DOLAR 32,5484
EURO 34,8312
ALTIN 2442,118
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Balıkçılık İzleme Sistemi Türkiye Adına Trabzon’da Yönetilecek

2015-2016 Balıkçılık Av Sezonu “Vira Bismillah” nidalarıyla açıldı. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Çarşıbaşı Kaymakamlığı ve Belediyesi’nin organize ettiği 2015-2016 Balıkçılık Av sezonu Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’ün katılımıyla gerçekleşti. Törene Vali Öz, AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Çarşıbaşı Kaymakamı Hakan Hakyemez, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu ve balıkçılar, tekneyle denize açıldı.

Balıkçılığın  bölgemiz için önemli bir geçim kaynağı olduğunu ifade eden  Trabzon Valisi Abdil Celil Öz  “Yeni sezonu bereketle, hayırlı uğurlu olması dileğiyle açıyoruz. Bölge ekonomisi için önemli bir sektör olan balıkçılık doğrudan 5500 kişinin, dolaylı olarak 10 bin kişinin  ekmek kapısıdır.

Bu sektör aynı zamanda son yıllarda bilimsel araştırmalar ve  sürdürülebilir projelerle alınan mesafe açısından daha önemli bir hale geldi.

Sektörde bir başka önemli bir nokta tuttuğumuz balıkları işleyerek sanayi ürünü haline getirerek ihracatta da gelir elde etmeye başladık. Ama gelinen noktada bu mesafe yeterli değil. Yeni yatırımlara araştırma geliştirme faaliyetlerine ihtiyacımız var.

“15 Milyon TL yatırımla Su Ürünleri Gen Bankasını İnşa Ediyoruz”

Merkez Su Ürünleri Araştırma Enstitümüz Trabzon’da konuşlanmış durumda. Ve Ülkemizin  balıkçılık alanındaki araştırmalarında önemli bir görev icra ediyor. Bu alandaki yeni bir yatırıma büyük  bir hızla devam ediyoruz. 15 milyon TL yatırım bedeliyle Su Ürünleri Gen Bankasını inşa ediyoruz. Burada bütün Türkiye’nin çevre ülkelere de  hitap edecektir.  Su Ürünleri Gen Bankası  ve Araştırma Merkezi ve aynı zamanda biyoteknolojisini araştıracak ve yeni üretimleri geliştirecek bir merkez olacaktır. Aynı zamanda  burada bir Balıkçılık Müzesi de ortaya çıkacak ve şehrimize bu yönüyle de  zenginlik katacaktır. Enstitümüzün diğer kurumlarımızla birlikte bölgemizde avcılığı ve balıkçılığı geliştirme ve bilimsel temelli oluşturma konusunda ciddi çalışmaları var.

“Balıkçılık İzleme Sistemini Türkiye Adına Trabzon’da Yöneteciğiz”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız  ile işbirliği halinde BAKİS dediğimiz Balıkçılık İzleme Sistemini yine Türkiye adına Trabzon’dan biz oluşturuyoruz.. Tüm Türkiye’ de balıkçı gemilerinin izlenmesi ve faaliyetlerinin takip edilmesine sağlayacak mekanizmayı da buradan kurmuş olacağız. Dolayısısıyla biz bindiğimiz dalı kesmemek , sektörün sürdürülebiliriliğini sağlamak için ,araştırma denetim ve üreticilerimizin işbirliği ve bilinçlenmesiyle beraber  bu sektörü iyi götürmek istiyorum.

Avlanma Şartlarına Uyarsak Bu Deniz Bizleri Ve Bizden Sonraki Nesillerimizide Besler

Devletimizin bu anlamda gerekli destekleri var. Bu alanda çalışanlara ÖTV siz akaryakıt konusunda, eğitim ve araştırma konusunda destekler veriyor. Üretici firmalara Tarım Ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu gibi kurumlar aracılığıyla ciddi destekler veriyor. Bundan sonra  bize ne kalıyor, su ürünleri, avcılık  ve kooperatifçilik alanındaki kooperatiflerimizin vatandaşlarımızın sezona uymak, avlanma şartlarına ve kriterlerine uymak  bindiği dalı kesmemek, sürdürülebilirliği sağlamak, kurumlarımızla işbirliği yapmak ve eğitim denetim konusundaki çalışmalara katkıda bulunmak kalıyor. Eğer bu koşullar sağlanırsa bu deniz bizleri ve bizden sonraki nesillerimizi de besler. Ama bunu yapmazsak bu denizleri kuruturuz ve gelecekte  bu nimetlerden, geçim imkânlarından  mahrum kalırız. Bu konuda ciddi bilinçlenme olduğunu ve  her geçen yıl önemli  mesafeler  aldığımızı memnuniyetle görüyoruz.  Sezonun verimli, kazasız ve bereketli olmasını diliyorum, bütün balıkçılarımıza ve kooperatif başkanlarımıza teşekkür ediyorum “şeklinde konuştu.

Karadeniz’e kıyısı olan bütün Belediyelerin denizin kirlenmemesi için gerekli önlemleri alması gerektiğini belirten Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı  Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu “Karadeniz Balıkçılığın anavatanı, Trabzon ise  asıl ocağı. Bu vesileyle Karadeniz’in kıyısında komşu olan  tüm ülkelere önemli görevler düşüyor. Denizimizi kirletmemiz lazım.. Bütün şehirlerimizin biyolojik arıtma başta olmak üzere taş ocakları, maden yatakları ve derelerimizin  de denizlerimizi kirletmemesi hepimizin görevidir” şeklinde konuştu.

Açılışta konuşan Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı  Ahmet Mutlu ise “Sezonun kazasız belasız, bol kazançlı ve bereketli  olmasını diliyorum. Geçen yıl ki sezon açılısında  Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün kurulması istedik ve kuruldu. Bu sene de Su Ürünleri  Bakanlığı’nın kurulmasını istiyoruz.

Karadeniz ülkemizin su ürünlerinin yarısından fazlasının üretildiği bir deniz olduğunu belirten  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü  Cahit Gülbay  ise “Hamsi Karadeniz’deki doyuruculuğun yanı sıra bereketin sembolüdür. Denizimizde, ilimizde 1176 adet 5-50 metre arası balıkçı teknesi ile 5595 balıkçı tayfası ülkemiz karasularında balıkçılık sektörüne önemli bir katkı sağlamaktadır. Ayrıca 5200 adet amatör balıkçı avcılık yapmaktadır” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.