DOLAR 32,5348
EURO 34,9206
ALTIN 2439,591
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

‘Dünya Fındık Haftası’ Başladı

tha – Trabzon Ticaret Borsası tarafından ilki organize edilen ve 14 Ağustos’a kadar devam edecek olan Dünya Fındık Haftası’nın açılışı yapıldı.

TTB Çok Amaçlı Salon da yapılan açılışta konuşan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, her şeyde ilk olmanın önemine vurgu yaparak, “Borsamızın yaptığı ve çoğu ilk olan çalışmalar takdire değerdir. Özellikle verim ve kaliteyi arttırmaya yönelik çalışmalar bizi daha çok kazandıracaktır. Üretimlerini arttırmaya çalışan diğer ülkeleri de iyi takip etmemiz gerekiyor. Yüzde yüz yerli ve milli olan fındığı daha çok üretip, daha çok kazanmak için el ele vererek çalışmalıyız” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu da, fındık ile birlik te çayın stratejik tarım ürünü kabul edildiğine dikkat çekerek, “Büyükşehir belediyesi olarak bu yönde yapılan çalışmalara ortak olmak, destek vermek için direkt olarak sorumlu Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığını kuruyoruz. Tarıma, özellikle de fındığa hak ettiği değeri ve hizmeti vererek çalışacağız” diye konuştu.

Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs ise, Türkiye’nin son yılların ortalaması ile yıllık 2 milyar dolar döviz sağlayan fındıktaki geliri nasıl katlayacağının hesabını ve çalışmasını yapması gerektiğini belirterek,  Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin gelecek yıllardaki etkinliklere katkı olarak tanıtım amaçlı fındık festivali düzenlemesini istedi.

Dekarda 500 kilo hedefi…

TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk ise borsa olarak fındığı üretiminden tüketimine kadar bir bütün kabul ederek projeler yaptıklarını söyledi. Arslantürk, “Projelerde de herkes ile herkesim ile işbirliği yapıyoruz. 2014 oluşturduğumuz bahçelerin bazılarından daha şimdiden dekar da 300 kilo fındık almaya başladık. Hedefimiz 500 kiloya çıkmak” dedi.

Aynı zamanda Ulusal Fındık Konseyi Başkanı da olan Arslantürk, önümüzdeki süreçte Dünya Fındık Haftası’nı uluslararası boyuta da taşıyacaklarını vurgulayarak, “Dünya Fındık Haftası’nı hep birlikte yapacağız. Büyük organizasyonları her yıl fındık üretim bölgesini doğu, batı ve orta olarak sınırlandırıp ayrı ayrı illerde yapabileceğiz. Sektörle ilgili her kesim, her yerde yerel olarak da bu organizasyona destek için etkinlikler yapabilecek” şeklinde konuştu.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan da, Türkiye’nin sahip olduğu 740 bin hektarlık bahçelerde, son yılların ortalaması ile dönümde 100 kilonun altında değil, asgari 200 kilo fındık üretmesi gerektiğine dikkat çekerek şöyle dedi:

“Bu da halen yıllık ortalama 650-700 bin ton olarak kabuklu fındık üretimimizin bir buçuk milyon tona yükselmesi demektir. Yıllık 2 milyar dolar civarında olan fındık ihraç gelirimizin de 4-5 milyar dolara çıkması, üreticinin zenginleşmesi, Türkiye’nin kalkınması demektir.”

Haftanın açılışından sonra Fındık Fotoğrafları ve Karikatürleri Sergisi gezildi. 14 Ağustos’a kadar sürecek Dünya Fındık Haftası’nda toplantılar, ödül törenleri ve hasat şenliği düzenlenecek.

-TTB Meclis Başkanı Sebahattin ARSLANTÜRK’ün ‘Dünya Fındık Haftası’ açılış konuşması:

İlkini bu yıl kutlayıp, bundan sonra da geleneksel hale gelerek dünya da ve türkiye’de sürdürüleceğine inandığımız birinci Dünya Fındık Hhaftası’nın açılışına hoş geldiniz.

Neden dünya fındık haftası?

Çünkü fındık bir dünya ürünü.

Bugün 150’ye yakın ülke vatandaşına az veya çok yedirdiğimiz bir dünya ürünü.

Trabzon ticaret borsası olarak, fındıkla ilgili tüm çalışmalarımızı sektörü bir bütün kabul ederek yaptık, yapıyoruz.

Fındıkla ilgili üreteninden tüketenine kadar tüm kesimlerle işbirliği yaptık, yapmaya çalışıyoruz.

Fındık bölgesinde ilk kurulan borsa olan Trabzon Ticaret Borsası’nda 1960’lı yıllarda salon satış sistemi bile uygulanmıştır.

2 binli yıllarından başından itibaren sektörü top yekün bir bütün kabul ederek, hemen hemen tamamı ilk olan birçok faaliyete, projeye imza attık.

Ulusal Fındık Konseyi’nin kuruluşunu gerçekleştirmeden önce gönüllü birliktelik şekli ile Fındık Koordinasyon Kurulu’nu oluşturduk.

Sektörle ilgili tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirdik.

