DOLAR 32,5784
EURO 34,9957
ALTIN 2456,737
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

TTSO Ekim ayı meclis toplantısı video konferansla yapıldı

tha – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) Ekim ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı M. Şadan Eren yönetiminde pandemi süreci önlemleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

EREN: YAPILANDIRMA VE ERTELEMELER İŞ DÜNYAMIZA NEFES ALDIRACAK

TTSO’nun Ekim ayı faaliyetlerinin yer aldığı filmin izlenmesinin ardından meclis üyelerine hitap eden Meclis Başkanı M. Şadan Eren,”Pandemi sürecinin tüm hızıyla devam etmesi sebebiyle sizlerle yüz yüze gelemiyor, toplantılarımızı meclis çatısı altında gerçekleştiremiyoruz. Açıklanan son istatistiklere bakıldığında, ‘Maske, mesafe, temizlik’ tedbirini gevşetmememiz gereken, aksine daha dikkatli olmamızın kendimiz ve çevremiz için çok önemli olduğu günlere doğru ilerlemekteyiz. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınızı kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere devletimizin kuruluşunda emeği olan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Vefat eden eski Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet diliyorum. İzmir’de meydana gelen deprem nedeniyle geçmiş olsun dileklerimiz iletiyor, can ve mal kaybının fazla olmamasını diliyorum. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan ilk 1000 İhracatçı Firma arasına giren odamız üyesi firmaları kutluyorum” dedi. Eren sözlerini şöyle sürdürdü:

“Salgının pek çok sektörü zor durumda bıraktığı aşikardır. Şehrimizin özellikle bu dönem turizm gelirlerinden mahrum kalması bu sektördeki pek çok firmayı da olumsuz etkilemiştir. Oteller ve seyahat acenteleri sıkıntılı süreçlerden geçmektedir. Hazine garantili olarak açıklanan KGF kredi desteği cirosu 3 milyona kadar firmalara 100 bin lira, 3-25 milyon arası olan firmalara 1 milyon lira kredi limiti yaratacaktır. Bu kredinin yüzde 10’u işletme harcamalarında kullanılmak üzere nakit olarak verilecek, kalan kısmı üçüncü kişilere transfer şeklinde olacaktır. Umarız açıklanan bu destek turizm sektöründeki firmalarımıza bir fayda sağlar. Başta SGK ve vergiler olmak üzere kamu alacaklarında açıklanması beklenen yapılandırma ve ertelemelerin de iş dünyamıza nefes aldıracağını umut ediyorum. Bu dönem herkesin kayıplar yaşayacağı bir dönem. En az hasarla atlatma adına mücadelemizi sürdürmeli, elbirliğiyle hareket etmeliyiz. Sorunlarınızı yine odanıza iletin. Bu sorunlar toplanıp TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na iletiliyor. Rifat Başkan tarafından da ilgili bakanlıklara gönderiliyor. Sayın Hisarcıklıoğlu’na tekrar teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

HACISALİHOĞLU: ÜYELERİMİZİN ÖNÜNÜN AÇILMASI İÇİN E-TİCARET PORTALI KURDUK

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise, Ekim ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmanın başında, “İzmir’de meydana gelen deprem nedeniyle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Eski başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’a Allah’tan rahmet diliyorum. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınızı kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere emeği olan herkesi rahmetle anıyorum. Geçmiş Mevlid Kandilimiz de kutlu olsun. İlk 1000 İhracatçı içine giren oda üyelerimizi de tebrik ediyorum. Şehrimize katma değer yaratan tüm firmalarımızı yürekten kutluyorum” dedi. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonomideki dalgalanmanın stabil hale gelmesini bekliyoruz. Ülkemizdeki üretimin oldukça önemli şekilde devam ettiğini görüyoruz. Kapasite kullanım ve büyüme rakamlarının yanı sıra tüketici güven endeksi ve ekonomi güven endeksinin az da olsa yukarı doğru seyretmesiyle ekonominin de yükseleceğini beklemekteyiz. Üyelerimizin önünün açılması, iç ve dış ticaret hacimlerinin gelişmesi için bir e-ticaret portalı kurduk. Özellikle bütün dünyaya firmalarımızı tanıtmak ve ürünlerin satılması konusunda çalışmalarımız başladı. Aynı zamanda odamız bünyesindeki ABİGEM içinde bir dış ticaret merkezi kurmuştuk. Bu merkez aracılığıyla bazı üyelerimize hizmet vermeye başladık. Bütün üyelerimizin iç ve dış piyasada ticaretlerini geliştirmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hepimiz gayret edersek öncelikle şehrimizin devamında ülkemizin gelişmesinde üzerimize düşen katkıyı sağlamış olacağız. Sizlerden gelen taleplerin TOBB’a iletilmesi konusunda çalışıyoruz. Bu konuda bir kez daha TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyorum.”

“2021’DE TURİZM ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞECEK”

Turizm sektörü ve alt sektörlerinin faaliyetlerine devam etmesi için bir kredi destek paketinin de hayata geçtiğini hatırlatan Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir anda parayı alıp harcamak yerine ihtiyaç olan kısımlarda harcanması doğrultusunda atılan bir adımdır. Kredilerin ertelenmesi suretiyle 2021 yılının 6’ncı ayına kadar rahat bir sürecin geçmesini arzu ediyoruz. 2021 yılında farklı turizm alışkanlıklarının devreye gireceği görülüyor. Küçük motellerin, kamp ve karavan turizminin öne çıktığı görülmektedir. Alman, Rusya, Ukrayna turistleri açısından ülkemiz cazip oldu ve olmaya da devam ediyor. Pandemi sürecinde de ülkemize gelmeye devam ettiler. Bu değerimizi bilerek hareket etmemiz gerekiyor. 2021 yılı içinde rekabet edebilir şartlarda olmamız için üretim ve tedarik zinciri bakımından da tüm üyelerimizin hazırlıklarını yapmaları gerekiyor. 2021 yılının belli bir sürecinden sonra çok hızlı bir turizm gelişmesi de olabilir.”

“ŞEHRİMİZDE YATIRIM İŞTAHI DEVAM EDİYOR”

Başkan Hacısalihoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının üretimin desteklenmesi konusunda desteklerinin de devam ettiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle teknolojik ve üretim altyapısına dönük yatırımlar ve bunların AR-GE’sine dönük destekler devam ediyor. Firmalarımızın çağrıları takip etmelerinde yarar var. Devletimiz teknolojiye yatırım yapanları desteklemeye başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza geçtiğimiz günlerde katıldığımız toplantıda Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nin 2021 yatırım programına alınması konusundaki talebimizi ilettik. Organize Sanayi Bölgelerimizde yerimiz kalmadı. Yatırımcılarımız bizden yer talep etmektedirler. Şinik OSB tamamen doldu, altyapı ihalesi yapılan Vakfıkebir OSB ise tahsis almaya devam ediyor. Talepler oldukça fazla. Trabzon’da son 8 ayda 30 yatırım teşvik belgesi verildi ve 469 milyon liralık yatırım ve 847 istihdam öngörüsü var. Şehrimizde yatırım iştahı halen devam ediyor. Şu anda Şinik OSB’de ilave kısımda çıkacak olan parsellere de başvurular dolmuş durumda. İhracatımızda da son 8 aydaki rakamlar pandemiye rağmen iyi. 2019’un ilk 8 ayındaki 753 milyonluk ihracata karşılık bu yıl 789 milyon dolara çıkmıştır. Yüzde 9’luk artış var. Özel sektör olarak durmuyoruz, çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.