DOLAR 32,5688
EURO 34,7585
ALTIN 2495,607
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Trabzon’un kurtuluşunun 103. Yıl dönümü

tha – Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümü, bugün çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kurtuluş etkinlileri kapsamda 15 Temmuz Şehitleri ve Hürriyet Parkı’nda Atatürk anıtına çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Törene Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Garnizon Komutanı Per. Albay Erdem Canpolat,  Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN MESAJI OKUNDU

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan çelenk sunma töreninde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Trabzon’un kurtuluş yıl dönümü dolayısıyla gönderdiği tebrik mesajı okundu.

ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARINI TAZİMLE YAD EDİYORUM

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu törende yaptığı konuşmada, 24 Şubat’ın Anadolu’nun topyekûn kurtuluşuna giden yolun önemli kilometre taşlarından biri olduğunu belirterek, “24 Şubat Trabzonluların Milli Mücadele tarihimizde çok önemli yeri olan bir kahramanlığı tarihe armağan ettikleri gündür. Trabzon’umuzun, tüm Trabzonluların kıyamını, bu tarihi gününü yürekten kutluyorum. Bu vesileyle Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte silah arkadaşlarını ve Trabzon’un işgalden kurtuluşunun büyük kahramanlarını ve tüm istiklal sevdalılarını tazimle yâd ediyorum. Bin yıldır vatanımızın ve milletimizin bekası için canını esirgemeyen bütün şehitlerimize ve gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ülkemizin kalkınması, milletimizin güçlenmesi için emek veren, çalışan, üreten herkesi şükranla anıyorum” dedi.

24 ŞUBAT SABAHI GÜNEŞ BİR BAŞKA DOĞMUŞTUR

Türk milletinin tarih boyunca istiklal ve hürriyetini korumak için nice çetin imtihanlardan geçtiğini vurgulayan Başkan Zorluoğlu, “Milli Mücadele yılları, bu imtihanı en zor şartlarda verdiğimiz bir dönemdir. Kurtuluş Savaşı’nın başlatılması ve zaferle sonuçlandırılmasında Trabzon ve Trabzon halkı üzerine düşeni yerine getirmiştir. Kurtuluş mücadelesi yıllarında, gerek kurulan milis kuvvetleriyle, gerekse Muhafaza-i Hukuku Milliye Cemiyeti’nin çalışmaları ve çıkarılan yayınlarla bölgenin kalbi adeta Trabzon’da atıyordu. Yenilgiye uğrattığı düşmanı önüne katıp, kovalayan bu şehrin üzerine 24 Şubat sabahı güneş bir başka doğmuştur. Vatanı, bayrağı ve istiklali uğruna canını feda eden Trabzonlular, tüm dünyaya bir kere daha Türk milletinin nasıl bir millet olduğunu göstermiştir” ifadelerini kullandı.

TANKLARA MEYDAN OKUYAN BİR MİLLETİZ

Başkan Zorluoğlu, “Bu topraklarda bin yıldır bir ve beraber yaşayan, vatanı ve bayrağı, ekmeği ve suyu bir olan, Çanakkale’yi, Trabzon’u, Erzurum’u, Maraş’ı, Antep’i, Urfa’yı, Van’ı, Bitlis’i hep birlikte savunan biziz. Biz, Selahaddin Eyyûbi’nin sancağı altında Kudüs’ü fethederek orayı bir barış ve huzur beldesine çeviren ordunun neferleriyiz. Çaldıran’da Yavuz Sultan Selim’in ordusunda birbirine kardeş olan biziz. Yemen’de, Çanakkale’de, Sarıkamış’ta, Kut’ül Amare’de vatan topraklarını birlikte savunan, birlikte gazi olan, birlikte şehit olan hepimiziz. Kurtuluş Savaşı’nın kahraman evlatları hep birlikte biz değil miyiz? Cumhuriyeti kuran ve ortak idealler ve ortak hedefler doğrultusunda yüceltenler bizleriz. 15 Temmuz 2016’da, tanklara, uçaklara meydan okuyan; mermilere göğüslerini siper eden, FETÖ’cü alçaklar karşısında, canlarıyla, kanlarıyla mücadele ederek destan yazan milletin adıdır Türk milleti. Bizi birbirimizden ayırmak kimin haddine. Ecdadın binbir zorlukla bizlere emanet ettiği kadim şehrimizi, Trabzon’u her alanda geliştirmek ve kalkındırmak ortak sorumluluğumuz ve görevimizdir.  Bu doğrultuda göreve başladığımız günden itibaren, şehrimizin 18 ilçesi ve 704 mahallesinin meselelerinin çözümü için yoğun mesai harcamaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

