DOLAR 32,5627
EURO 34,8984
ALTIN 2438,026
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Yakın geçmişimizde hayal dahi edilemeyeni bugün yapıyoruz

tha – Başbakan Binali Yıldırım 29 km’lik Zigana tünellerinin temelini bugün düzenlenen törenle attı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Zigana Dağı’nda 29 km’lik tünel yapmak yakın geçmişimizde hayal dahi edilemezken bugün bunu yapıyoruz. Hem de 4 yıl gibi kısa bir sürede inşallah tamamlamış olacağız” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım bugün düzenlenen törenle Trabzon ile Gümüşhane arasındaki mesafeyi 40 dakikaya düşürecek ve ulaşım güvenliğini sağlayacak olan Zigana Tüneli’nin temelini attı. Temel atma töreni için bu sabah Trabzon’a gelen Başbakan Yıldırım buradan karayolu ile Gümüşhane’ye hareket etti. Trabzon’un Maçka ilçesinde vatandaşlarca yolu kesilen Yıldırım, “Zigana tünellerinin temelini atıyoruz. Her biri 14 bin 500 metre. Bundan önce Ovit Tüneli bir numaraydı, şimdi Zigana bir numara. Hayırlı uğurlu olsun. İki tane tünelle Zigana dağını tırmanırken kaza bela yok inşallah. Gümüşhane’den çıkacaksınız, Trabzon’a 40 dakikada gideceksiniz” dedi.

Başbakan Yıldırım, Zigana-Gümüşhane Yolu Köstere mevkisinde düzenlenen Yeni Zigana Geçidi Temel Atma Töreni’ne katıldı. Yıldırım, Yeni Zigana Tüneli’ne, Köstere mevkisinden girileceğini, 15 kilometre sonra Maçka’dan çıkılacağını belirtti. Dağların altından geçecek her bir tünelin boyunun 14,5 kilometre olduğunu aktaran Yıldırım, “Bin 700 metrelik tünel var, onun hikâyesini anlatayım. Yapılan işin ne anlama geldiğini anlayacaksınız. 1975 yılında temeli atıldı. Topu topu bin 700 metre. 1989 yılında bitti. 14 sene. 14 senede bin 700 metre, Şimdi ise 4 senede 29 kilometre. Farkı görüyorsunuz değil mi? Türkiye’nin nereden nereye geldiğini görüyorsunuz” diye konuştu.

Geçmişte nice ocakların sönmesine neden olan Zigana Dağı’nın, türkülere, ağıtlara da konu olduğunu anımsatan Yıldırım, şöyle devam etti: “Eskiden ticaret yapanlar, Doğu Anadolu ve İran’ın batıya açılan limanı olan Trabzon’a ulaşmak için bu dağları aşmak zorundalardı. Birbirlerini yolcu ederken, ‘Zigana’da hayatta kalırsan, İnşallah görüşürüz.’ diyordu. Artık bu topraklarda hiçbir yerde hayatta kalma derdiyle seyahat olmayacak. Vatandaşlarımız, konforlu, huzurlu, emniyetli 780 bin kilometre kare vatan toprağının her köşesine rahatça gidecekler, sevdikleriyle bir araya gelecekler.”

ZOR OLAN HEMEN YAPILIR,

İMKÂNSIZ BİRAZ ZAMAN ALIR

“Zor olan hemen yapılır, imkânsız biraz zaman alır.” anlayışıyla çalıştıklarını vurgulayan Yıldırım, “Vakit dar, cumaya gideceğiz. Gümüşhane’de bir araya geleceğiz ve orada 16 Nisan’ı konuşacağız. Türkiye’nin geleceğini, aydınlık yarınlarını konuşacağız.” dedi. Yıldırım’ın, “Şimdi Zigana’dan şöyle bir ses verin de Avrupa duysun. 16 Nisan’a hazır mıyız? Kararımız?” diye sorması üzerine alandaki vatandaşlar, üç kez “Evet” karşılığını verdi. Yıldırım, konuşmasının ardından beraberindeki bakan ve milletvekilleriyle “Temel atıyoruz, hazır mıyız? Güçlü yarınlar için, aydınlık geleceğimiz için millet, devlet için daima istikrar, daima istikbal, memleket meselesi için ya Allah Bismillah.” sözleriyle, Yeni Zigana Tüneli’nin temelini attı.

Törene, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, eski Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Sorgun, Çiğdem Karaaslan ile milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı.

YENİ ZİGANA TÜNELİ

Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde yapımı süren Yeni Zigana Tüneli, tamamlandığında dünyanın ikinci, Avrupa’nın ise en uzun tüneli olacak. Doğu Karadeniz’i Ortadoğu, Kafkaslar ve İran’a bağlayan tarihi İpek Yolu’nun da geçtiği güzergahta yapımı süren proje kapsamında, Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Köstere köyü mevkisiyle Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Başarköy köyü arasında, her biri 14,5 kilometre ve toplam 29 kilometre uzunluğunda çift tünel inşa edilecek.

Yeni Zigana Tüneli ile Başarköy Vadisi’nden bin 15 metre kotundan girilip, bin 264 metre kotuna yüzde 3,30 eğimle tırmanılarak, yüzde 0,85 eğimle inilecek, Köstere Vadisi’nden bin 212 metre kotundan çıkmak suretiyle Zigana Dağı geçilecek.

Mevcut Zigana Tüneli yaklaşık bin 800 metre kotlarından geçerken, Yeni Zigana Tüneli’ne ise yaklaşık 800 metre düşük kottan girilerek Zigana Dağı yaklaşık 560 metre düşük kottan geçilecek. Zigana Dağı’nın önce tırmanılması, ardından da inilmesi dolayısıyla Gümüşhane-Trabzon arasındaki 100 kilometrelik virajlı yol, hava ve yol durumuna göre değişmekle birlikte 1-1,5 saat arasında katedilebiliyor. Türkiye’nin en uzun karayolu tünelinin ulaşıma açılmasının ardından bu yolun 40 dakikada alınacağı tahmin ediliyor.

GÜMRÜKÇÜOĞLU: MÜTEŞEKKİRİZ

Trabzon’u Gümüşhane’ye, Doğu Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayacak olan Zigana tünelleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, bölgeye çok büyük bir yatırım yapılmakta olduğunu ifade ederken, “Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakanımız Binali Yıldırım olmak üzere devlet yetkililerimize müteşekkiriz. Zigana Dağı’nda 29 km’lik tünel yapmak yakın geçmişimizde hayal dahi edilemezken bugün bunu yapıyoruz. Hem de 4 yıl gibi kısa bir sürede inşallah tamamlamış olacağız. Trabzon’umuz için, bölgemiz için bu büyük yatırımdan ötürü Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza bir kez daha şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.