DOLAR 32,3278
EURO 35,0669
ALTIN 2308,345
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Tarımsal üretimin kesintisiz olması için tarım sigortası önemli

tha – TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal ve beraberindeki heyet Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu ziyaret etti.

“DOĞAL AFETLERİN RİSKİNE KARŞI ÜRÜNÜNÜZÜ SİGORTALATIN”

TARSİM Sistemi ve uygulamalarının yanı sıra Trabzon’da tarım sigortalarının son durumu hakkında bilgilendirmelerde bulunan Serpil Günal, değişen iklim şartları ve doğal afetlerin de etkisiyle şiddetini ve frekansını arttıran risklere karşı üretici ve yetiştiricilerin mağdur olmaması için tarım sigortasını ihmal etmemesi gerektiğine dikkat çekti.

“TARIM SİGORTASI PAHALI BİR ÜRÜN DEĞİL”

Hayvancılık faaliyetlerinin önemli bir yere sahip olduğu Trabzon’da, sigortalanan büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısının bir önceki yıla göre %53’a yakın artış göstererek bu yıl 48 bin adede ulaştığının altını çizen Günal, küçükbaş yetiştiricilerinin sigortaya eğiliminin daha fazla olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemiz için stratejik tarımsal ürünler arasında yer alan fındık ve çay gibi ürünlere ev sahipliği yapan Trabzon ilimizde bu yıl sigortalanan alanların 10 bin dekar olduğu görülüyor. Geçtiğimiz yılın sonuçlarına göre il genelindeki bitkisel ürün branşında sigortalılık oranı yüzde 2. Hâlbuki 1 dekarlık alanda 250 kilogram üretim gerçekleştiren bir üreticimizin fındık ürününü sigortalatması halinde ödemesi gereken ortalama tutar 28 TL. Yine, 1 dekarlık alanda 2 bin 100 kilogram üretim gerçekleştiren bir üreticimizin çay ürününü sigortalatması halinde ödemesi gereken ortalama tutar ise 16 TL. Keza, uygun iklim koşulları ve zengin bitki örtüsü özellikleriyle arıcılık faaliyetleri açısından da öne çıkan ilimizde, sigortalı arılı kovan bu yıl 18 bin adettir. Yine geçtiğimiz yılın sonuçlarına göre arıcılık branşında sigortalılık oranı Türkiye genelinde yüzde 22 civarında. 55 bin TL sigorta bedeli olan 100 adet kovanını sigortalatmak isteyen bir yetiştiricimiz, sabit arıcılıkta 193 TL, gezginci arıcılıkta ise 330 TL ödeyecektir. Görülüyor ki, tarım sigortası kesinlikle pahalı bir ürün değil. Tarımsal üretimin kesintisiz olması ve üreticilerimizin gelir kaybı yaşamaması açısından son derece önemli. TARSİM olarak Trabzonlu üreticilerimizin her zaman yanındayız. Bu anlamda kıymetli paydaşlarımızın da desteği ile tarım sigortasının ilerleyen dönemlerde bu ilimizde çok daha iyi noktalara ulaşacağını ve yaygınlaşacağını ümit ediyorum.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.