DOLAR 32,3301
EURO 35,1643
ALTIN 2241,341
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

TTSO Haziran ayı meclis toplantısı video konferansla gerçekleştirldi

tha – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Haziran ayı meclis toplantısı, pandemi tedbirleri nedeniyle video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

EREN: GÜZEL GÜNLERE DOĞRU İLERLİYORUZ

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, toplantıda yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“Önceki dönem meclis başkanlarımızdan Kenan Oltan’ı vefatının 3’üncü yılında rahmetle anıyorum. Covid-19 salgını sebebi ile uzun bir süredir meclis çatısı altında buluşamadık. Artan aşılama hızı sayesinde ulaşmış olduğumuz vaka sayıları, özlediğimiz günlerin yakın olduğunu gösteriyor. Dileğimiz odur ki bir dahaki meclis toplantısını meclis salonumuzda gerçekleştireceğiz. Artık şehrimiz ekonomisi için de çok önemli günlere girmiş bulunuyoruz. Özellikle kısıtlamaların nerdeyse tamamen son bulacağı 1 Temmuz itibarı ile başta hizmet sektörü olmak üzere pek çok sektörde olumlu gelişmeler beklentisindeyiz. Yurt dışı uçak seferleri henüz istenilenin ve geçmiş yılların uzağında olsa da turizmde bir hareket yarattı. Önceki istatistiklere ulaşma adına normalleşmenin uluslararası anlamda da yaşanması en büyük arzumuzdur. İnsanların az kişi ile yapmak istediği tatil tercihleri ile birlikte kırsal bölgelerimizdeki butik tur ve konaklamaların da artacağını umuyoruz. Siz meclis üyelerimiz pandemi sürecinde meslek komitelerinizin sesini duyurma adına yoğun mücadele verdiniz. Sahada yaşanan sorunların çözüm önerileri ile birlikte yetkililere ulaşmasının önemli bir paydaşı oldunuz. Yapmış olduğunuz başarılı çalışmalar için hepinize teşekkürlerimi sunuyorum. Bundan sonraki süreçte de gelişmeleri takip etmeyi sürdürmeli, iş dünyamızın daha olumlu cirolara ulaşması adına önlerindeki engellerin kaldırılmasının mücadelesinde olmalıyız.”

HACISALİHOĞLU: BU ZOR SÜREÇTE AYAKTA KALMAYA ÇALIŞAN TÜM FİRMALARIMIZI KUTLUYORUM

TTSO Haziran ayı faaliyetlerinin yer aldığı filmin izlenmesinin ardından söz alan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 1 Temmuz’dan itibaren normalleşme adımlarının atılacağını ve bu doğrultuda yasakların hemen hemen tamamen ortadan kaldırılacağını belirterek, “Buna ek olarak pandemideki normalleşme, reel sektör güven endeksinin önemli miktarda yükselmesi, üretim kapasitesindeki artışlar söz konusudur. Bunlara dikkate aldığımızda normalleşme kararlarının ne kadar doğru olduğu görülmektedir. Şehrimizde 500 bin aşılama sayısının geçilmesi de aşılamaya verilen önemi ortaya koymaktadır. Bu durum bizlere geleceğe dair umut vermektedir” dedi. Hacısalihoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar üretimde, istihdamda, ihracatta üyelerimiz ellerinden geleni yaptılar. Üyelerimizin riskli bir ortamda ayakta kalma çabaları devam etmektedir. Bu süreçte yurt dışı pazar arayışlarında, üretimde, hizmet sektöründe önemli çalışmalar sürdüren özel sektörümüz takdire şayan çalışmalar yürütmektedir. Tüm firmalarımızı kutluyorum. Biz özel sektör olarak bir bütünüz ve çalışmalarımızı birbirimize destek vererek sürdüreceğiz. Özel sektörün yaptığı fedakâr çalışmalar ülkemizin, ekonomimizin pandeminin etkisinden kurtulması içindir. 2 yıllık kayıplarımızın ortadan kaldırılması konusunda üzerimize düşen görevleri yapmaya ve yeni hedeflere yönelmeye çalışıyoruz.”

