DOLAR 32,3352
EURO 35,1655
ALTIN 2242,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Art Niyetli Düşünceler

Türkiye Cumhuriyeti Devletinde,kamu hizmetinde bulunan yerel yöneticiler,genel yöneticiler ile merkezi  yönetimin odaklandığı bir noktaya işaret etmek istiyorum.

Bu görüşümde yanıldığımı düşünmüyorum.

Bu ülkenin, özellikle 1970 yılı dahil ve bugüne kadar,örtülü ve açık ecdatlarımızın eserleri üzerinde bir katliam başlatıldı,bu çok açık görüntü ,elli yılda ülkemizin yüzlerce ecdatlarımızın eserleri yok edildi ve edilme ortamı ile sıraya girdi,bu ciddi konudaki açık objeler ortada dururken, turizm paronoyasi mantığı öne çıkartılarak açık bir saldırıda bu yönde karşımızda durmaktadır.

Tüm bu yapılan çalışmalar,zamana yayılarak yapılmakta olduğundan hiç kimse bu (hınç)’ın farkında değildir.

Anadolunun dört bir tarafında işlev halinde olan bu düşünceye, farklılık yaratmak için ecdadımızın bazı çok gözde olan bir kısım eserlerini onarmak cihetinde bulunulması’da işin ayrı bir özeti’dir.

Bu bakış açısına onay veren düşünce ve ruh yapısı,kadim şehir olarak adlandırılan Trabzon’da ise açık bir vaka olarak gözlerden kaçmamaktadır.

“Fatih’in fetettigi, Yavuzun valilik yaptığı, Kanuni’nin doğduğu kadim şehir Trabzon” olarak adlandırılan, siyasilerin ve ilgililerimizin isim şovundaki bu il, malesef isminde birleşilerek oluşum dışı görülmektedir.

Yine aynı şekilde,1970 yılı dahil, bugüne kadar Trabzon’da,merkezde ve ilçelerde çok sayıda ecdatlarımızın eserleri görmezden gelinerek,ucu açık bahanelerle yıkılmış ve halende mevcut bazı eserlerde bu düşünce ile sırasını beklemektedir.

Tüm bunlar olurken, kadım şehri vücut etmiş düşünce yapısıyla, ecdadımızın ruh ve manevi dünyasına adeta savaş açılmıştır.

Nerede bir Selçuklu ve Osmanlı eseri, Türk eseri,camiler, hanlar, hamamlar, çeşmeler,su kemerleri,eski osmanlı tarihî özelliği yüksek kitabeli evler,konakları yoklara dahil ederken, kiliseleri, manastırları çok çok büyük paralarla olağanüstü çaba ile,ilave yer kazandırılarak geleceğe aktarmak mantığın kabul edemeyeceği bir düşüncedir.

Aynı şekilde, Trabzon’da geçen günlerde adeta bir şov yaşandı,bu şova dahil olanlar, Ortahisar mahallesi hududunda bulunan bir tarihi kral sarayı, güya gün yüzüne çıkarmak.

Trabzon’un vekilleri dahil, KTÜ Rektörü, Büyükşehir ve Ortahisar Belediye Başkanı, İl Bşk,İlin valisi, Ortahisar Kaymakamı,ildeki bazı STK üst düzey temsilcileri vs.İyide,bu kadar çok üst düzey protokol ile yapılan bu kazı düşüncesi neyin habercisidir,? ve bu büyük protokolün,neden kendi ecdadını ortaya çıkarmada imzaları onaya dahil olmaz.

Diğer tarafta, Trabzon’da,çok sayıda ecdatlarımızın eserleri arasında çok gözönünde, Ortahisar ilçe Kaymakamlığı ve Ortahisar Belediyesi’nin hemen karşısında yüz metre mesafede, çifte hamam altıyüz yıllık ve hemen yolun kenarında köşede, ikiyüz otuz altı yıllık ve üzerinde çok özel kitabesi bulunan bir Türk evi var,. tahtaların birçoğu yağmur ve kar ile erimiş, birçoğuda kendi ecdadından imdat bekliyor.Kitabesi çok özellik arz eden bu yapının altının bir bölümü, ayrı yerde bulunan bir kahvehanenin oturulup oyun oynama yeri olarak işgalen kullanımında. İki acı örnek malesef hergün binlerce insanın geçtiği yol.

Ve ilimizi yöneten tüm yetkililer, vekiller, bakanlar ile tüm ilgililerin mutlaka geçerek baktığı yer.

Evet, bizim yapmamız gereken,yani ilgililerin birinci derece ve çok öncelikli yapması gereken, ecdadını bağrına basmak,onun eserlerini geleceğe taşımak olmalıdır..(nokta)

 

Nevzat YILMAZ

[email protected]

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.