Sonrasında az önce ifade ettiğim gibi Ulusal Fındık Konseyi’nin kuruluşunu organize eden borsa olduk.

Fındıkla ilgili birçok farklı projeyi hayata geçirdik.

Ama en önemlisin de bugün burada ilkini gerçekleştirmek üzere bir araya geldiğimiz dünya fındık haftası olduğuna inanıyoruz.

Neden dünya fındık haftası? Neden Ağustos ayının ikinci haftası?

Çünkü her şeyin bir haftası, ya da günü var. Aslında fındığın 365 günü olması gerekir. Ama bir hasadın ağustos ayında başlıyor olmasını da göz önünde bulundurarak ağustos ayının ikinci haftasını uygun gördük. Bunu da ulusal ve uluslararası platformda sektörün tüm kesimleri ile görüş alış verişi yaparak paylaştık.

Logosunu hazırladık. Tescil ettirdik. INC başta olmak üzere sektörle ilgili dünya dan da kabul görmesi için gerekenleri yaptık.

Ülkemizde ticaret bakanlığı, Tarım ve Orman bakanlığı başta olmak üzere sektörle ilgili tüm kurum ve kuruluşların onayını aldık.

Eksik yok mu? Çok çabuk hareketin hangisinde olmaz?

Bundan sonrası nasıl olacak? Nasıl kutlanacak?

Kutlamayı bir eğlence, şenlik, sıradan bir hafta olarak görmeyelim.

Bilimsel etkinlikler, uygulamalar, üretim aşaması kadar tüketimi de arttırmak için yapılabilecekler.

Yani çok farklı bir Dünya Fındık Haftası’nı hep birlikte, el ele vererek organize etmenin çabası içinde olacağız.

Dünya fındık haftası ile hedefimiz.

Bir dünya ürünü olan fındığın daha çok tüketimini sağlamak.

Dolayısıyla Türkiye olarak daha çok üretmeyi teşvik etmek.

Dünya Fındık Haftası’nı hep birlikte yapacağız.

Büyük organizasyonları her yıl fındık üretim bölgesini doğu, batı ve orta olarak sınırlandırıp ayrı ayrı illerde yapabileceğiz.

Sektörle ilgili her kesim, her yerde yerel olarak da bu organizasyona destek için etkinlikler yapabilecek.

Ben de fındıkta olması gerektiği gibi,

Her alanda yapmamız gereken,

“Çok çalışıp,

Çok üretip,

Çok satıp,

Çok kazanacağız”

Diyerek sözlerimi tamamlıyorum.

**

-TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp ERGAN’IN ‘Dünya Fındık Haftası’ açılış konuşması:

Yeşil altın olarak da tarif edilen fındık için organize ettiğimiz ve de ilkini hep birlikte gerçekleştireceğimiz dünya fındık haftasının açılışına hoş geldiniz.

Bir dünya ürünü olan ve büyük kısmını da Türkiye olarak bizim üretip, ticaretinin de de büyük paya bizim sahip olduğumuz fındığı Trabzon Ticaret Borsası olarak üretiminden tüketimine kadar bir bütün kabul ederek hareket ediyor, çalışmalar yapıyoruz.

1926’da ülkemizin en eski borsalarından biri olarak kurulan Trabzon Ticaret Borsası’nın aradan geçen 95 yıllık sürede özellikle fındıkla ilgili yaptığı çalışmalarda önder ve örnek olmaktadır.

Ancak, bunu yaparken fındık sektörü ile ilgili, yetkili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri başta olmak üzere sektörün tamamıyla birlikte hareket ettiğimizi bir kere daha ifade ediyorum.

2003’de başladığımız ve son yıllarda her yerde örneklerini görerek, semeresini almaya başladığımız fındıkta verim ve kaliteyi arttırma projesi bunların başında gelmektedir.

Proje kapsamında 2013’den itibaren oluşturmaya başladığımız örnek bahçelerde, fındıkta verim ve kalitenin kolaylıkla nasıl artabileceğini gösterdik.

Aslında tam olarak göstermek, ifade etmek, ortaya koymak istediğimiz şudur:

Türkiye, bugün sahip olduğu 740 bin hektarlık bahçelerde, son yılların ortalaması ile dönümde 100 kilonun altında değil, asgari 200 kilo fındık üretebilir. Bu da halen yıllık ortalama 650-700 bin ton olarak kabuklu fındık üretimimizin bir buçuk milyon tona yükselmesi demektir.

Bu da halen yıllık 2 milyar dolar civarında olan fındık ihraç gelirimizin 4-5 milyar dolara çıkması, üreticinin zenginleşmesi, Türkiye’nin kalkınması demektir.

Trabzon Ticaret Borsası olarak bunun için hareket ediyor, örnek ve öncü olmaya çalışıyoruz.

İlkini bu yıl borsa olarak organize ederek dünyada ve ülkemizde kabulünü sağlayarak her yılın ağustos ayının ikinci haftasında uluslararası ve ulusal etkinliklerle kutlanmasını temin etmeye çalıştığımız dünya fındık haftasının sektöre ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, hepinize katılımınızdan, dolayısı ile fındığa verdiğiniz desteğinizden dolayı teşekkür ediyoruz

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.