DOLAR 32,3287
EURO 35,057
ALTIN 2294,508
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Büyükşehir’in 2020 Yılı Faaliyet Raporu Oy Birliği İle Kabul Edildi

tha – Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi nisan ayı 3’üncü oturumu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu başkanlığında yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu, toplantı öncesi koronavirüs tedbirleri kapsamında ekipler tarafından etraflıca dezenfeksiyon işleminden geçirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, salonda bulunan Meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ Genel Müdürlüğü yöneticileri ile basın mensuplarını selamlayarak toplantının açılışını gerçekleştirdi.

ŞEHİT GENÇCELEP’İ ANDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, toplantıya Konya’da Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi ekibi Türk yıldızlarındaki NF-5 eğitim uçağının düşmesi sonucu şehit olan ve memleketi Trabzon’da defnedilen yüzbaşı Burak Gençcelep’i anarak başladı.  Gençcelep’in cenazesine katıldığını dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Kendisine ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesine, yakınlarına ve Türk Silahlı Kuvvetleri üyelerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum” dedi.

BAŞARILAR DİLEDİ

Başkan Zorluoğlu ayrıca Meclis’in ilk günü yapılan başkan vekilliği, encümen üyeliği ve komisyon seçimlerinde görevine devam eden ve yeni seçilen meclis üyelerine başarılar diledi.

MÜBAREK RAMAZAN AYINI TEBRİK ETTİ

İslam alemi için çok özel bir günün arifesinde olunduğunu da dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Yarın Ramazan ayını idrak edeceğiz. Ve ilk gün orucumuzu tutacağız. Tüm hemşehrilerime, milletimize ve tüm İslam alemine hayırlı bir Ramazan ayı temenni ediyorum. Bizi Ramazan ayına ulaştıran Mevla’mdan inşallah Ramazan Bayramı’na da sağlık ve afiyet içerisinde ulaştırmasını niyaz ediyoruz” ifadelerini kullandı.

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ

Başkan Zorluoğlu’nun açıklamalarının ardından 1 gündem dışı teklif gündeme alınarak İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. Ardından gündem maddelerinin müzakeresine geçildi.

Meclis toplantısında, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen 3 ve İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan gelen 2 madde olmak üzere toplam 5 madde müzakere edildi. Toplantı, Meclis üyelerinin oylarına sunulan gündem maddelerinin kabul edilmesinin ardından sona erdi.

2020 YILI FAALİYET RAPORU MÜZAKERE EDİLDİ

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından 2020 yılı Faaliyet Raporu müzakere edildi. Toplantının açılışına Başkanlık eden Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Belediye Kanununun 19. Maddesi gereği oturum başkanlığını Meclis Başkan Vekili Atilla Ataman’a devretti. AK Parti Grup Başkan Vekili Erhan Nadir, CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin ve İYİ Parti Grup Başkan Vekili Aslan Güner, Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2020 yılı Faaliyet Raporu ile ilgili görüş ve önerilerini dile getirdi.

ZORLUOĞLU MECLİS ÜYELERİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Grup Başkan Vekillerinin açıklamalarının ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, yöneltilen sorular doğrultusunda tamamlanan ve devam eden projelerle ilgili şu ifadeleri kullandı; “Müzakere etmekte olduğumuz faaliyet raporu hakkında söz alan, görüş ifade eden, eleştiri ortaya koyan tüm meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Faaliyet raporu hiç şüphesiz Büyükşehir Belediyesinin en önemli raporundan bir tanesidir. Meclisin de görüştüğü en önemli konulardan bir tanesidir. Bu raporun meclis üyelerimiz tarafından enine boyuna incelendiğini ve bu inceleme neticesinde grup başkan vekilleri üzerinden müzakereye konu edindiğini hep beraber müşahede etmekten memnuniyet duydum.”

