DOLAR 32,5336
EURO 34,9258
ALTIN 2437,285
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Muhteşem Sultan Kanuni Sultan Süleyman Doğumunun 524. Yılında Trabzon’da Anılıyor

tha – Kanuni Sultan Süleyman’ın Doğumunun 524. Yılı dolayısıyla Geleneksel Kanuni Etkinlikleri Ortahisar’da bulunan Kanuni Evi önünde düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Kanuni Etkinlikleri kapsamında Trabzon’da ilk kez gerçekleştirilen 1. Uluslarası Kanuni Sultan Süleyman Sempozyumu üç gün boyunca sürecek.

Kanuni Haftası etkinliklerinin açılış töreninde konuşan Vali Yücel Yavuz “Tarihimizi olduğu şekliyle gerçek kaynaklara dayanarak  gençlerimize, insanlarımıza  anlatmakla bu görevi en iyi şekilde ifa edeceğimizin farkındayız. Değerli Macaristan Büyükelçimizin dediği gibi aslında aynı yerden geldik. Onlar Avrupa’ya gittiler biz Anadolu’dan geldik. Gün oldu karşı karşıya gelsek de an itibariyle dostluklar, köprüler ve gönülde birliktelikler kuruldu. Biz tarihiyle övünen dünya tarihi boyunca hep adaleti, doğruluğu, iyiliği yeryüzüne hakim kılmak isteyen bir milletiz. Dünyaya nam salmış devlet adamlarımız her zaman olmuş. Zaman zaman bize unutturmaya ve kötülemeye çalışmışlar. Ama bugün Sivil Toplum Kuruluşlarımızın öncülüğünde, devletimizin ve milletimizin  arzu ve isteği doğrultusunda biz artık asıl kaynaklardan tarihimizi, geçmişimizi öğrenerek  olduğu gibi günümüze yansıtmaya çalışan bir durumdayız. İşte bunun da yansımalarını görüyoruz. Bugün Kanuni Sultan Süleyman Vakfı ve Trabzon olarak tarihe nam salmış, muhteşem lakabını dünya tarihine altın harflerle yazdırmış “Muhteşem Sultan” Kanuni Sultan Süleyman’ı yad etmek, onun her yönüyle tanınmasına vesile olmak için yapılan harika bir etkinliğin başlangıcını yapıyoruz. Bu etkinliklerin uluslararası şekle dönüşmesi  fikrini ortaya atan ve destek veren herkese teşekkür ediyorum. Macaristan Büyükelçimiz, yurtdışından gelen değerli misafirlerimiz ve yurt içinden gelen değerli akademisyenlerimiz ve konuya taraf olan herkes sempozyum boyunca çok değerli katkılar sunacaklar. Bu sempozyumdan istifade etmek için ilgisi olan vatandaşlarımıza, öğrencilerimize her türlü ortam sağlanmış durumda.”dedi.

Bütün Osmanlı Padişahlarının tarihte haklı bir gururu yaşattıklarını ifade eden Vali Yavuz “Fatih Sultan Mehmet Han, Yavuz Sultan Selim Han, Kanuni Sultan Süleyman Han‘ın üçü sembolize olmuştur. Ama bütün Osmanlı padişahları, Türk devlet adamları tarihte haklı bir gururu yaşayacak büyük başarılara imza atmışlardır. Onları rahmetle ve minnetle anıyorum.  Günümüz itibariyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne vatanımız, bayrağımız, ezanımız için  canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Bu tür etkinliklerin ne kadar önemli olduğunu her gün biraz daha iyi anlıyoruz. Biz tarihimizle bağımızı canlı tutmazsak, kültürel değerlerimize sahip çıkmazsak, sanata ve sanatçıya, tarihimize, kültürümüze değer vermezsek devlet ve millet olmanın mümkün olmadığını bilen bir milletiz. Vakıf yöneticimiz Ali Baki hocamıza, yönetim kurulu üyelerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum“dedi.

Konuşmaların ardından Vali Yücel Yavuz, Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Baki , Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ile birlikte program için hazırlanan Kanuni Pilavını etkinliklere katılan vatandaşlara dağıttı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.