“DESTEKLER YILSONUNA KADAR DEVAM ETMELİDİR”

Başkan Hacısalihoğlu, özel sektörün pandemide kaynaklarını tükettiğini ve kaynak sıkıntısına girdiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar kredi konusunda gerekli destekler verildi. 2021 yılının sonuna kadar kredi destekleri, hibe ve devlet desteklerinin verilmeye devam edilmesi ve özel sektörün ayakta kalmasına destek olunması gerekir. Üretim sektöründe pandemi öncesinin yüzde 60 seviyesine kadar yükseldik. Ancak hizmet sektöründe turizm odaklı kayıplarımız büyük. Turizm sezonu başladı. Sektörle ilgili bütün firmalarımızın, otellerimizin, restoranlarımızın tamamı hazır halde bekliyor. Bazı Körfez ülkelerinden, Bahreyn, Kuveyt, Lübnan’dan uçak seferleri başladı. THY’nin de tarifeli uçak seferlerini artırmasıyla şehrimize daha fazla turist gelmesi sektörü memnun edecektir. 2020 yılında yaşadığımız pandemi süreciyle 2021’in ilk 6 ayını karşılaştırdığımızda önemli bir artış bulunuyor. Ancak 2019 yılına yani pandemi öncesine göre kaybımız büyük. Bütün beklentimiz, özellikle bölge için önemli olan Suudi Arabistan ile ilişkilerin düzeltilmesi ve Suudi misafirlerin daha fazla gelmesine imkân sağlanmasıdır.”

“NEFES KREDİSİ’NİN 8’İNCİ FAZINDA RAKAM 25 MİLYON LİRAYA YAKLAŞTI”

Başkan Hacısalihoğlu, üyelerden gelen sorunların ve çözüm önerilerinin iletilmesi konusunda sürekli çalıştıklarını vurgulayarak, “Bugüne kadar 103 talep geldi ve bunları TOBB kanalıyla ilgili bakanlıklara ilettik. Büyük kısmı da imkânlar dâhilinde çözüldü” dedi. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nefes Kredisi’nin 8’inci fazı başlatıldı. Bankalar Birliği ve TOBB arasında yapılan protokol gereği 10 banka üzerinden üyelerimize Nefes Kredisi verildi. TTSO’ya ayrılan limit 18 milyondu. Nefes Kredisi kullanım şartları arasında ciro kaybı vardı. TOBB’a iletildi ve bu şart ortadan kaldırıldı. Bize tanınan 18 milyon liralık limitin tamamı üyelerimize verildi ve ek limit olarak 7 milyon lira daha aldık. Böylece 25 milyon liraya çıkmış oldu. Bu rakam da bittiği takdirde ek limit talep edilecektir. Üyelerimize destek verme çabalarımız sürüyor. Devletimiz destek için çalışıyor. KOSGEB üzerinden destekler veriliyor. Bakanlığımız da üretimde yapısal dönüşüm çağrısı yaptı. AR-GE ve üretime dönük yatırımlara büyük bir destek paket programı açıklandı. Devletin de gerekli destekleri verme zorunluluğu ortadadır. Sayın Cumhurbaşkanımız ve bakanlıklarımız bu hassasiyeti gösteriyor ve yatırımcının önünü açmak için çalışmalar yapılıyor. Bu destekler nedeniyle de Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Bakanımız Mustafa Varank’a şükranlarımızı sunuyoruz.”

