DOLAR 32,5239
EURO 34,8405
ALTIN 2488,692
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi

D-8 Sadece 8 Ülke Açısından Değil, Dünyadaki Mazlum Milletler Açısından Da Çok Önemli Bir İşbirliği Platformudur

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi’yi Makamında Kabul Etti

1997 yılında kurulan D-8’in bu süre zarfında 8 ülke arasında ekonomik işbirliğinin, ticaret hacminin geliştirilesi noktasında önemli çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Vali Öz, “Bu teşkila; sadece ülkeler arasında ekonomik işbirliklerinin ve ticaret hacminin geliştirilmesi değil, barış ve dostluk konusunda da ortak çalışmaların yürütülmesine katkıda bulunmuştur.

D-8’e bağlı ülkelerin doğal kaynak bakımından zengin ve güçlü nüfus potansiyeline sahip olması, bunun yanında potansiyel pazar imkanlarının bulunması bu işbirliğini daha güçlü yarınlara taşıyacaktır.

16 yıllık bir geçmişi olan bu teşkilatımızın Türkiye’nin dönem başkanlığında da ilerlemesi için önemli fırsatlar önümüzde durmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın bu teşkilatla ilgili yoğun çalışmaları bulunmaktadır. Önümüzdeki süreçte teşkilatın yapısının güçlenmesi, uluslar arası arenada ve uluslar arası kuruluşlar bünyesinde daha fazla etkin hale gelmesi için hep birlikte gayret göstereceğiz.

Bu teşkilatın sadece 8 ülke açısından değil, dünyadaki mazlum milletler açısından da çok önemli bir işbirliği platformu olduğunu düşünüyorum. Ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

D-8’İN TOPLANTILARINI TRABZON’DA YAPMAK İSTİYORUZ

Trabzon’da bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi de “ 16 yıl boyunca D-8 dönem başkanlığı her ülkeye iki yıl boyunca geçti ve bu süreçte önemli başarılar elde edildi. Bu süre zarfında vize anlaşması yürürlüğe girdi. Ticaret ve gümrük anlaşmaları yapıldı ve bunlar gibi pek çok anlaşma yürürlüğe kondu. D-8’den önce bu ülkeler arasında ticaret hacmi 20 milyar dolardı, bugün bu rakam 150 milyar dolara ulaştı. D-8 açısından 2018 yılına kadar yaklaşık 500 milyar dolarlık bir ticaret hacmi öngörülüyor. İşte bundan dolayı fırsat buldukça Türkiye’nin bütün şehirlerini ziyaret etmek istiyoruz.

Türkiye D-8 içersinde öncü rol oynamaktadır. Mevcut hükümetin son 12 yıldaki yönetimi sayesinde Türkiye’nin büyük bir dönüşüm yaşadığını söyleyebiliriz. Türkiye her alanda bu öncü rolünü hala sürdürmektedir.

Amacımız D-8’in Türkiye’deki görünürlülüğünü artırmaktır. Ankara ve İstanbul’un dışında Trabzon’da da D-8 toplantılarını yapmak istiyoruz. Böylece D-8 ülkelerine Trabzon’un potansiyelini de göstermiş oluruz. Ayrıca Trabzon’un İran halkı üzerinde önemli bir hatırası vardır.

İran-Irak savaşında Basra Körfezi kapalıydı. İran’ın ticareti, önemli mallarının giriş çıkışı Trabzon’dan sağlanmıştı ve bizi adeta kurtardı. Onun için Trabzon’u çok önemsiyoruz. Karşılıklı olarak ilişkilerimizi daha da geliştireceğimizi düşünüyorum” dedi.

Vali Öz de, D-8’in toplantılarını Trabzon’da planlamasından dolayı memnuniyetini dile getirerek, “Trabzon’a yönelik yapılan bu ziyaretin amacı bizim için önemlidir. D-8’in toplantılarını ilimizde gerçekleştirmesi tarihi ipekyolu üzerinde yer alan Trabzon için çok önemli. İlimizin bu tür toplantılara aracılık etmesi için her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Vali Öz, ziyaretin anısına D-8 Genel Sekreteri Mousavi’ye telkari işlemeli fincan takımı hediye ederken, Mousavi de hediyelerini Vali’ye takdim etti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.