DOLAR 32,5809
EURO 34,7731
ALTIN 2491,218
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

ATATÜRK VE TRABZON

ATATÜRK VE TRABZON

                Atatürk Trabzon’a üç defa gelmiştir. Birinci gelişleri 1924 yılında, ikinci gelişleri 1930 yılında, üçüncü gelişleri 1937 yılında olmuştur. İfade edeceğimiz konu, Ulu Önder Atatürk’ün Trabzon ve Trabzonlular hakkında sağlığında taşıdığı intibai kamuoyuna duyurmak, aradan doksan bir yıl geçtiği halde Trabzon için lüzumlu gördüğü tren yolunun yapılmamasını belirtmektir.

Atatürk Trabzon’a ilk defa geldiği zaman belediyenin şereflerine verdiği yemekte belediye reisinin nutkuna bizzat Atatürk’ün verdiği cevabın bir kısmı söyle idi;

“Arkadaşlar beş sene evvel ilk defa Samsun’a ayak bastığım zaman bana kuvvet’i kalp veren vatandaşlarımın ilk safında kahraman Trabzon’luların bulunduğunu asla unutmayacağım. Sakarya melhamei kübrasına üçüncü fıkra ile yetişen Trabzon evlatlarının meydanı muharebede gösterdikleri fedakarlığın kıymetli hatırası daima dimağımda menkuş kalacaktır. Bu vatansever halka o kahraman evlatlara malik olan bu kıymetli memleketimizi bir Ermenistan mahreci veya muhayyer bir Pontus krallığı ülkesi yapmak ve tehditlerine meş’um idi.

Şüphesiz onlarda bu istek ilelebet hayal olmuştur. Efendiler, vatanın vahdetini hürriyet ve istikrarını temin eden milletimizi Cumhuriyet idaresine kavuşturan inkılabımızın iktisadı refah ve saadetimizi medeniyet aleminde layık olduğumuz mevkide temin edecektir. Bu feyyaz ahalisi zeki, müteşebbis çalışkan olan Trabzon’umuzu az zamanda dahile şimendiferlerle rapt olunmuş güzel rıhtım ve limanla teçhiz edilmiş görmek nuhbei amalimdir.

Trabzon Türk camiasında Cumhuriyetimizin zengin kavi hassas pek mühim istinat membağlarında birdir. Böyle bir Cumhuriyet şehri elbette istilzam ettiği esbabı ümran ve terakkiye malik olacaktır.

Sözlerime nihayet verirken muhterem Trabzon’lulara muhabbet ve hürmetlerimin ve gösterdikleri samimi hassiyattan dolayı teşekkürlerimin iblağına vesalet buyurmanızı rica ederim.”

Atatürk her üç geliş ve gidişlerinde büyük tezahuratla karşılanmış ve uğurlanmıştır.Son gelişleri münasebetiyle yapılan törende bütün duygular ifade edilmiş, Trabzon’luların Atatürk’e bağlılığı ve ilkelerinin benimsendiği belirtilmiştir.

Atatürk kıymetli bir fikir adamı, iradeli bir kahraman ve büyük bir devrimci idi. İleriyi çok iyi görebiliyordu. Atatürk’ten sonra işbaşına gelen veya Trabzon’u temsilen Büyük Millet Meclisinde bulunan insanlarımız yukarıda belirttiğim Atatürk’ün yaptığı konuşmayı vasiyet kabul edip, tren yolunu yaptırsalardı şimdi hayalini kurduğumuz ipek yolu gerçeklemiş olurdu.Trabzon’da her yönüyle dünya üzerinde sayılı şehirler arasına girerdi. Çünkü Atatürk 91 sene önce Trabzon’un buna layık olduğunu Türkiye’ye ilan etmişti.

Temennimiz , geç kalınsa bile Trabzon demiryolu projesinin gelecek yılların kalkınma planına alınmasıdır.

Nevzat YILMAZ
[email protected]

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.