TRABZON TARİHİNİN EN BÜYÜK ALTYAPI PROJESİ YAPILIYOR

“Sizler de takdir edersiniz ki Trabzon Büyükşehir Belediyesi, yatırımlar ve projeler anlamında şehrin yakın hatta uzak tarihinde hiç görülmeyecek kadar atılım içerisindedir. Hiç mütevazılık yapmayacağım,  bugün Trabzon’da başlattığımız altyapı projesi, Trabzon tarihinin gelmiş geçmiş en büyük alt yapı projesidir. Proje kapsamında Ortahisar’da toplam 47 mahallede beşi bir yerde dediğimiz altyapı konusuna giren ne varsa çözülmektedir. 565 km içme suyu hattı değiştiriyoruz. Buradan Çorum’a kadar boru döşeniyor. 200 kilometreye yakın eksik kanalizasyonu tamamlıyoruz. İl merkezinde zaman zaman ortaya çıkan olumsuzlukları ortadan kaldıracak adımı attık. Yağmur yağdığında bu şehrin Havaalanı, Çömlekçi, Moloz ve Beşirli’ye kadar birçok bölgesini su basıyordu. Çözüm belli, gerekli altyapıyı oluşturma zorundasınız. Bu projede yaklaşık 100 kilometreye yakın yağmur suyu hattı oluşturuyoruz. Şehrin merkezinde Maraş Caddesi’nde, Uzun Sokak’ta doğal gaz yoktu. Fırsat bu fırsat dedik, bizi bağlı olmasa da gerekli müdahaleyi yaptık ve doğal gaz firması da bizimle birlikte harıl harıl çalışmaktadır.”

KOLAY CESARET EDİLECEK BİR İŞ DEĞİL

“Akıllı belediyeciliğe geçeceğiz diyoruz. Bunun bir altyapısı lazım. Akıllı kavşaklar, akıllı duraklar, diğer akıllı belediyecilik uygulamaları şehrin her tarafına fiber optik yatırımı yapmamızla mümkün olacak. Sadece içme suyu hattını değiştirecek bir proje olarak yola çıktık. Kanalizasyonu, yağmur suyu hattını,  telekomünikasyon işini biz dahil ettik. Doğal gazı da bizimle birlikte çalışa noktasına getirdik. Çalışmalar çok da başarılı gidiyor. Şu ana kadar neredeyse 100 km içme suyu hattını tamamladık. Beşirli, Kalkınma, Konaklar, Karşıyaka’da ve merkezde yani şehrin kalbinde çok önemli çalışmalar yaptık. Nasip olursa mayıs ayı sonuna kadar merkezdeki işlerimizi büyük oranda tamamlamak istiyoruz. Bu aynı zamanda bir üst yapıyı zorunlu kılıyor. Kaldırımı, asfaltı yenilemeniz gerekiyor. Bu fırsatla bazı yerlerde aydınlatmayı ve peyzajı düzenlemeniz gerekiyor. Gerçekten Trabzon merkezi için tarihi ve oldukça da maliyetli bir iştir. Bunu da meclisimizin takdirlerine sunuyorum. Belediye başkanlarının kolay kolay cesaret edeceği bir iş değildir. Edilseydi şimdiye kadar yapılırdı. Bundan 30-40 yıl önce Orhan karakullukçu döneminde bu kapsamda olmasa da buna benzer bir altyapı projesi yapılmıştı.”

2 YILDA MEGA PROJELER BAŞLATTIK

“Büyükşehir Belediyesi olarak bu şehirde çok konuşulmuş ama hiç adım atılmamış mega projeler başattık 2 yılda. Herkes otogarı eleştiriyor ama biz ihalesini yaptık. Ufak bir problem çıktı ve bizi 5-6 ay kadar erteledi. Yakında yeniden ihalesini yapıyoruz. Son derece modern ve Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek otogar inşa ediyoruz.”

