DOLAR 32,6037
EURO 34,7934
ALTIN 2490,978
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

GENEL SEÇİMİN ARDINDAN

GENEL SEÇİMİN ARDINDAN

Türk siyasi tarihinde ender görülen ve hatta hiç görülmeyecek bir seçim geçirdik. 7 haziran 2015. Eğrisi ve doğrusuyla bugün elimize ulaşan son sonuçlar siyasetin siyasallaştığının bir göstergesi olduğunu ve hatta siyasal yapının saygınlığının tartışıldığını ortaya koymaktadır.

Bu sebeptendir ki Türkiye Cumhuriyetinde seçime giren çok sayıda irili ufaklı partiler hep önde olmanın mücadelesini verdiler. Sonuca katlanma pahasına hep önde koştular, ancak koşulan bu arenada bugün iktidarda bulunan AKP hükümetinin Başbakanı ve bu iktidardan oluşan Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan Cumhurbaşkanının ulusal devletin tüm imkanlarıyla seçimde mücadele etti. Tam manasıyla Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm birimleriyle oluşturulan seçimi alma hırs ve hıncının karşılığında diğer MHP, CHP, HDP istetmesi (yedek lastik) olmayan birkaç arabayla sahada hüküm sürdüler ve varlıklarını ispat için mücadele ettiler. İktidarda bulunan bu hükümetin haricinde diğer üç parti seçimden galip çıktılar, başarılı oldular. Kendi varlık mücadelelerini yalnızca kendi partilerince oluşturulan kampanyaların dışında fazla bir devlet katkısı olmaması bu üç partinin geleceğinin parlak olduğunu göstermektedir. Yani bir bakıma bu sonuç itibariyle AKP bu seçimde mağlup olmuş ve seçmeninden eksi puan almıştır. Buna göre koalisyon gözükmekle birlikte ileriki tarihlerde erken seçim kaçınılmazdır. Evet bu şunu gösteriyor, tabanı olmayan çeşitli amaçlar için kurdurulan partilerin bulunduğu, yani beslendiği etkin felsefe ve düşünce yapısının bir sonuç getirmeyeceği ve akıbetinin de dağılmayla sonuçlandığının göstergesi olacaktır. Artık siyasetin şeklen uğraş alanı Türkiye’de yavaş yavaş şekil bulurken gelecekte bu marjinal etkileşimle oluşacak düşünce ve felsefe yapısının sonuçsuz kalacağı bellidir.

Kısacası gelecek siyasi tarihimizde üç parti hususiyeti öne çıkarak demokrasiye katkı yapacak, AKP ise siyasal yapının içerisinde kendine yer bulup etkinliğini ve siyasi sürecini sürdürecektir.

08.06.2015

Nevzat YILMAZ
[email protected]

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.