DOLAR 32,5596
EURO 34,7578
ALTIN 2493,101
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Hisarcıklıoğlu Trabzon ve Rize’de sorunları dinledi

tha – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve meclis üyeleri ile istişarelerde bulundu.? Ardından Rize Ticaret ve Sanayi Odası ve Rize Ticaret Borsası müşterek toplantısına katılarak iletilen sorunları dinledi.

HİSARCIKLIOĞLU TRABZON TSO’DA TALEPLERİ DİNLEDİ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda meclis üyeleri ile bir araya gelen TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu “Odamız adeta proje fabrikası gibi çalışarak özellikle dijitalleşme ve ihracata yönelik pek çok girişim gerçekleştirmekte olduğunu söyledi.” Hisarcıklıoğlu, “İş insanlarımız daha çok üretim, yatırım, ihracat yapabilmek üzere talep ve önerilerini paylaştılar. Herkesi şahsım ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi adına saygıyla selamlıyorum. “dedi.

EREN “”SEKTÖRÖL BAZDA YENİ TALEPLER KARŞILANMALI”

TTSO Meclis Başkanı M.Şadan Eren istişare toplantısında yaptığı konuşmada Hisarcıklıoğlu’nun göreve geldiği ilk günden beri Türkiye’nin, Türk özel sektörünün ve odalar ve borsalar birliğimizin gelişmesine büyük emek harcadığını vurgulayarak, “pandemi dönemi boyunca iş dünyamızın sorunlarını yetkililere iletme noktasında sürekli mücadele veren Başkanımız sayın Rifat Hisarcıklıoğlu bugün burada bulunarak bizleri onurlandırmıştır. Katılımlarından dolayı çok değerli başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na şahsım ve tüm meclis üyeleri adına hoş geldiniz diyorum.”

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Mart 2020 tarihinden bugüne Kovid 19 salgını ile mücadele edilmekte olduğunu anımsatan Eren “Yaşadığımız süreç, sağlık yönünden birçok kayıplar vermemize sebep olmanın yanında ekonomik olarak da iş dünyamızı zorda bırakmıştır. Yaşanan seyahat kısıtlamaları, okul ve hizmet sektöründeki kısıtlamalar tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi ve şehrimizi de olumsuz etkilemiş, bölgemizde başta turizm sektörü olmak üzere pek çok sektörde ciro kaybı yaşanmıştır.

Fakat son dönemde Ürdün ve Umman’dan gelen turistler turizmcilerimize gelen turist sayısında normalleşme yaşanması hepimizin temennisidir.” dedi.

Eren konuşmasında şunları söyledi “Bu süreçte yaşanan sıkıntılar sebebi ile özel sektörün de devletten beklentisi artmıştır. Devletimiz imkânları ölçüsünde çeşitli erteleme ve yapılandırmalar açıklamış, Sayın Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu liderliğinde oda ve borsalarımızın yaptığı çalışmalar ile tüm talepler sınıflandırılarak hükümet yetkililerimize iletilmiştir. Sürecin ilk gününden bu güne iş dünyamızın devlet tarafından desteklenmesi ve taleplerinin yetkililere ulaşması adına yaptığınız ve halen yapmakta olduğunuz çalışmalar için bir kez daha sizlere ve özverili çalışmalarınıza katkı veren oda ve borsa başkanlarımıza teşekkürlerimi arz ediyorum. Ayrıca açıklanan destekler için başta sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümetimizin tüm bakanlarına da teşekkürlerimi arz ediyorum. Önemle üzerinde durmak istiyorum ki pandemi henüz bitmemiştir. Bizler meslek örgütleri olarak iş dünyamızın yanında durmayı, sorun ve taleplerini takip etmeyi sürdüreceğiz. Devletimizden de beklentimiz bu dinamik süreçte sektörel bazda oluşacak yeni taleplere cevap vermesidir. Ayrıca normalleşme adına aşı sırası gelmiş tüm vatandaşlarımızın aşılarını yaptırması gereklidir. Halkımızın pandeminin sürdüğünü dikkate alarak maske mesafe ve temizliğe dikkat etmesi normalleşmeye çalışan iş dünyamızı ilerde tekrar zorda bırakmamak adına vicdani bir sorumluluktur.”

HACISALİHOĞLU ODA PROJELERİNİ SUNDU

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu yürütülen çalışmalar hakkında yaptığı sunumda dokuz başlıkta toplanan projeleri anlattı. TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun desteği ile projelerin hayata geçtiğini kaydeden Hacısalihoğlu , ” Bugüne kadar yürüttüğümüz bütün projelerde TOBB Başkanımızın desteklerini gördük ve başarılı olduk. Özellikle iş dünyamızın pandemi sürecinde de yaşadığı sorunlara çözüm üreterek, şehrimize, bölgemize ve ülkemize büyük katkılar sağlanmıştır.”

