KÜLTÜR KENTİ – TARİH KENTİ TRABZON
Türk Milleti’nin yüksek onur ve şerefini en yüce değer olarak kabul eden, görüş ve düşünceleriyle de şekilleten Trabzon, tarihin her döneminde bu özelliklerinden hiçbir zaman taviz vermemiştir. Trabzon’un güzellikleriyle hayat bulan bu insanlara, her şeyin en güzeli haktır ve layıktır.
Trabzon bugüne kadar hep kendi yağıyla kavrulmuş, hep öz istekleriyle kendisini yönlendirmiştir. Bugün Türkiye’nin seksen bir vilayetini gezersek, oralardaki kalkınma hızının buradan daha fazla olduğu görülür. Biz Trabzonlular bugünkü mesafelere gelebilmiş isek devletten bir şey isteyerek değil, karınca kararınca ödediğimiz vergilerle, gelirden gerçekleşen kaynaklardandır.
Devlet desteğinin tartışılır ortamında olan Trabzon taşkınlığın ve bir takım olumsuz davranışların sonucu değil, ne verilmişse onunla yetinme alçakgönüllüğüyle değerlendirilmiştir.
Tarihin akışı içerisinde Güzel Trabzon’umuzun bugünkü mesafesi, bulunduğu konumun çok üzerinde olmasına rağmen gelişmişliği bunun tam tersinedir. Bol nutuk atılan bu güzel ilimizde devlet yatırımları tartışılır özelliğini korurken bugünlerde bir hastalık halini almış bir söylemle karşı karşıya bırakılıyoruz: “Kültür Kenti – Tarih Kenti Trabzon” diye. Bu yakıştırmaların merkezinde olan Trabzon’u bu ifadelerle anmanın getirisi ve götürüsünü ortaya koyarken sadece bu sözcükleri kullananların bu cümlelerde samimi olmadığını belirtmek isterim.
Trabzon’un tartışmasız bir kültür kenti olduğu doğru olduğu kanaatini taşırken, bu ucuz söylemlerle vatandaşı aptal yerine koymak ne kadar doğrudur. Bu yakıştırma doğru kabul edilse bile Trabzon’u istismar etmek de o kadar yanlıştır.
Kültür adına Trabzon’da hiçbir yatırım ve değer ortaya koymadan, bu öz değerlerimiz üzerinden prim yapmak büyük hata ve yanlışlıktır.
Kültürümüzü oluşturan bütün unsurlar gün gibi ortadayken bunların barınmalarını, korunmalarını yapmadan ucuz politika yapılması hoş bir davranış değildir. Bu duyarlılık ayrı şekilde Tarih Kenti istismarı için de geçerlidir. Sormazlar mı adama hangi tarih kentinden bahsediyorsun diye..? Tarihin “T”sini dahi hayata geçirmeden şekilcilik ve istismardan öteye gitmeyen bu uygulama Trabzon’lulara saygısızlık değil midir?
Trabzon’u yozlaştıranlara diyorum ki, Güzel Trabzon’umuzu güzellikleriyle baş başa bırakın, onu istismar etmeyin, bu değerleri geleceğe aktarmak için daha iyi nasıl muhafaza etmemiz gerektiğini düşünelim.
Nevzat YILMAZ
nevzatyilmaz@hotmail.com.tr