DOLAR 32,3627
EURO 35,0214
ALTIN 2325,531
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

KOBİ’lere sağlanan destekler TTSO’da anlatıldı

tha – Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), KOSGEB, Kredi Garanti Fonu ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından düzenlenen “KOBİ’lere Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” konulu panel TTSO’da gerçekleştirildi.

Panelin açılışına Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, KGF A.Ş. Genel Müdürü İsmet Gergerli, Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

HACISALİHOĞLU: “FİNANS SEKTÖRÜ KOBİ’LERE DANIŞMANLIK DA YAPMALI”

Toplantının açılış konuşmasını yapan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, KOBİ’lerin piyasanın sıkışıklığına ve piyasa şartlarına göre kendilerini yenileyen bir kesim olduğunu belirterek, “KOBİ’lerimiz ülkemizin kalkınmasında, istihdam ve ihracatta önemli yer tutuyor. KOBİ’lerin ayakta kalması konusunda girişimcilerimiz, sanayicilerimiz gerekli risklere giriyor. Öyle bir risk oluyor ki zaman zaman elinde avucunda ne varsa gidiyor. Burada önemli ayrıntı finans sektörü. Finans sektörü olmadan hiçbir üretimin ayakta durması söz konusu değil. Önemli olan finans sektörünün KOBİ’lere gerekli desteği vermesidir. Sadece kredi vermekle bu iş olmuyor, aynı zamanda danışmanlık da yapılması gerekiyor. Bütün dünyada ekonomi dalgalanmalar gösteriyor. Bu dalgalanmalardan ne kadar az etkilenebilirsek ülkemize o kadar katkı sağlarız” dedi. Hacısalihoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şunu da yatırımcıların, girişimcilerin bilmesi gerekiyor; devletten alınan parayla işlerin yürüyeceğini düşünen varsa yanılıyorlar. Bu sadece katalizör görevi gören bir paradır. Devletten alacağımız desteklere güvenerek biz işyeri açıyoruz diye kimse yola çıkmasın. Kendi işini geliştirme adına devletin verdiği desteklerden anlamlı şekilde kullanmaya gayret etsin. Üretim sektörünün genişlemesi için bir taraftan devletin bir taraftan finans sektörü elinden geleni yapmaya çalıştığını biliyoruz. KGF da bugüne kadar çok büyük destekler verdi ve hala daha devam ediyor.”

KULEYİN: REKABETÇİ YERLİ ÜRETİME GEÇMELİYİZ

TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin ise Trabzon’un sanatçıları ve girişimcileriyle ünlü bir kent olduğunu vurgulayarak, “Trabzon halkında cesaretten kaynaklanan girişimcilik kapasitesi var. KOBİ’leri geliştirebilirsek toplumun tamamını geliştirebiliriz. İşbirliği kavramını yerleştirmemiz gerek. Finansa erişim kolaylaştırılıyor. Dünyada çeşitli kalkınma modelleri uygulanıyor. Bana göre biz farklı bir kalkınma modeli benimsemeliyiz. Rekabetçi yerli üretime geçmeliyiz. Devletin 139 kalem desteği var. Bunların doğru bilinip doğru kullanılması gerek. Eğitimin iyi olması, etik değerlere sahip olmak da lazım” dedi.

KULAKSIZ: FİNANSAL OKUR-YAZARLIK ARTIRILMALI

Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız da finans kurumlarının KOBİ’lere danışmanlık vermesinin, yani finansal okur-yazarlığı artırmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “KOBİ’lerin en büyük derdi uygun maliyetli finansa ulaşamamak.  Bazı kerdi başvuruları da bilançolarındaki eksiklik nedeniyle geri dönüyor. İyi bir muhasebeciyle bu destekler mutlaka takip edilmeli, bilanço tarafına da mutlaka önem verilmelidir. KOBİ’ler büyürse Türkiye büyür” ifadesini kullandı.

