DOLAR 32,5674
EURO 34,7564
ALTIN 2496,748
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Türkiye’nin güneyi ile kuzeyi yeni işbirliğine imza attı

tha – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) arasında Kardeş Oda protokolü imzalandı. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, protokolün geleceğe dönük yerinde bir adım olduğunu söyledi. İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise, Türkiye’nin kuzeyi ve güneyi arasında kurulan gönül köprüsünün ticari ilişkilere yansıması için de çaba göstereceklerini vurguladı. Yılmaz, iş dünyası olarak heyecanla beklenen Karadeniz Akdeniz Bölünmüş Yol Projesi’nin tamamlanmasının ardından, Akdeniz’deki illerin Karadeniz’deki illere ve Kuzey-İskandinav ülkelerine erişimde, nakliye maliyetleri açısından önemli bir avantaj sağlamış olacağını söyledi.

İSKENDERUN HEYETİ TTSO’YU ZİYARET ETTİ

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, yönetim kurulu ve meclis üyeleri, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, yönetim kurulu ve meclis üyeleri tarafından ağırlanan İskenderun heyetine, bölgenin doğal, tarihi ve kültürel değerlerinin anlatıldığı film gösterildi.

“GELECEĞE DÖNÜK YERİNDE BİR ADIM ATTIK”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Kardeş Oda Protokolü’nün ilişkilerin sürdürülebilir hale getirilmesi konusunda atılan, geleceğe dönük yerinde bir adım olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Şehirlerin arasındaki irtibatın sürdürülebilir olması en büyük arzumuzdur. Turizm amaçlı gidip gelelim ancak ticari ilişkileri de unutmayalım. Birbirimizi ve şehirlerimizin ihtiyaçlarını daha iyi tanımak adına geleceğe dönük atılacak adımlar konusunda ortak çalışmalar yapmayı diliyoruz.”

“TRABZON BÖLGESİNİN ÖNEMLİ BİR LOJİSTİK ÜSSÜ”

Başkan Hacısalihoğlu, Rusya ile kapıların açık olduğu dönemde adeta bütün Türkiye’nin Trabzon üzerinden Rusya’ya aktığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rusya’da büyük bir pazar vardı ve bu pazara Trabzon’dan açılım sağlanıyordu. Rusya Federasyonu’nda olimpiyatlar nedeniyle bazı limanların kapanması aradaki ulaşım ve ticarete engel oldu. Trabzon’da eskiden 10’un üzerinde feribot Rusya’ya çalışıyordu. Güney bölgesinin yaş sebze ve meyvesi TIR’larla Trabzon’a geliyor buradan feribotlarla karşıya geçiyordu. İnsan ve yük bir arada olunca ilişkiler daha ileri seviyede oluyor. Şimdi başka kapılardan yük taşımaya devam ediliyor ancak insan faktörü olmadan sadece yük taşıyarak ilişkilerdeki gelişme kısıtlı oluyor. Umarız güneyin Trabzon üzerinden Rusya ile ilişkisi gelecekte yeniden aynı seviyeye gelir. Aynı şekilde Suriye tarafında bir gelişme olursa karşılıklı işbirliği yapılabilir. Trabzon’un hinterlandında Rusya’nın büyük kesimi, Kafkaslar, İran, Türki Cumhuriyetler var. Lojistik açısından özellikle Türkiye Cumhuriyetlerin bağı burayla devam ediyor. Lojistik olarak belli merkezlerin özellikleri kolay kolay değişmiyor. Trabzon da bu merkezlerden biri konumundadır. Trabzon’un geleceğe bakışı bu geniş hinterland üzerinde her türlü ilişkiyi artırarak sürdürmektir. Son yıllarda turizm hareketi Körfez ülkeleri merkezli çok gelişti. Turizme bölgesel olarak bakıyoruz. Bölgenin her yerinde altyapının gelişmesini destekliyoruz. Oda olarak dışa açılma politikası yürütüyoruz. İşadamlarımızın dışa açılmasını teşvik ediyoruz. Üretim ve ihracatı geliştirerek işbirlikleri kurmalıyız.”

YILMAZ: İKİ İLİN ÇOK BENZER ÖZELLİKLERİ VAR

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise konuşmasında, iki ilin birçok benzer özelliği olduğunu vurgulayarak, “Trabzon ihracat, turizm, sosyal ve kültürel anlamda ülkemize kattığı değer açısından çok önemli illerimizden biri. Kardeşlik protokolü sonrasında iş insanlarımız karşılıklı ticaretlerini geliştirmek üzere sık sık bir araya gelmeli. Hatay, Trabzon’la aynı özellikleri ve değerleri taşıyan illerden biri. Trabzon’un Rusya ve Kafkasya’ya açılan kapı olması gibi, Hatay da Suriye, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yakınlığıyla Trabzon’la benzeşiyor” dedi.

“KARADENİZ – AKDENİZ YOLU PROJESİNİ HEYECANLA BEKLİYORUZ”

İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, Hatay’dan Karadeniz’e yapılacak bir bağlantı yolu projesi olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda Hatay’dan yola çıkan TIR, 18 – 19 saatte Karadeniz kıyısına ulaşmakta. Hatay – Karadeniz bağlantı yolu açılırsa bu mesafenin 680 kilometreye, yani 9,5 – 10 saate kadar inebileceğini biliyoruz. Bu yolda büyük çalışma var. Kısa sürede bitmemesinin nedeni çok sayıda tünel olması. Bu çalışmalar tamamen sonuçlandığında inanıyorum ki ulaşım, navlun ve rekabet açısından iki bölgeye de büyük fayda sağlayacak. Hatay’dan Rusya’ya ticaret ve ihracat yapan bir sürü firmamız var.  İş dünyası olarak heyecanla beklediğimiz Karadeniz – Akdeniz Bölünmüş Yol Projesi’nin tamamlanmasının ardından, Akdeniz’deki illerimiz Karadeniz’deki illerimize ve Kuzey-İskandinav ülkelerine erişimde, nakliye maliyetleri açısından önemli bir avantaj sağlamış olacaktır. Aynı şekilde Karadeniz’deki illerimiz de, hem Akdeniz’e hem de İskenderun Limanı üzerinden Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine ulaşımda, ciddi bir lojistik avantaja sahip olacaktır.”

Başkan Yılmaz, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ile ilgili bilgi verdikten sonra, Hatay İskenderun bölgesinin ekonomik görünümü isimli bir sunum yaptı.  Yılmaz, İskenderun bölgesine değer katan sektörlerin demir çelik, filtre, lojistik, tarım ve su ürünleri olduğunu söyledi.

KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ İMZALANDI

Konuşmaların ardından Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ile İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Kardeş Oda Protokolü’nü katılımcıların alkışları arasında imzaladı. Hacısalihoğlu ve Yılmaz, günün anısına birbirlerine plaket ve çeşitli hediyeler takdim etti.

Kardeş Oda Protokolü’nün imzalanmasının ardından iki oda genel sekreterleri ve akreditasyon sorumluları tarafından TOBB Akreditasyon Sistemi gereğince iki oda arasında Kıyaslama Formu dolduruldu ve imzalandı.

TTSO ÖZEL İPEKYOLU MÜZESİ’Nİ GEZDİLER

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası heyeti daha sonra TTSO Özel İpekyolu Müzesi’ni de gezdi ve müzede sergilenen tarihi eserleri ilgiyle inceledi. Başkan Hacısalihoğlu, İTSO Başkanı Yılmaz’a müzedeki eserlerle ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.