GANİTA BU ŞEKİLDE KALAMAZDI

Biz çalışmaya hem Ganita’dan hem de Gülcemal’den de başladık. Ganita-Faroz’u ihale ettik. Sözleşmesini yaptık. Çok da güzel bir iş ama bu Gülcemal’den vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor. Orada da harıl harıl çalışıyoruz. İstanbul ziyaretimde bile Gülcemal’le ilgili büyük bir tasarım firması ile de görüştüm. Ganita bölgesi ta Roma’dan beri bu şehrin en önemli denizle buluşma noktası. Tarihi limanı. Kimse kusura bakmasın, bu alan uzun yıllardır maksadı dışında şehre hiçbir katkı vermeyen, şehrin sosyal hayatına imkan sağlamayan bir yerdi. Herkes kulağının üzerine yattı. Şehrin kalbinde, üç dakikada denize ulaşılan bir nokta bu şekilde kalamazdı. Biz buna müdahale ettik. Çok da güzel bir proje hazırladık. Benim söylediklerimin hiçbiri esasında proje değil. Projeler detaylarıyla hazırlanıyor, kaynağı bulunuyor, ihaleye çıkıyor ben sonra açıklıyorum. Fikir değil bu somut iş. Başladı, Ganita’da gidip görebilirsiniz. Çok önemli bir projedir. Gülcemal’le birleştiğinde Trabzon, Ganita’dan Akyazı Stadı’na kadar çok özel bir sahil rekreasyon alanına sahip olacak. Gülcemal daha büyük bir iştir. O nedenle biz Ganita’yı halledelim, insanlarımıza bir sene içerisinde denizle haşır neşir olacakları bir ortam sağlayalım istedik. Devamında da Allah nasip ederse Akyazı ve Akçaabat arasını da çalışıyoruz.  Orayı da hedefimiz Akçaabat merkeze ve Yomra’ya doğru da götürmek istiyoruz. Bu şehrin sahillerini tekrar gerçek sahiplerine yani kıymetli halkımıza kazandıracağız.”

İLÇE MERKEZLERİNE DOKUNUYORUZ

“Sadece Ortahisar’da değil büyün ilçelerimizde çalışmalarımız devam ediyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak ilçe merkezlerine dokunacak çok önemli çalışmalar yapılıyor. Ortaokul ve öğretmen evi bitti. Milli Emlak Genel Müdürü ile görüştüm oranın şimdi trampasını yapıyoruz. Yani mevcut öğretmenevi ve Cudibey Okulu’nun tapusunu alıyoruz. Aldığımızda süratle orayı yıkıp o bölgeyi bu şehrin çok daha faydasına olacak şekilde istifadesine sunacağız.”

TÜRKİYE’DEKİ EN MODERN KATI ATIK TESİSİ

“Kaşla göz arasında denilecek bir sürede çok büyük bir yatırım gerçekleşti. Taşönü’ndeki katı atık entegre tesisi. Bir başarı hikayesidir. Orada çok büyük ve Türkiye’de bu manadaki en modern tesisi oluşturduk. Yaklaşık 55 milyon dolarlık bir yatırımdır. Bu şehrin katı atık meselesini çözecek kapasitede bir yer kazandırdık.”

ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALARI TAMAMLADIK

“Tanjant çok katlı otopark, Akçaabat Millet Bahçesi, Vakfıkebir Millet Bahçesi, Meydan Sokak Sağlıklaştırma, Fatih Parkı, Uğurlu Camii, Yomra Kuran Kursu, Orta Mahalle Konukevi, Çal Mağarası, Kızlar Manastırı, Botanik otoparkı, Uzungöl’deki 1’inci etap çalışmalar, Sümela Mastırı’ndaki otopark,  Engelsiz Yaşam Merkezi, aldığımız 20 otobüse eklenen 10 otobüs, yine 20 tane çevre araç gerecinin alınması, her ilçemizdeki alt yapı çalışmalarımızla iki yıllık sürede çok çok önemli çalışmaları tamamladık. Ve yine bir o kadar önemli olanları da başlattık.”

