DOLAR 32,5336
EURO 34,9258
ALTIN 2437,285
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Turizm merkezi Uzungöl’ün yeni çekim noktası Dursun Ali İnan Müzesi

tha – Trabzon’un dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl’de turizmci Dursun Ali İnan tarafından yaptırılan müze ziyarete açıldı. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, uluslararası üne kavuşan Uzungöl’ün marka değerinin böyle eserlerle artırılması gerektiğini belirterek, “Uzungöl’ün bugünlere gelmesinde büyük emeği olan Dursun Ali İnan’ı ve İnan ailesini böyle bir müzeyi Trabzon’a kazandırdıkları için kutluyorum” dedi.

Uzungöl Dursun Ali İnan Müzesi’nin açılışına Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Eski Devlet Bakanı Faruk Özak, Çaykara Kaymakamı Salih Çiğdem, Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Anayasa Mahkemesi Üyesi Şevki Hakyemez, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Kadem Çakıroğlu, İnan Ailesi üyeleri, vatandaşlar, sanatseverler ve öğrenciler katıldı. Törene daha önce katılacağı duyurulan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, İstanbul’daki deprem ve sonrasında yürütülen çalışmalar nedeniyle açılış törenine katılamadı ve ‘hayırlı olsun’ mesajı gönderdi.

Törenin açılış konuşmasını yapan Dursun Ali İnan’ın oğlu Mehmet İnan, “Babamın en büyük hayali olan bu müzenin açılışına katılan herkes teşekkür ediyoruz.  Amacımız Uzungöl’ün geçmişini korumak ve gelecek kuşaklara aktarmaktır. Bu müzenin yapımında bize destek olan, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

HACISALİHOĞLU: UZUNGÖL MARKASINI BÖYLE ESERLERLE BÜYÜTMELİYİZ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Uzungöl’e böyle güzel bir eser kazandıran İnan Ailesi’ni kutlamak istediğini belirterek, şunları söyledi:

“Dursun Ali İnan, Uzungöl Uzungöl olmadan önce sadece ailesiyle burada balıkçılık ve turizmle başlayarak Uzungöl’ün bugünkü haline gelmesinde büyük emeği olan bir abimiz. Bu müzelerin yapılmasında en önemli nokta insanın içinde olması, içinden gelmesidir. Dursun Ali beyin içinde de bu var. Müze açmak kolay bir iş değil. TTSO Özel İpekyolu Müzesini açarken çok zorluklarla karşılaştık. Yaptıktan sonra topluma bir şey kazandırdığınız için mutlu oluyorsunuz. Ama daha önemlisi müze açıldıktan sonra onu sürdürülebilir kılmak, eserlerine eser katarak daha da büyümesini sağlamaktır. İnanıyorum ki Dursun Ali İnan ve ailesi bu müzeyi daha da büyütecektir. Uzungöl özellikle Körfez ülkelerinde Trabzon kadar isim yaptı. Hatta Körfez ülkelerine ziyaretlerimizde bazen Trabzon deyince anlamıyorlardı, Uzungöl deyince nereden geldiğimizi anlıyorlardı. Uzungöl artık uluslararası bir marka. Bu markayı da bu tür eserlerle büyütmemiz, daha fazla etkinliklerle geliştirmemiz gerekiyor. Bu konuda da gerek Büyükşehir gerekse ilçe belediyemize görev düşüyor. Böyle bir eserin şehre kazandırılması şehrin geleceği için çok önemli. Bir kez daha Dursun Ali İnan’ın şahsında tüm aileyi kutluyorum.”

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ise, Uzungöl Dursun Ali İnan Müzesi’nin içindeki eserlerle çocukluğunu ve gençliğini yeniden yaşattığını belirterek, “Bu müzenin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Eski Devlet Bakanı Faruk Özak, müzenin bir başarı hikayesi olduğunu vurgulayarak, emeği geçen herkese teşekkür ettiğini vurguladı.

Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, “Trabzon’un ve ülkemizin marka değerlerinden biri olan Uzungöl’de böyle bir müzenin açılışına katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

USTAOĞLU: TARİHE VE MEDENİYETİMİZE SAHİP ÇIKMAK ÖNEMLİ

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, “Trabzon’umuzun medeniyetine, tarihine, geçmişine yakışan bir müze oldu. Geçmişine sahip olamayan milletler geleceğini inşa edemezler. Tarihine ve medeniyetine sahip çıkmak önemlidir. Trabzonumuzun uluslararası marka değeri olan Uzungölümüzde böyle bir müzenin açılmış olması da çok daha anlamlı. Çünkü turizm ilimizde yükselen değer. Yüzbinleri aşan ziyaretçimiz var. Geçen yıl dış hatlardan ilimize gelen yolcu sayısı yüzde 55 oranında arttı. Sadece yolcu sayısı değil, uçuş sayısıyla birlikte ilimiz çok güzel bir turizm sezonu geçirdi. Uzungöl’e gelen araç sayısı 700 bini aştı. Uzungöl’e 2019’un ilk 8 ayında Plaka Tanıma Sistemi (PTS) kayıtlarına göre 792 bin 405 araç girişi gerçekleşmiş; yaklaşık 3 milyon kişi Uzungöl’ü ziyaret etmiştir. Açtığımız müzelerimizle, yapacağımız yeni yatırım ve projelerle böyle bir turizm destinasyon alanı çok daha güzel dönemler yaşayacaktır. Bu eşsiz kültür mirasını ilimize kazandıran başta İnan ailesi olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından törene katılanlarca müzenin açılış kurdelesi kesildi. Protokol üyeleri ve konuklar müzeyi gezdi.

UZUNGÖL DURSUN ALİ İNAN MÜZESİ

Uzungöl’ün tarihini, yaşamını, el sanatlarını, kültürünü, doğasını ve ticaretini günümüze taşıyarak gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan Uzungöl Dursun Ali İnan Müzesi, yaklaşık 4 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Müzede yöresel mimariye bağlı kalınarak yapılan ahşap Uzungöl evi, Dursun Ali İnan’ın Uzungöl başta olmak üzere birçok yerden topladığı yöresel ve arkeolojik eserler, İnan’ın doğada bulduğu ağaç köklerinden yaptığı hayvan ve çeşitli figürlerin yanı sıra Uzungöl’ün geleneklerini, sosyal hayatını, flora ve faunasını anlatan 2 bin parçaya yakın görsel ve yazılı içerik bulunmaktadır. Müzede ayrıca satış reyonları ve kafeterya da hizmet veriyor.

“ESERİ OLMAYANIN YERİNDE YELLER ESER”

Yaklaşık 30 yıldır topladığı objelerin sergilenmesi için bir müze kurmanın en büyük hayali olduğunu belirten Dursun Ali İnan, “Bu müzenin özellikle gelecekte Karadeniz ve Trabzon için çok önemli olacağını düşünüyorum. Nereye gidersem bir parça bulur ve alırım. Yeni arayışları çok seviyorum. Bu müze aynı zamanda kanlarıyla bu toprakları bize bırakanlara karşı da bir şükran borcumdur. İnancım doğrultusunda dünyaya bir eser bırakmak istedim. Gelen ve gezenler belki beni rahmetle anar. Benim için ölmez bir eser olduğunu da düşünüyorum. Ayrıca insanlara göz zevki vermek vücudun sadakasıdır. Bu müzeye çok inanıyorum. Ölene kadar bunlarla uğraşacağım. Her dünyaya gelen bırakmalı bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser. Çalışmalarımda ruhen ve gönülden bana destek olan başta oğlum Mehmet olmak üzere tüm aile fertlerime teşekkür ediyorum” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.