DOLAR 32,5674
EURO 34,7564
ALTIN 2496,748
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Türk-Kanada İş Forumu

tha – Türk-Kanada İş Forumu TOBB Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Yahya Toplu, Kanada ile ikili ticari ilişkileri artırmak istediklerini belirterek, “Kanada-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması, karşılıklı ticaretin artmasına önemli katkı sağlayacaktır.” dedi.​ Foruma Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M.Şadan Eren’de katıldı.

Yahya Toplu konuşmasında Kanada’nın 1,5 trilyon dolarlık milli geliriyle dünyanın 10. büyük ekonomisi olduğunu dile getirirken, Amerika kıtası ülkeleri arasında ise 3. sırada yer aldığını söyledi.

Türkiye ekonomisinin de yılın ilk yarısında yüzde 5,1 büyüdüğünü hatırlatan Toplu, “AB, OECD ve G-20 ülkeleri içinde en yüksek büyüyen üçüncü ülkeyiz. Bu çarpıcı performansı, yılın ikinci yarısında da devam ettireceğimize inanıyorum.” diye konuştu.

Toplu, küresel çalkantılara ve bölgedeki belirsizliklere rağmen Türkiye ekonomisinin hem dinamizmini hem de direncini kanıtladığının altını çizdi.

Türkiye ile Kanada arasındaki ilişkilere de değinen Toplu, Kanada’nın önemli müttefiklerden olduğunu, iki ülkenin NATO ve G20 bünyesinde birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Toplu, ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini belirterek, “Karşılıklı yatırımlarımızı ve ticaret hacmimizi arttırmak istiyoruz.” dedi.

Taraflar arasındaki dış ticaret hacminin 2004’te 715 milyon dolar iken bu tutarın 2013 yılında 2,3 milyar dolara ulaştığını anlatan Toplu, 2014-2016 döneminde ise ticaret hacminde sürekli gerileme yaşandığını belirtti.

Kanada’nın, Ekonomi Bakanlığı tarafından 2016-2017 dönemleri için belirlenmiş olan “öncelikli ülkeler” arasında bulunduğunu dile getiren Toplu, şöyle devam etti:

“Nitekim 2017 yılının ilk 9 ayında, ticaret hacminde iyileşme görülmektedir. Buna rağmen hala 2013 yılı rakamlarının gerisindeyiz. Türk iş dünyası olarak ikili ticari ilişkileri artırmak istiyoruz. Kanada-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması, karşılıklı ticaretin artmasına önemli katkı sağlayacaktır. Aynı şekilde, Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesinin kurulması ve çalışmalarına başlamasını bekliyoruz.”

Toplu, yatırım rakamlarının da iki ülkenin potansiyelini yansıtmadığına işaret ederek, hem ticarette hem de yatırımlarda mevcut rakamlarla yetinilemeyeceğini dile getirdi. Toplu, “Aramızda daha ciddi bir potansiyel söz konusudur. Türkiye-Kanada iktisadi ve ticari ilişkilerini genişletmek ve derinleştirmek için ciddi fırsatlar var. Ancak iki tarafta da karşılıklı bilgi eksikliği olduğu da görülüyor. Karşılıklı ziyaretlerin, bu bilgi eksikliğini gidermede önemli katkıları olacaktır.” diye konuştu.

TOBB ve Ontario Ticaret Odası arasında iş birliği anlaşması imzalandığını belirten Toplu, anlaşmanın uygulanmasına dönük ortak etkinlikler yoluyla ilişkilere katkı sağlamak istediklerini sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.