DOLAR 32,3656
EURO 34,9562
ALTIN 2325,247
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

KTÜ Araştırmacıları Deprem Bölgesi’nde

tha – Ülkemizde 06 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 il için her türlü imkânını seferber eden KTÜ, hasar tespit çalışmalarına da destek vermek için oluşturulan bir ekibi bölgeye gönderdi.

Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ile Of Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri ve Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı personelinden oluşan ekip, depremin 4. günü bölgeye ulaştı.

Ekib Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AFAD koordinasyonunda, bölgedeki hasar tespit çalışmalarına destek veren faaliyetler gerçekleştirdi. Deprem sonrasında acil olarak kullanılması gereken okul, hastane, askeri tesis, emniyet binası, ibadet yapıları, lojman, yurt…vb. 1500’ün üzerinde kamu binasını inceleyen teknik ekib, deprem sonrası koordinasyon, barınma ve tedavi ihtiyaçlarının yürütülebilmesi için kullanılabilecek binaları tespit ederek bölgedeki hasar tespit çalışmalarına önemli katkılar sağladı.

Hasar tespit çalışmalarına katılan teknik ekib , Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK, Prof. Dr. Süleyman ADANUR, Doç. Dr. Murat GÜNAYDIN, Doç. Dr. Barbaros ATMACA, Dr. Öğr. Üyesi Muhammet YURDAKUL, Arş. Gör. Fatih Yesevi OKUR, Arş. Gör. Fezayil SUNCA, Mimar Osman GÜLEŞ, İnşaat Yüksek Mühendisi Murat NAS ve Eren DEMİRKAYA ile İnşaat Mühendisi Ali BALTA’dan oluşuyor.

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK’ın “06 Şubat 2023 Kahramanmaraş (Pazarcık ve Elbistan) Depremleri Sonrası Mühendislik Yapılarında Tespit Edilen Yapısal Hasarlar, Nedenleri ve İleriye Dönük Öneriler” başlıklı projesi “TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı” kapsamında desteklenmiş olmakla birlikte TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı ile desteklenen teknik ekib, hasar tespit çalışmalarının yanı sıra saha çalışmaları da yaparak mühendislik yapılarında teknik incelemeler gerçekleştirdi. Hasar durumlarını değerlendirip hasarların oluşma nedenlerini araştıran ekib aynı zamanda ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalara önemli katkılar sunacak verileri de topladı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi olarak depremin ilk gününden itibaren ayni yardım koordinasyonunu yürütmekte olup Teknik Üniversite kimliği ile de deprem bölgesinde, hasar tespit çalışmalarına destek verilmektedir. Üniversitenin bütün imkânlarını seferber ederek devlet ile birlikte deprem bölgesinde yaraları sarmaya çalışmaktadır. Üniversitenin, taşıdığı akademik sorumluluk ile birlikte bundan sonra da bünyesinde gerçekleştireceği bilimsel araştırmalar ile bu tür felaketlerde, ölümlerin olmaması amacıyla çalışmalarına tüm hızıyla devam edecektir.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.