DOLAR 32,3908
EURO 35,005
ALTIN 2326,058
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Bağımlılık ile Mücadele Trabzon İl Çalıştayı KTÜ de Düzenlendi

tha – Cumhurbaşkanlığı tarafından 2019/2 Sayılı Genelge ile Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu (BMYK) oluşturulmuş ve kurulun aldığı kararlar sonucunda, toplumumuzun her kesimini ilgilendirecek şekilde “Tütün, Alkol, Madde Bağımlılıkları İle Kumar, Teknoloji Bağımlılığı Gibi Davranışsal Bağımlılıklar ile Mücadele” çalışmalarında yeni bir döneme girilmiştir.

 

Bu yeni dönemde, hem konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında, en üst düzeyde icracı Bakanlıklar tarafından görevlendirilen bakanların yer aldığı BMYK, hem de kamu, STK ile özel sektörün de işin içerisinde olduğu ve toplumsal iş birliğinin ön plana çıkartıldığı bir anlayışla çalışmalara başlanmıştır.

BMYK kararları gereği hem Sağlık Bakanlığı, hem de YÖK, kurumsal anlamda sorumlu kurumlar olarak tanımlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı, öncelikle il ve ilçelerde bağımlılıkla ilgili “BEN OLSAYDIM” etiketi ile çalıştaylar yapılmasını istemiş ve çalıştaylar aracılığıyla il ve ilçelerde halkın katılımıyla sorunların tanımlanması ve çözüm önerilerinin birlikte geliştirilmesi ilkesini benimsenmiştir. Diğer taraftan YÖK de üniversitelerde, öncelikle üniversite öğrencilerine yönelik çalışmaların yapılmasını talep etmiştir. Bu amaçla Trabzon Valiliği başkanlığında, Karadeniz Teknik Üniversi ev sahipliğinde ve Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde, 18-19 Nisan 2022 tarihinde, KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Bağımlılıkla Mücadele Trabzon İl Çalıştayı” Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, Rektör Vekili Prof. Dr. Cemil RAKICI, İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan USTA Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Köksal HAMZAOĞLU ve KTÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat TOPBAŞ’ın katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

 

Program, Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Köksal HAMZAOĞLU’nun, Bağımlılık ile Mücadele Trabzon İl Çalıştayı tanıtım sunumu ile başladı.

Sunumunda, “Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu’nun 2021 kararları doğrultusunda, toplu bir seferberlik ve bir kampanya havasında yürütülmesiyle ilgili bir eylem planları kararlaştırılmış ve T.C. Sağlık Bakanlığı bunların, 30 Nisan 2022 tarihine kadar 81 ilde tamamlanmasını talimatlandırmıştır. Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu, bu konuda gerçekleştirilen başarılı projelere ivme kazandırılarak hayata geçirilmesi ile görevlendirilmiştir.

Bu tür çalışmaların hayata geçirilmesi ancak toplum katılımıyla ihtiyaçların doğru şekilde tespit edilmesi ve bilimsel temellere oturtulmasıyla mümkündür.” sözlerine yer vermesinin ardından KTÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat TOPBAŞ, “Öğrencilerinde Bağımlılık Sıklıkları ve Etkili Risk Faktörleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Murat TOPBAŞ konuşmasında, “Bağımlılıkla mücadele kapsamında Üniversitemiz bünyesinde yürütülen çalışmalar noktasında öncelikle Rektörlüğümüze teşekkür ederim. Bu süreçte bizler de Karadeniz Teknik Üniversitesi olarak Bağımlılıkla Mücadele Üst Komisyonu ve Bağımlılıkla Mücadele Öğrenci Kulübü’nü kurduk. Daha sonra öğrencilerimizin bağımlılıkla ilgili profilini tespit etmek amacıyla bir araştırma yaptık. Yaklaşık 4000 öğrencimiz ile yoğun bir katılımla gerçekleştirdiğimiz çalışma, sorguladığımız maddelere ilişkin kullanım yoğunluğuna ilişkin rakamları bize göstermektedir.” dedi.

 

Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan USTA ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil RAKICI’nın protokol konuşmalarının ardından Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim KUL’un, “Bağımlılık İle Mücadele Kapsamında Ülkede ve İlde Yürütülen Çalışmalar” başlıklı sunumu ile devam eden; paydaş temsilcileri, akademisyenler ve öğrencilerin yoğun bir katılım gösterdiği çalıştayda; “Tütün, Alkol, Uyuşturucu Madde, Davranışsal Bağımlılıklar” ile “Kadın ve Bağımlılık” ve “Gençlik ve Bağımlılık” başlıklarında oluşturulan 6 çalışma grubunda, ilimizde yer alan değişik kamu, özel ve Sivil Toplum Kuruluşu olmak üzere yaklaşık 150 temsilcinin katılımıyla bağımlılıkla ilgili 6 alt başlık, her yönüyle değerlendirilip tartışıldı ve sonuç olarak ilimiz için önemli bir rapor oluşturuldu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.