Üyelere kolaylık sağlanması açısından Oda olarak dijitalleşme çalışmalarına önem verdiklerini ifade eden Hacısalihoğlu bu alanda altı ayrı proje yürütülmekte olduğunu belirtti. Hacısalihoğlu, “Dijitalleşme alanındaki projelerimizin bir bölümü odamızın üyelerine verdiği hizmetlerde uygulanmaya başlanmış ve başarıyla devam etmekte olduğunu söyleyebilirim. Bir kısmı da uygulama aşamasına getirilmek üzeredir. Bu projelerimiz Ticaret Sicil Randevu Sistemi (SİRAS), Sicil Dijital Arşiv Sistemi (SİDAS), Dijital Kütüphane, Coğrafi işaretli ürünler dijital denetleme ve Satış portalı, Akreditasyon Sistemine Uygun Dijitalleşme Projesi, Kadın Girişimciler ve Kurulları- Network Portalı”

ABİGEM VE YATIRIM PROJELERİ

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na Türkiye’ye kazandırdığı ABİGEM’ler için teşekkür eden Hacısalihoğlu, bu kapsamda kurulan Trabzon Avrupa İşletme Geliştirme Merkezi (ABİGEM)’nde 2016- 2021 tarihleri arasında toplam 313 proje yazıldığını belirterek şunları söyledi “Bu projelerin 272’si onaylanmış 252’si yatırıma dönüşmüş, yaklaşık 37 milyon Euro yatırım yaptırılmış, yaklaşık 17 milyon Euro hibenin üyeleri kazandırılmıştır. Güncel değeri ise 373 milyon liralık yatırım yaptırılmış, 173 milyon hibe kazandırılmıştır. Yapılan bu yatırımlardan bin 775 kişi istihdam edilmiştir. 1 kişinin istihdamı için gerek olan yatırım tutarı yaklaşık 210 bin TL olmuştur. Bu projelerden şu an anda 23 adetinin yatırımı devam etmektedir.”

DIŞ TİCARET İSTİHBARAT MERKEZİ

Hacısalihoğlu, Dış Ticaret İstihbarat Merkezi’nin TTSO bünyesinde kurulduğunu, bu kapsamda yapılan eğitimler ile yetiştirilen nitelikli iş gücünün ihracat yapan firmaların ihtiyaçlarının karşılandığını aynı zamanda merkez aracılığı ile de şehirdeki ihracata konu ürünlerin pazarlanmasına yönelik faaliyetlerin yapılmakta olduğunu aktardı.

İNOVASYON VE BİYOTEKNOLOJİ MERKEZİ

Hacısalihoğlu, TOBB ‘un katkıları ile Trabzon’da Teknoloji Geliştirme Bölgesinde 17 dönüm arazi üzerinde kurulan 9 bin metrekare kapalı alana sahip İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi’nin fiziki altyapısının tamamlanmakta olduğunu ifade etti. Bir taraftan Merkezin faaliyetlerine de başladığını kaydeden Hacısalihoğlu, “Merkezin biyoteknoloji bölümünde bölgemizde kokulu kara üzüm olarak adlandırılan Isabella üzümü üzerinde yurt dışından araştırma kuruluşları ile ortak çalışmalarımız devam etmektedir. Kozmetik başta olmak üzere etken madde ile farklı ürünlerin geliştirilmesinde önemli adımlar atıldı. Öte yandan merkezin inovasyon alalında da çalışmalar başlamış bulunmaktadır. Tarımda Kullanılmak üzere coğrafi bilgi sistemine sahip İnsansız Helikopter projesi yürütülmektedir. Bölgemizde bir yazılım üssü potansiyeli değerlendirilmektedir. Bu alanda ise TOBB’un önderliğinde başlatılan Facebook Hub Trabzon bölümü oluşturulmaktadır. Ayrıca Habitat Derneği ile iş birliği yapılarak bölgemizde gençlerimize yeni iş alanlarında imkanlar yaratılması girişimlerimiz olumlu devem etmektedir.”

YENİLİKÇİ GİRİŞİMLER

Hacısalihoğlu, yine gençlerimizin özellikle akademik çalışmalarındaki yenilikçi girişimlerinin değerlendirilmesi kapsamında Concept Innovation Network Projesi yürütülmektedir.

