DOLAR 32,514
EURO 34,6004
ALTIN 2445,978
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Kazakistanlı Şair Abay KUNANBAYOĞLU Büstü açıldı

tha – Kazak Türkü şair, besteci ve filozof Abay KUNANBAYOĞLU, KTÜ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünde açılışı yapılan büst ile ölümsüzleştirildi.

Abay KUNANBAYOĞLU’nun öz geçmişinin okunmasıyla başlayan ve Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, Trabzon Milletvekili Bahar AYVAZOĞLU, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal SAPARBEKULY, Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği Trabzon Şube Başkanı Sayim ADANUR, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla ATAMAN, Türksoy Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen KASEİNOV, KTÜ Rektör vekili Prof. Dr. Halil İbrahim OKUMUŞ ve Heykeltıraş Murat MANSUROV’un katılımıyla gerçekleştirilen törenin açılış konuşmalarını yapan Prof. Dr. Halil İbrahim OKUMUŞ, “Abay KUNANBAYOĞLU şiirlerinde Kazak halkını, kültürünü, gelenek ve göreneklerini anlatmış; toplumun çağdaşlaşmasında önemli rol oynamıştır. Abay’ın fikirleri, kendisinden sonra gelen Kazak aydınlarını derinden etkilemiştir. KUNANBAYOĞLU ayrıca halk edebiyatında pek çok yeniliğin öncüsü olmuş, halk müziğine birtakım yeni ölçüler, türler ve yeni bir ses getirmiştir.

Kazak halkı için millî bir simge haline gelen Abay ile ilgili çalışmalar, hem Kazakistan’da hem Türkiye’de yoğun biçimde devam etmiştir. Kazak şiirine biçim ve içerik yönünden yenilikler getiren, sözlü halk edebiyatının yazılı hale geçmesinde önemli bir rol üstlenen bu değerli şahsiyetin anılması ve her daim hatırlanması amacıyla gerçekleştirilen ve Üniversitemizin ev sahipliğini üstlendiği bu organizasyonda, emeği geçen Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı ve Türk Dünyası Trabzon Şubesi çalışanlarına ve Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği Trabzon Şube Başkanı  Sayim ADANUR’a huzurlarınızda teşekkür ediyor; Kazak şairi, bestekâr, düşünür ve edebiyatçı Abay KUNANBAYOĞLU’nu minnetle anıyorum.” sözlerine yer verdi.

Kazakistan’ın büyük şairlerinden biri, halkın diline tercüman olmuş edebiyatçı, düşünür Abay KUNANBAYOĞLU’nun fikirlerinin, tecrübelerinin, bakış açısının önemini ve böyle kıymetli bir şahsiyetin Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde ölümsüzleştirilmesinin değerini vurgulayan ve Rektör Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI’ya süreçteki desteklerinden ötürü teşekkürlerini sunan protokol konuşmalarının ardından davetliler, hep birlikte büstün açılışını gerçekleştirdi.

Açılış sonrasında Akçaabat Belediyesi Horon Ekibi gösterisi ile tören sona erdi.

Törenin ardından Rektör Vekili Prof. Dr. Halil İbrahim OKUMUŞ, açılış törenine katılan davetlileri, Rektörlük makamında ağırladı. Karşılıklı hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından ziyaret sona erdi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.