MARATONU SAĞLIK ÇALIŞANLARINA İTHAF ETTİK

Bu 24 Şubat’ı, pandeminin gölgesinde kutladıklarını belirten Başkan Zorluoğlu, “Geçen yıl kapsamlı ve halkımızın hoşuna gidecek pek çok etkinlik içerecek şekilde bir program hazırlamış ve yaklaşık bir hafta boyunca bu etkinlikleri şehrin değişik bölgelerinde gerçekleştirmiştik. Bu sene ise sadece maratonu ve halk koşumuzu gerçekleştirebildik. 41. Uluslararası Trabzon Yarı Maratonu’nu sağlık çalışanlarımıza ithaf ettik. Ben buradan bir kez daha bu zorlu süreçte cansiparane görev yapan sağlık çalışanlarımıza gayretlerinden ve fedakârca çalışmalarından dolayı yürekten teşekkür ediyorum. Başta sağlık çalışanı şehitlerimiz olmak üzere pandemi sürecinde vefat eden tüm vatandaşlarımızı da rahmetle yâd ediyorum. İnşallah çok daha güzel zamanlarda, daha normal şartlar altında tekrar bir araya gelmeyi temenni ediyorum. Bu duygularla Trabzon’umuzun işgalden kurtuluşunun 103. yıldönümünü tekrar kutluyor, siz kıymetli hazirunu saygılarımla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Program, “Canım Şehrim Trabzon” konulu ilkokullar arası resim ve ortaokullar arası şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle devam etti. Ödülleri, birinci seçilen Eliz Yücesoy ve Elif Berra Taş’a Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, ikinci olan Öykü Değirmenci ve Aylin Yazıcı’ya Garnizon Komutan Vekili Albay Erdem Canbolat, üçüncülüğü elde eden Nurcan Kazancı ve Sahra Mina Gör’e de Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu takdim etti.

KURTULUŞUN PANORAMASININ AÇILIŞINA KATILDILAR

Kurtuluş etkinlikleri kapsamında daha sonra Büyükşehir Belediyesine ait Trabzon Şehir Müzesi’nde oluşturulan Trabzon’un işgalden kurtuluşunun panoramasının açılışı gerçekleştirildi.

PANORAMA ŞU KISIMLARDAN OLUŞTU:

Eser iki cephe duvar ve orta alan olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır.

  1. Kısım (Duvar): Rus donanmasına ait bir savaş gemisi şehri ağır top atışı altına almıştır. Aynı zamanda yine bir Rus savaş uçağı bombardımana destek vermektedir. Buradaki gemi ve savaş uçağı aslına uygun olarak modellenmiştir.
  2. Kısım (Duvar): Arka planda Rusların ağır bombardımanı ve Ruslar çekildikten sonra şehri teslim etmek istemeyen ve yağmalayan çetelerin harap ettiği şehir silüeti görünür. Ön planda ise Osmanlı askeri şehri girmiş, ay yıldızlı bayrağı taşımaktadır. Otantik kıyafetleri ile Trabzon halkı askerleri sevinçle karşılamaktadır.
  3. Kısım (Orta Alan): Burada natural boyda üç adet heykel yer almaktadır. Mizansende bir asker onları ayakta karşılayan bir dede ve çocuğa selam vermektedir. Mizansenden Türk askerinin vatanına ve milletine olan bağlılığını ve sevgisini gösterir.
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.