DOLAR 32,3619
EURO 34,9544
ALTIN 2325,254
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

DEMOKRASİ ZAFERİMİZ İHRACAT RAKAMLARINA DA OLUMLU YANSIYACAKTIR

Genel Sekreterliğimiz yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2016 yılının Ocak-Temmuz döneminde 810.062.714 $ tutarında ihracat gerçekleşmiş olup, gerçekleşen ihracatımızda bir önceki yılın aynı dönemine (2015 yılı Ocak-Temmuz dönemi ihracatı 933.448.047 $ olarak gerçekleşmiştir) göre  % -13,2 oranında bir düşüş yaşanmıştır. 2016 yılı Ocak-Temmuz döneminde Bölgemizden gerçekleşen ihracatın iller bazında dağılımı aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde olmuştur.

 

İl Adı 2015 ($)

Ocak-Temmuz  

2016 ($)

Ocak-Temmuz

Değişim

(%)

Trabzon 768.035.319 686.950.154 -10,5
Rize 124.998.139 88.120.676 -29,5
Artvin 40.414.588 34.977.994 -13,4
Gümüşhane 0 13.890 100
TOPLAM 933.448.047 810.062.714 -13,2

 

Bölgeden gerçekleşen 7 aylık ihracatta 553.362.612 USD tutarındaki ihracatla Fındık ve Mamulleri ihracatı birinci sırayı, 91.737.203 USD tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve 56.015.681 USD tutarındaki ihracatla da Madencilik ürünleri üçüncü sırayı almıştır. Fındık ve mamülleri ihracatında % 0,4, yaş meyve sebze ihracatında %47 ve madencilik ürünleri ihracatında ise % 40 oranında bir düşüş yaşanmıştır.  Yaşanan bu düşüşteki en önemli etken dünya emtia fiyatlarındaki düşüşler yanında özellikle yaş meyve ve sebze ihracatında Rusya Federasyona yönelik yaş meyve sebze yasağının devam etmesinden kaynaklanmaktadır.

Ancak, ihracatımızda yaşanan bu düşüşlerin önümüzdeki aylardan itibaren artışa geçerek 2016 yılını ihracat artışı ile kapatacağımıza inanmaktayız. 15 Temmuz 2016 tarihinde hain terör örgütü tarafından yurtdışındaki bağlı oldukları efendileri ile işbirliği içinde Ülkemiz ve demokrasimize yönelik yapılan hain saldırı, Türk Milletinin büyük kahramanlık göstererek Başkomutanımızın liderliği ve dirayeti ile hezimete uğratılması Türkiye Cumhuriyetini bütün dünyanın ilgi odağı haline getirmiştir. Aziz Türk Milletinin göstermiş olduğu bu kahramanlık, uluslararası arenada Ülkemizi çok önemli bir boyuta taşımıştır. Bizlere bu onuru-gururu yaşatan başta bu uğurda canlarını feda eden aziz Demokrasi şehitlerimize,  kahraman Türk halkımıza ve Sayın Başkomutanımıza ihracatçılar olarak şükranlarımızı sunuyoruz. Emperyalist güçlere taşeronluk yapan bu hainlerin Ülkemizde çöreklenmiş oldukları tüm Kurumlardan kararlı bir şekilde temizlenmeleri hiç şüphesiz Ülkemiz bürokrasisinde yıllarca şikayet konusu yaptığımız sorunları da ortadan kaldıracağı için mutluyuz.

Büyük bir Kahramanlık örneği gösteren Aziz Türk halkının demokrasisine sahip çıkması,  emperyalist güçleri telaşa kaptırmış, planlarının hezimete uğraması ile farklı yollara başvurarak Türkiye Cumhuriyetini ekonomik olarak zor durumda bırakmak için sözde kredi notunun düşürülmesi, yalan suçlamalara başvurarak, bu oyunlarının da sonuçsuz kalması ile bu hainler ikinci darbeyi yemiştir. Avrupa’nın iflas eden bankacılık sistemine sözünü çıkaramayan ve hatta kredi notunu koruyan, demokrasi ihlallerini görmezden gelerek Ülkemize akıl vermeye çalışan emperyalist ülkeler, şunu bilmeli ki hangi kalleşliğe başvururlarsa vursunlar, Türk Milletinin dirayeti karşısında Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşında ve 15 Temmuz’da olduğu gibi her zaman hezimete uğrayacaktır.

Türk Halkının bu Kahramanlığı iş adamlarımız ve ihracatçılarımızı cesaretlendirmekte, 2023 yılı hedeflerimize ulaşmada ve Ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma potansiyeline ulaştırma yolundaki çabalarımızda doping etkisi yapmaktadır. Büyük Türkiye hedefimiz için canla başla mücadele vererek, ihracatımızı artırarak bu hedeflere ulaşmamız hiç zor olmayacaktır. Yaşanan bu ihanete karşı gösterdiğimiz ortak direnç ve tek sesliliğimiz bunu açıkça göstermiştir. Yeni bir sürece atım attığımız bu ortamda, bu tek sesliliğimizi kaybetmememiz gerekmektedir.

Bundan dolayı, ihracatımızda yaşanan bu düşüş bizleri hiçbir şekilde ümitsizliğe kaptırmamaktadır. Çünkü yakaladığımız bu doping havasının bundan sonra Ülkemizi çok daha ileriye taşıyacağını açıkça görmekteyiz. Ayrıca, önümüzdeki haftalarda Rusya ile yine hainlerin bir oyunu olduğu açıkça görülen ilişkilerimizi olumsuz etkileyen havanın da iki Ülke liderinin yapacağı görüşme ile son bulacak olması,  Bölgemiz ihracatına çok büyük oranda olumlu olarak yansıyacaktır.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.