DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

DEPREMİN GETİRDİKLERİ ve GÖTÜRDÜKLERİ

Ne diyelim, acı büyük tarifi olmayan infial büyük.
Ülkemiz bir haftadır içimizi derinden yakan deprem felaketi ile karşı karşıya.
İhmal,suistimal ve sonu kadere bağlanan bir durum . Allah bir daha böyle bir afat vermesin inşallah diye yüce yaratana dua ederken,bu duanın öncesinde hiçbir önlem alınmadan,kader ve kederin iç dünyasına teslim olmak ne kadar doğrudur
Doğru olan tek bir sonuç vardır, oda güvenli yaşam için, güvenli ortam oluşturmaktır diye düşünüyorum.
Dünyanın hiç bir yerinde,zaman ve mekan gözetmeksizin depremi yaşamak için kendimizi hazırlık içine dahil etmek en mantıklı davranış olduğu gerçeğini mutlaka değerlendirme içine almamız lazımdır.
Adı ile bize ürperti veren depremin, peşi sıra gelen artçılar, olması gereken doğa hadisesi ise, bizim bunun için hangi önlemi alıyoruz acaba.
Hiçbir önlem alınmadan yapılan binaların karşılığında Allah’ın yüksek hoşgörüsü içinde yer aramaya koyulmak isabet haricindedir desek yanlış olmaz.
Allah’tan geldik, zaman süremiz sonunda ona döneceğiz hiç kuşkusuz,fakat bu kainatı mantık va bilim üzerine kuran yüce Allah’ın,hangi mantık ve bilimini bünyemize dahil ettik, hiçbirini.
En ucuz söyleme kaçarak, hiçbir güven ortamı oluşturmadan yaratanın sorgulanması ne derece doğrudur.
Son derece adi işçilik ve malzeme ile yapılan bir binanın sorumlusu, o binanın yapımcısı ve kontrolcüsüdür.
İki kere iki dört eder’in uygulama alanı yine aynı şekilde bilim ile sabittir.
Japonya’da elli kat ve daha yüksek yapılan binalar var,bu binalardan ölü sayısı yok denecek kadar çok az görülür,kayda dahi geçmeyen bu olayda oradaki deprem şiddeti ise en az sekiz oranındadır.
Türkiye’de çok acil direk Cumhurbaşkanlığına bağlı olacak deprem müsteşarlığı kurulmalıdır.
Evet, Dünyanın hiçbir yeri güven içinde olmadığını ifade ederken,Türkiye’nin bu büyük depremden fazlasıyla ders çıkarması gerekiyor.
Diğer taraftan, Trabzon’da ise hiçbir imar ve planlama olmadığından, olası bir depremde Çukurçayır, Beşirli ve Kaşüstü bölgesinde ciddi bina yıkımı ile çok sayıda ölü ve yaralı olacağı mantık içersinde ele alınmalıdır.
Bugün itibariyle, Trabzon’da her mahalle ve sokak,bina bina kayıt altına alınıp, yüksek katlar mutlaka yarı yarıya indirilmeli,uygun olmayan binalar çok acil yıkılmalıdır.
İmar affı olarak adlandırılan atıl ve olumsuz yapıların imar barış uygulaması iptal edilerek gerekli testler yapılarak, yıkılması gerekenlerin yıkılması sağlanmalıdır.

Nevzat YILMAZ
[email protected]

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.