DEVAM EDEN PROJELERİ SIRALADI

“Devam eden yatırımlarımızdan Trabzon su temini projesi, Of içme suyu, Araklı, Sürmene içme suyu, Akçaabat Ortaköy grup içme suyu, diğer altyapı çalışmaları, yeni otogar, Gülcemal’le ilgili yapılan çalışmalar, Kadınlar Hali, Meydan 3. etap otopark. Bunların her biri bizim dönemimizde başlattığımız işlerdi. Şu an Meydan’da hemen İskenderpaşa’nın yanındaki otoparkla ilgili yoğun bir çalışma var. Yaklaşık 500 araçlık bir yeni otopark inşa diyoruz. Çömlekçi’den gelirken de direkt oraya girecek şekilde oradaki kamulaştırmaları da tamamlıyoruz. Bir bütün olarak bakıp gerçekten işe yarayacak şekilde çalışmaya gayret gösteriyoruz. Oradaki esnafımız da biraz rahatsız oldu. Çoğu gitti azı kaldı. Biraz daha sabır istiyoruz. Tamamlandığında üstündeki terası ile hakikaten Meydan’a çok güzel bir katkı yapacak. Yayalaştırılmış alanı da oraya kadar genişletmiş olacağız.”

BİLİM MERKEZİ VE PLANETARYUM İHALESİ YAKINDA

“Sporda Performans Ölçüm ve Yetenek Merkezi inşaatı devam ediyor. Küçük sanayi sitelerinin taşınması konusunda fizibilitede sona geldik. Altındere Vadisi’ndeki tesislerimiz yükseldi. Tamamlanmak üzere. Bulak yerleşkemiz kurumsal kapasitemiz için çok önemli. Çok muhteşem bir alan oluşturuyoruz. Ulaşım hizmet binamız bitmek üzere. Ulaşımın tek elden yönetilmesine olanak sağlayacak bir bina oluyor. Yine aynı alanın yakınlarında gasilhane yükseliyor. Önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Aynı alanda 350 dükkanlı Avrasya Pazarı inşa ediyoruz. Son derece modern şartlarda ve ihalesini yaptık. Kazısı da başladı. Ortahisar itfaiyesi için yeni itfaiye binasına önümüzdeki günlerde başlıyoruz. O bölgede bir Bilim Merkezi ve Planetaryum inşa ediyoruz. İhalesini yapmak üzereyiz. Çocuklarımızın ve gençlerimizin sürekli olarak geleceği bir önemli merkez olacak. Projesinde sona geldik, Kuyumcular Derneği ile çalışıyoruz. Çok büyük bir kuyumcu kent inşa ediyoruz. Trabzon’un ziyaretçileri bakımından çok cazip bir nokta olacak ve Trabzon’a gelen herkesin ziyaret edeceği 130 kuyumcuyu içinde barındıracak bir merkez oluşuyor.”

YALINCAK PLAJINDA MESAFE KATETTİK

“Yalıncak plajında epey bir mesafe katettik. Bu yazla birlikte orada 1 kilometrelik sahil düzenlemesinde, insanlarımız bu imkanlardan yaralanacaklar. Ortahisar dolmuş dönüşümünde umduğumuz noktaya gelemedik. Ama bunda en önemli etken pandemi nedeniyle dolmuşçu esnafının içinde bulunduğu ekonomik durum oldu. Bu noktada Şoförler Cemiyeti ile yaptığımız toplantıda aldığımız karar neticesinde son tarihi 31 Aralık 2021 olarak belirledik.  O zamana kadar 689 dolmuşun tamamı dönüşmüş olacak. Bunu yakından takip ediyoruz. Bu konuda yeni bir süre uzatımı söz konusu olmayacak.”

HERKES MASTER PLAN DEDİ BİZ YAPTIK

“Ulaşım Master Planı Trabzon’da uzun yıllar konuşuldu. Herkes master plan dedi ama biz yaptık. İhalesini gerçekleştirdik. Arkadaşlarımız şu anda alanda çalışma yapıyor. Öncelikle Meydan bölgesinde çalışmaları noktasında görevlendirdim. Önümüzdeki günlerde bir araya geleceğiz ve Meydan bölgesini somut verilere göre değerlendireceğiz. Maraş Caddesi ve Gazipaşa ile ilgili bir karar vereceğiz. Veriye ve bilgiye dayalı karar vermenin bir örneğidir bu. İnşallah buna da şehir olarak birlikte karar vereceğiz.”

