DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Atatürk’ün Trabzon’u İlk Teşrifi Törenle Kutlandı

tha – Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon’u ilk teşrifinin 99’uncu yıl dönümü dolayısıyla çelenk sunma töreni düzenlendi. Törende konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Kurtuluş Savaşımızın Lideri ve Kahramanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla yâd ediyorum” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon’a ilk gelişini kutlamak üzere 15 Temmuz Şehitleri ve Hürriyet Parkı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Törene; Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, askeri ve mülki erkân ile çok sayıda vatandaş katıldı. Vali Yıldırım ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu’nun Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından İstiklal Marşı okunarak Türk bayrağı göndere çekildi.

SAYGIYLA YÂD EDİYORUM

Törende yaptığı konuşmada “Bugün Kurtuluş Savaşımızın Lideri ve Kahramanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon’u ilk teşriflerinin 99’uncu yıl dönümü. Bu vesileyle Samsun’dan başlayan milli mücadelemizi zaferle taçlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla yâd ediyorum” diyerek sözlerine başlayan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, şu ifadeleri kullandı; “Kadını-erkeği, genci-yaşlısıyla milli mücadelemizin tüm gizli kahramanlarını hürmetle, şükranla anıyorum. Milletimizin birliğinin ülkemizin bütünlüğünün korunması, bayrağımızın gönderde gururla dalgalanması için istiklalimiz ve istikbalimiz uğrunda canlarını ortaya koyan tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.”

3 KEZ ZİYARET ETTİĞİ ENDER ŞEHİRLERDEN BİRİSİYİZ

“Fatih’in fethettiği, Yavuz’un yönettiği ve Kanuni’nin doğup büyüdüğü bu kadim şehir, bu cihan padişahlarının Trabzon’la olan bağlarıyla nasıl gurur duyuyorsa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 3 kez ziyaret ettiği ender şehirlerden birisi olmanın da haklı şerefini üzerinde taşımaktadır. Trabzonlu eğitimci ve siyasetçi Mustafa Reşit Tarakçıoğlu, 99 yıl önce bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehrimizi teşrifi öncesi şehirdeki ortak duyguyu şöyle tarif etmiş: Büyük Türk kurtarıcısının gelmekte oldukları haberleri işitilir işitilmez, şehir büyük bir sevinç heyecanı içinde çalkalanmaya başlamıştı. Çünkü Trabzon halkı büyük kahramanı ilk kez görmüş olacaktı. İstiklal mücadelesinin daha ilk gününden itibaren onun yüksek fikirlerine gönül bağlamış ve büyük emir ve kumandanlarına mallarını, canlarını vermekte asla tereddüt etmemiş olan analar, babalar onu görmek için tehalük gösteriyorlardı…”

TRABZONLULARLA İLGİLİ SÖZLERİ GURUR KAYNAĞIMIZ

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk de bu büyük sevgi ve bağlılığı karşılıksız bırakmamış ve Trabzonlulara, bizim için bir gurur kaynağı olan şu sözlerle hitap etmiştir: ‘Trabzon halkının tamamını birlik ve beraberlik içinde gördüm. Bu ne coşkun duygulanma, bu ne sevecenlik, bu ne yüksek soyluluktur. Bugüne kadar yaşadığım hiçbir şeyin bu kıymetli memleket ve yüce halkından bugün gördüğüm ilgi kadar beni etkilememiş olduğunu görmüş ve anlamış bulunuyorum. Beş sene önce ilk kez Samsun’a ayak bastığım zaman bana kalp gücü veren vatandaşlarımın ilk sırasında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım.’

“DENİZE ULAŞAN BİR CADDE AÇINIZ” TALİMATI VERDİ

“Gazi’nin ilk Trabzon ziyaretinden ilginç bir anekdotu da aktarmak isterim. Programı kapsamında belediye meydanını gezdiği bir esnada, o zamanki Şems Oteli ile Suluhan arasında durarak, ‘buradan denize ulaşan bir cadde açınız’ talimatını vermesi üzerine, belediye yetkilileri süratle hazırlık yapmış ve aynı gün bugünkü Gazipaşa Caddesi’nin temeli de Mustafa Kemal Atatürk’ün teşrifleriyle  gerçekleştirilmiştir.”

CUMHURİYETİMİZİ DAHA İLERİYE TAŞIMAK İÇİN ÖZVERİYLE ÇALIŞIYORUZ

“2023 yılı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı olması vesilesiyle hepimiz için büyük önem taşımaktadır.  Cumhuriyetimizi bugün bulunduğu noktadan daha ileriye taşımak adına özveriyle çalışmaktayız. Bu süreçte en güçlü desteğimiz, referansımız ve çıkış noktamız Türkiye Cumhuriyeti’nin bugün gelmiş olduğu gelişmişlik seviyesidir. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de Türkiye Yüzyılı’na güçlü bir giriş yapmak, kadim şehrimizi her alanda geliştirmek, kalkındırmak ve Atatürk’ün en büyük hedefi olan muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarmak için yoğun bir gayret içerisindeyiz. Bu duygularla, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehrimizi üç kez teşriflerinden duyduğumuz büyük memnuniyet ve mutluluğu tekrar ifade ediyor, Trabzon’un bu gurur gününde hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.