GERGERLİ: KGF SON 3 YILDA 785 BİN İŞLETMEYE 400 MİLYAR LİRA KREDİ KULLANDIRDI

KGF A.Ş. Genel Müdürü İsmet Gergerli de dünyada değişimin ivmesinin çok kuvvetli olduğunu vurgulayarak, “KGF 2015 yılına kadar 24 bin işletmeye toplam 1,8 milyar liralık kredi kefaleti sağlamıştı. Sistemi yeniledik. Dünyanın en büyük Kredi Garanti Fonu haline geldik. Son 3 yılda 785 bin işletmeye 400 milyar liraya yakın kefalet destekli kredi kullandırıldı. Geciken alacaklar ise sadece yüzde 1.88 oranında oldu. TOBB Nefes Kredisi’nde de 27 bin krediden sadece 241’i geciken alacak listesine girdi. Bu durum iş dünyamızın taahhütlerine ne kadar sadık, fırsatları doğru kullanan işletmeler olduğunu gösteriyor. Türkler dünyanın her yerinde girişimciliklerinle ön plana çıkıyor. Trabzon’da da 3 milyar liraya yakın krediye aracılık ettik. KGF olarak ihracat, yatırım ve istihdamda Trabzon’da kapasite olduğuna inanıyoruz” dedi.

USTAOĞLU: GİRİŞİMCİLER DESTEKLERİ İYİ DEĞERLENDİRMELİ

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, devletimizin ve hükümetimizin, KOBİ’lere sağladığı imkânların paylaşılacağı panelin ardından, girişimcilerin edindikleri doğru bilgilendirmeler ışığında geleceğe daha emin adımlarla yürüyeceklerine inandığını söyledi.

Trabzon’daki görevinde bir yıllık süreyi tamamlamak üzere olduğuna değinen Vali Ustaoğlu, “Bir yıllık görev süremde en fazla ziyaret ettiğim, Trabzonlu girişimcilerimizle en fazla buluşma fırsatı bulduğumuz mekânların başında TTSO gelmektedir. Trabzon her zaman söylediğimiz gibi bir tarih, kültür ve medeniyet şehri olduğu gibi, kadim geçmişinden bildiğimiz üzere İpekyolu güzergâhında bulunan bir liman ve ticaret şehridir. Böyle bir şehrin daha ileriye götürülmesi, fırsatların daha iyi değerlendirilmesi adına, bu ve benzeri programlara daha çok ilgi gösterilmesini ümit ediyoruz” dedi.

Ülkemizin kritik bir süreçten geçtiğine işaret eden Vali Ustaoğlu, “Bu süreçte, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, ülkemiz için çocuklarımız için geleceğimiz için daha iyi şartlara kavuşmuş bir ülke bırakma adına, elimizde bir fırsat var. Bu fırsatı hükümetimiz, devletimizin tüm imkânlarını seferber ederek, farklı enstrümanlarla ve çeşitli sektörlerde girişimcilere destek şeklinde sunmaktadır. Girişimcilerimize düşen ise, bu fırsatları da bu ve benzeri bilgi paylaşım ortamlarını da iyi değerlendirmektir” ifadelerini kullandı.

Vali Ustaoğlu konuşmasının sonunda, “Trabzon’umuzun geçmişine, tarihine, girişimci ruhuna yakışacak şekilde, bu şehirde çok daha iyi yatırımların yapılacağına, şehrimizin daha iyi yerlere geleceğine yürekten inanıyorum” dedi.

PANELDE KOBİ’LERE DESTEKLER ANLATILDI

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Ticaret Bakanlığı eski Daire Başkanı Dr. Cevdet Baykal’ın yaptığı KOBİ ve Girişimcilere Destek Sağlayan Kuruluşlar konulu panel düzenlendi. Panelde TİM Strateji, İnovasyon ve Girişimcilik Şubesi Müdürü Dr. Kübra Ulutaş, KGF A.Ş. Karadeniz Bölge Temsilcisi Murat Gökçe, LOGO Yazılım Satış Müdürü Özlem Ersöz, Denizbank Karadeniz Bölge Müdürü Seyfi Doğan Atakent, TEYBED-MAKİTEG Bilimsel Programlar Başuzmanı Oğuz Özbay ile KOSGEB Trabzon Müdürü Mustafa Kurt, katılımcılara kurumlarının sağladığı destekler ve diğer konularla ilgili bilgi verdi, soruları yanıtladı.

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, açılış bölümünde söz alan konuşmacılara ve panelistlere günün anısına plaket takdim etti. KGF A.Ş. Genel Müdürü İsmet Gergerli ve Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız TTSO Özel İpekyolu Müzesi’ni de gezerek müze şeref defterini imzaladı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.