DOLAR 32,3908
EURO 35,005
ALTIN 2326,058
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

KÜLTÜR KENTİ – TARİH KENTİ TRABZON

KÜLTÜR KENTİ – TARİH KENTİ TRABZON

Türk Milleti’nin yüksek onur ve şerefini en yüce değer olarak kabul eden, görüş ve düşünceleriyle de şekilleten Trabzon, tarihin her döneminde bu özelliklerinden hiçbir zaman taviz vermemiştir. Trabzon’un güzellikleriyle hayat bulan bu insanlara, her şeyin en güzeli haktır ve layıktır.

Trabzon bugüne kadar hep kendi yağıyla kavrulmuş, hep öz istekleriyle kendisini yönlendirmiştir. Bugün Türkiye’nin seksen bir vilayetini gezersek, oralardaki kalkınma hızının buradan daha fazla olduğu görülür. Biz Trabzonlular bugünkü mesafelere gelebilmiş isek devletten bir şey isteyerek değil, karınca kararınca ödediğimiz vergilerle, gelirden gerçekleşen kaynaklardandır.

Devlet desteğinin tartışılır ortamında olan Trabzon taşkınlığın ve bir takım olumsuz davranışların sonucu değil, ne verilmişse onunla yetinme alçakgönüllüğüyle değerlendirilmiştir.

Tarihin akışı içerisinde Güzel Trabzon’umuzun bugünkü mesafesi, bulunduğu konumun çok üzerinde olmasına rağmen gelişmişliği bunun tam tersinedir. Bol nutuk atılan bu güzel ilimizde devlet yatırımları tartışılır özelliğini korurken bugünlerde bir hastalık halini almış bir söylemle karşı karşıya bırakılıyoruz: “Kültür Kenti – Tarih Kenti Trabzon” diye. Bu yakıştırmaların merkezinde olan Trabzon’u bu ifadelerle anmanın getirisi ve götürüsünü ortaya koyarken sadece bu sözcükleri kullananların bu cümlelerde samimi olmadığını belirtmek isterim.

Trabzon’un tartışmasız bir kültür kenti olduğu doğru olduğu kanaatini taşırken, bu ucuz söylemlerle vatandaşı aptal yerine koymak ne kadar doğrudur. Bu yakıştırma doğru kabul edilse bile Trabzon’u istismar etmek de o kadar yanlıştır.

Kültür adına Trabzon’da hiçbir yatırım ve değer ortaya koymadan, bu öz değerlerimiz üzerinden prim yapmak büyük hata ve yanlışlıktır.

Kültürümüzü oluşturan bütün unsurlar gün gibi ortadayken bunların barınmalarını, korunmalarını yapmadan ucuz politika yapılması hoş bir davranış değildir. Bu duyarlılık ayrı şekilde Tarih Kenti istismarı için de geçerlidir. Sormazlar mı adama hangi tarih kentinden bahsediyorsun diye..? Tarihin “T”sini dahi hayata geçirmeden şekilcilik ve istismardan öteye gitmeyen bu uygulama Trabzon’lulara saygısızlık değil midir?

Trabzon’u yozlaştıranlara diyorum ki, Güzel Trabzon’umuzu güzellikleriyle baş başa bırakın, onu istismar etmeyin, bu değerleri geleceğe aktarmak için daha iyi nasıl muhafaza etmemiz gerektiğini düşünelim.

Nevzat YILMAZ
[email protected]

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.