih Cora ise bölgedeki çalışmayı TOKİ’nin gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “Bakanıma çok teşekkür ediyoruz. Buradaki sorunun TOKİ boyutu var. Hep birlikte bir araya gelerek böyle bir organizasyona karar verdik. Esnafımızın mağdur olmaması için çaba sarf ediyoruz. Kentsel dönüşümün devam etmesini istiyoruz. AK Parti her zaman esnaftan yana siyasi harekât olmuştur. Esnafa ve emekliye birçok yatırımımız oldu. Esnaftan yana duruşumuz vardır. Sayın Bakanımız katılmış oldu. İnşallah güzel sonuçlar çıkacaktır” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.