KALKINMA’DAKİ TRAFİĞİ RAHATLATACAK

“Yeni bağlantı yolumuz Kalkınma Mahallesi’ndeki trafiği büyük oranda rahatlatacak. Sahilden Farabi Caddesi’ne vadi boyu uzun bir yol değil ama işlevi çok olacak. Çünkü direkt sahile bağlantı sağlayacak bir yoldur. Devamında vadiden gidilebilir görünüyor. Eğer mümkün olursa devam ettirmek istiyoruz ki Kalkınma Mahallesi’ne girmeden araçlar doğrudan sahile ulaşabilsinler.”

KADIN YAŞAM MERKEZİ PROJESİNDE SONA GELDİK

“Çocuk trafik eğitim pistini Akyazı’da yapıyoruz. Küçük gibi görünüyor ama 4-5 milyon gibi bir maliyeti var. Çocuklarımızı okullardan alıp, trafik anlamında bilinçlendirme noktasında gerçek bir eğitim alanı oluşturuyoruz. Boztepe ile alakalı Ortahisar Belediyemizle bir projemiz var. Koruma amaçlı imar planını bekliyoruz. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Genel Müdürü ile imarının hızlandırılması noktasında görüştüm. Yine Kadın Yaşam Merkezi projesinde sona geldik. Bir hayırsever iş insanımızla mayıs ayı içerisinde ilk kazmayı vuracağız. Orada kadınlarımıza özel bir yaşam alanı oluşturacağız.”

UZUNGÖL’Ü YENİDEN DİZAYN EDİYORUZ

“Uzungöl ikinci etapla ilgili çalışmamızda proje aşamasında sona geldik. Hem İller Bankası hem TOKİ  hem Büyükşehir Belediyesi işin içerisinde. Uzungöl’ün girişinden çıkışına kadar bütün alanların yeniden ele alındığı, yolla göl arasında hiçbir yapının bırakılmadığı bir yeni anlayışla Uzungöl’ü yeniden dizayn ediyoruz.”

SU SPORLARI MERKEZİ TRABZON’DA İLK OLACAK

“Su Sporları Merkezi Trabzon’da bir ilk olacak. Projesi hazırlanıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından parası hazır olduğu için rahat şekilde söylüyorum. Beşirli dolgu alanı ile stat arasında bir alanda hayata geçirilecek.”

ÇUKURÇAYIR’A YEŞİL ALAN KAZANDIRACAĞIZ

“Çukurçayır bizim için önemli bir destinasyon. Çukurçayır’da Büyükşehir Belediyesine ait 5 dönüme yakın bir alanda çok güzel bir park yapacağız. Orası sıkıntılı yapılaşmış bir bölge. Bize ait olan yerde Çukurçayır’a uzun yıllar hizmet verecek bir yeşil alan oluşturacağız. Ve daha birçok projeyi başlattık, tamamladık ya da devam ediyoruz.”

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM

“Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak çok önemli yatırımları hayata geçirdik. Bundan sonraki süreçte de inşallah bunlara yenilerini ekliyoruz. Projelerimize her zaman destek veren ve sahip çıkan başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, kıymetli bakanlarımıza ve şehrimizin projelerini Ankara’da yakından takip eden milletvekillerimize yürekten teşekkür ediyorum. Daima arkamızda duran ve bize kararları ile destek veren Büyükşehir Belediye Meclis üyelerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi teşkilatına, genel sekreterimizden daire başkanına, şube müdüründen tüm personelime teşekkür etmek istiyorum. Onların gayreti olmasa saydığım projelerin hiçbiri bu noktaya gelemezdi. 2020 Yılı Faaliyet Raporumuz hayırlı olsun. 2021 yılı faaliyet raporu görüşülürken sizlerin huzuruna az önce ifade ettiğim bu çalışmaların büyük bölümünü tamamlamış olarak geleceğimizi ümit ediyorum.”

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Başkan Zorluoğlu’nun açıklamalarının ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2020 yılı Faaliyet Raporu’nun yeterliliği, oy birliği ile kabul edildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.