“TRABZON’A DEĞER KATACAK YATIRIMLARIMIZ SÜRÜYOR”

Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon’a değer katacak çalışmaların da yürütülmeye devam ettiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Teknokent’te yürüttüğümüz İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi inşaatımız tamamlanmak üzeredir. Bölgenin flora ve faunasını değerlendirmek ve uluslararası ticarette kullanmak üzere yapılan bir yatırımdır. Sizlerin de destekleriyle yatırımcıları buraya çekerek katma değeri yüksek ürünlerin üretimi konusunda altyapıyı tamamlıyoruz. Şehrimizi bir teknoloji üretim üssü haline getirme doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Turizme dönük kongre merkezinin tamamlanmasıyla ilgili çalışma devam ediyor. Şehir adına ve turizm adına önemli bir yatırım. Kongre merkeziyle birlikte bölgenin kongre alma konusunda büyük avantajı olacak. 2022 sezonuna bu tesisin hazırlanmış olacağını umuyoruz. Yatırım Adası konusundaki çalışmalarımız da sürüyor. Altyapı uygulama projesinin tamamlanması doğrultusunda bütün ağır işlemler tamamlandı ve son aşamaya geldi. Altyapı uygulama projesinin iki ay içinde tamamlanabileceğini düşünüyoruz. Çok hızlı çalışma sürüyor. Orta ve yüksek teknolojili ürünlerin üretimi konusunda yapılacak Uluslararası Endüstri Bölgesi Yatırım Adası projesi şehrimize yatırım için büyük avantaj sağlayacaktır. Bizleri ziyaret eden Çinli ve Amerikalı finans grupları yatırım olanakları için araştırma yapmaktadır. Projenin net olarak tamamlanması ve yabancı yatırımcıların karşısına bu şekilde çıkmayı planlıyoruz. OSB’lere verdiğimiz destekler de sürüyor. OSB’lerin altyapı sorunları var. Bunları Cazibe Merkezleri Programı kapsamında çözülmesi için bakanlığa ilettik. OSB’lerden bizlere gelen talep doğrultusunda genişleme alanına ihtiyacı olan Akçaabat ve Beşikdüzü gibi bölgelerin isteklerini ilettik. Yeni OSB çalışmaları devam ediyor. Şehrimizde sanayiye önem vererek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şehrimiz ticarete paralel olarak önemli bir sanayi şehri olma yolunda yatırımlarına devam etmektedir.”

“SOMON FESTİVALİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 1. Uluslararası Trabzon Karadeniz Somonu Lezzetleri Festivali düzenlediklerini de vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

“Su ürünleri konusunda firmalarımızın yaptığı yatırımları destekleme adına önemli projeleri hayata geçirme konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Yavru balık üretimi konusunda bakanlığa bir talebemiz olmuştu onun cevabını bekliyoruz. Deniz gibi riskli alanda yatırım yapan işadamlarımızı kutluyorum. İhracata dönük önemli çalışmalar yapıyorlar. Bu üretimlerin yurtiçinde de pazarlanmasına destek olmak için festival düzenledik. Şehirde ve Türkiye’de yankı yarattı. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, Olgunlaşma Enstitümüz, tüm kurum ve kuruluşlarımızın, özellikle üreticilerimizin destekleriyle gerçekleştirdik. Çok olumlu görüşler aldık. Somon festivaline sahip çıktık. Seneye uluslararası hale getirerek çok daha geniş bir alana yayacağız. Bu etkinlik su ürünleri yatırımlarını destekleme adınadır.”

Hacısalihoğlu, “Sözlerimin sonunda eski meclis başkanlarımızdan Kenan Oltan’ı saygıyla anıyorum. Yükseköğretim sınavına girecek öğrencilerimize de başarılar diliyorum” dedi.

TTSO Haziran ayı meclis toplantısında daha sonra meclis üyeleri Alper Bekar, Ahmet Kazaz, Muzaffer Yıldız, İlker Yıldırım, Şaban Bülbül, Sayım Adanur ve Kadem Çakıroğlu söz alarak çeşitli konularla ilgili görüşlerini paylaştı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.