TRABZON YATIRIM ADASI VE ENDÜSTRİ BÖLGESİ

Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi (TEBYA) hakkında da bilgi veren Hacısalihoğlu, gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda bölgenin; Yenilikçi ve teknolojik sürdürülebilir yatırımlar ile katma değerli ürün ve hizmet üretmesi planlandığını söyledi. Hacısalihoğlu, “Tamamlandığında bölgenin ve Türkiye’nin uluslararası rekabetine katkı sağlayan bir merkez olacak. İstihdam, üretim ve ihracat alanında güçlü bir altyapıya kavuşacağız. Buradan 5 milyar dolar ihracat hedeflemektedir. Proje altyapı ihalesi yapılmış tamamlandıktan sonra da yapım ihalesine geçilmesi beklenmektedir.”

KONGRE MERKEZİ

Hacısalihoğlu Trabzon’un kongre ve fuar merkezine bağlı olarak turizmin geliştirilmesi kapsamında Dünya Ticaret Merkezinde yapımı devam eden 4 ve 5 yıldızlı otel, 6 bin 500 metre kare fuar alanı ve 2 bin kişilik toplantı salonu tamamlandığında bölgede hedeflenen 2 bin kişilik toplantıların ve konaklamanın bir arada yapılabileceği güçlü bir kongre ve fuar merkezine kavuşulacağını ifade etti.

TURİZMİN TEK ELDEN YÖNETİLMESİ

Kaynakların verimli kullanılması açısından önemli bir güç birliğinin Trabzon’da sağlandığını belirten Hacısalihoğlu, turizm sektöründe bütün paydaşların bir arada bulunduğu turizmin tek elden yönetilmesi projesinin hayata geçirildiğini söyledi.

BALIK YUMURTASI PROJESİ

Doğu Karadeniz Bölgesinde deniz kafeslerinde yetiştirilen Karadeniz Alabalığı – Somon ihracatının çok hızlı gelişmesi ve taleplerin artmasının bölge ekonomisine büyük katkı sağladığını vurgulayan Hacısalihoğlu, ” Su ürünlerinde özellikle kültür balıkçılığı yetiştiriciliğinde büyük bir ekonomi bölgemizde oluşmuştur. Üretilen balıkların büyük bir bölümü yurt dışına ihracatı söz konusudur. Özellikle bu sektörün ileride yavru balık yumurtası ihtiyacının karşılanması için balık yumurtası üretim projesini zorunlu hale getirmiştir. Sektörün aktörlerinin yanı sıra kamu ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliğinde balık yumurtası üretim projesi ilimizde hayata geçirilecektir. Projemiz bakanlıktan onaylanmış uygulama aşamasına gelinmiştir. Bugün büyük oranda yurt dışından ithal edilen balık yumurtasının bölgemizde üretilmesi kültür balıkçılığı sektörünün gelişmesine katkı verecektir. “dedi.

HİSARCIKLIOĞLU FINDIK HASADINA KATILDI

Hisarcıklıoğlu Trabzon’daki programında Herkes İçin Fındık haftası kutlamalarına katılarak Trabzon Ticaret Borsası öncülüğünde düzenlenen fındığa değer katanlar ödül töreni ve fındık hasadı etkinliklerine katılarak fındık topladı ve yeni sezonun bereketli olması dileğinde bulundu.

HISARCIKLIOĞLU OLİMPİYAT ŞAMPİYONU BUSENEZ SÜRMENELİ’YE CUMHURİYET ALTIN TAKDI

TTSO’da ki toplantıda Hisarcıklıoğlu, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda boks branşında kadınlar 69 kilo finalinde Çinli rakibi Hong Gu’yu mağlup ederek olimpiyat şampiyonu olan milli sporcu Busenaz Sürmeneli ve antrenörü Cahit Süme ile de biraraya geldi.

Busenaz Sürmeneli’nin başarısının, Türkiye’nin ve Trabzon’un başarısı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Busenaz’ın bundan sonra da ülkemizi temsil ederek bayrağımızı yeniden göndere çekeceğine inanıyorum. Başarılarının devamını diliyorum” dedi. Hisarcıklıoğlu, Trabzonspor Kulübü sporcusu Busenaz Sürmeneli ve antrenörü Süme’yi kutlayarak, Cumhuriyet altını hediye etti.

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren ile Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Hisarcıklıoğlu’na telkâri ve ahşap el işçiliğini gösteren tablo sundu. TTSO Meclis üyesi Yılmaz Karadeniz Hisarcıklıoğlu’na Kebirsüt ürünleri ile Vakfıkebir ekmeği armağan etti.

Trabzonspor Kulübü Genel Sekreteri Ömer Sağıroğlu da Hisarcıklıoğlu’na, üzerinde adının yazılı olduğu “61” numaralı Trabzonspor forması ile kaşkol takdim etti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.