DOLAR 32,4489
EURO 34,48
ALTIN 2473,245
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Asansör sektöründe rekabet edebilen güçlü markalar oluşturmalıyız

tha – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Üyesi Şaban Bülbül, asansör sektöründe uluslararası firmalarla rekabet edebilecek kurumsal yapısı güçlü yerli firmalar kurulması gerektiğini belirterek, “Sektör, sonunda uluslararası firmalara teslim edilmeden, tedbirler alınarak rekabete dayanıklı güçlü, marka firmaların oluşmasına zemin hazırlanmalıdır” dedi.

TTSO’nun 23. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Şaban Bülbül, meslek komitesinde yer alan asansör sektöründeki firmaların sorun ve talepleriyle ilgili açıklamalar yaptı. Asansör montaj ve bakım firması kurmanın devlet tarafından bir planlamaya tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Şaban Bülbül, şunları söyledi:

“Önüne gelen herkes bir tabela astırarak asansör bakım ve montaj firması kurmamalıdır. Bu durumun yarattığı aşırı rekabet, asansör firmalarının kurumsallaşmasını ve gelişimini engellemektedir: Bu durum birçok tavizi zorlamakta olup standartlar ve kalite adına kayıplara sebep olmaktadır. Çok tehlikeli iş kapsamında olan asansör sektörü hala hak ettiği standartlara kavuşamamıştır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği kapsamında çok tehlikeli iş kabul edilen sektörde en yüksek SGK prim tutarları tarafımızdan ödenmektedir. Ancak, çok tehlikeli iş kapsamındaki sektörün piyasada gördüğü değer çok altlardadır. Sürekli firma sayısının çoğalması sebebiyle yetişmiş eleman sıkıntısı yaşanmaktadır.”

“ULUSLARARASI FİRMALARLA REKABET EDEBİLECEK FİRMALAR KURULMALI”

TTSO Meclis Üyesi Şaban Bülbül, 5 ila 10 kişiden oluşan küçük firmaların sektörü oluşturduğunu vurgulayarak, “Bir müddet sonra bazı firmalar kapatıp, yenileri açılmaktadır. Bu durum asansör piyasasında istikrarsızlığa yol açmaktadır. Kurumsal yapılanma olumsuz etkilenmektedir. Ulusal ve uluslararası alanda güçlü firmalar oluşamamaktadır. Uluslararası firmalar iç pazarda baskı oluşturmaktadır. Sektördeki büyük işleri veya işin kaymağını oluşturacak projeleri bu firmalar almaktadır. Bunun da sebebi iç piyasada kurumsallaşarak ulusal ve uluslararası firmalar oluşturulamamasıdır. Müşteri doğal olarak marka tercihini uluslararası firmalardan yana kullanmaktadır. Bu uluslararası firmalarla montaj ve bakımda da rekabetimiz mümkün değildir. Uluslararası firmaların yaptığı işlerin ilerleyen günlerde bakımını başka firmalar devralamamaktadır. Sonuç olarak, sektörde işçi sağlığı ve iş güvenliğinden yıllık periyodik denetimlere kadar, geçmişe göre yapılan pek çok iyileştirmeyi önemsiyoruz ve destekliyoruz. Ancak sektör sonunda uluslararası firmalara teslim edilmeden, tedbirler alınarak rekabete dayanıklı güçlü, marka firmaların oluşmasına zemin hazırlanmalıdır” ifadesini kullandı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.