DOLAR 32,5173
EURO 34,9019
ALTIN 2432,138
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Fındık için Borsa-Üniversite İşbirliği

tha – Avrasya Üniversitesi tarafından ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındıkla ilgili bilimsel araştırmalar yapılıyor.

Trabzon Ticaret Borsası ile yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde üniversitenin Projelerden Sorumlu Koordinatörü Prof. Dr. Teoman Ayhan başkanlığındaki araştırma grubu, önceliği fındıkta olmak üzere yöresel ürünlerin raf ömürlerinin arttırılarak ekonomiye kazandırılmasına yönelik bilimsel çalışmalar yapıyor.

Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr.Öğretim Üyesi Ferudun Keskin, Biyokimya Programı Bölüm Başkanı öğretim üyesi Dr.Tuba Bekircan ve Dr. Handan Günay Acar’ın yer aldığı araştırma grubu, borsanın fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla kurduğu örnek bahçelerde toprak, dal, yaprak ve ürünün kurutulması aşamalarında araştırmalar yapıyorlar. Araştırma da borsaya üye ihracatçılarla işbirliği yapılarak laboratuvar imkanlarından da yararlanılıyor.

Özellikle fındığın kurutulmasında en verimli yöntemler konusunda yapılan araştırmalarla, ürünün kalitesinin ve raf ömrünün arttırılmasına da katkı sağlanması hedefleniyor.

Bilgisayar Bölüm Başkanı Dr.Öğretim Üyesi Ferudun Keskin, bölgedeki gıda ürünlerinin aromasının ayrıcalıklı doğa koşullarının sonucu olduğuna dikkat çekerek, “Ancak bu aynı zamanda ürünlerimizin saklama ömrünün kısa oluşunun da ana nedenidir. Kurutma bölge şartlarına uygun doğal sistemlerin geliştirilmesi ile aromanın sağladığı bu ayrıcalığının korunabileceğini düşünüyoruz “ dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.