DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Trabzon’un fethinin 562. Yıl dönümü kutlandı

tha – Trabzon’un fethinin 562’nci yıl dönümü törenlerle kutlandı. Törenler kapsamında Fatih Sultan Mehmet Han’ın büstüne çelenk bırakan Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Ülkemizin gözbebeği kadim şehir Trabzon’umuzu bize armağan eden Fatih Sultan Mehmet Han’ı ve askerlerini hayırla yâd ediyor, kanlarıyla yoğurdukları vatan toprağında ebedi uykularına dalmış ecdadımızı rahmetle ve saygıyla anıyorum” dedi.

Trabzon’un fethinin 562’nci yıl dönümü Türk Tarih Kurumunun incelemeleri neticesinde verilen karar sonrası 2’nci kez 15 Ağustos tarihinde gerçekleştirildi. Kutlama programı kapsamında öncelikle Fatih Parkı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun, Fatih Sultan Mehmet Han’ın büstüne çelenk bırakmasının ardından 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı’nda kutlama programı gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törene; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Yılmaz Büyükaydın, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Adem Şen ve il protokolü katıldı.

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Törenin başında Trabzon’un fethi konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ve AK Parti Trabzon Milletvekili Yılmaz Büyükaydın tarafından ödülleri takdim edildi.

RAHMETLE VE SAYGIYLA ANIYORUM

“Bugün tarihimizin önemli dönüm noktalarından birinin, Trabzon’un fethinin 562. yıl dönümünü idrak ediyoruz” diyerek sözlerine başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Bu kadim toprakların, ecdadımız tarafından fethinin 562. yıl dönümünü gurur ve minnet duygularımla kutluyorum. Ülkemizin gözbebeği kadim şehir Trabzon’umuzu bize armağan eden Fatih Sultan Mehmet Han’ı ve askerlerini hayırla yâd ediyor, kanlarıyla yoğurdukları vatan toprağında ebedi uykularına dalmış ecdadımızı rahmetle ve saygıyla anıyorum” diye konuştu.

MİRASA SAHİP ÇIKMAK MUKADDES SORUMLULUKTUR

Trabzon’un fethinin, büyük emeklerin ve zorlukların neticesinde gerçekleştiğini vurgulayan Başkan Zorluoğlu, şu ifadeleri kullandı; “Bilhassa o zamanki adıyla Bulgar Dağı (Zigana Dağı) aşılırken büyük meşakkat çekilmiştir. İşte bu zorluk karşısında, orada hazır bulunan Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’ın annesi Sara Hatun, Fatih Sultan Mehmet Han’a şu soruyu sorar: ‘Hey oğul! Bu Trabzon’a bunca zahmet nedendir?’ Cihan Padişahının Sara Hatun’a cevabı Osmanlı’nın temel felsefesini yansıtmaktadır: ‘Hey ana! Bu zahmet din yolundadır. Çünkü bizim elimizde İslam kılıcı vardır. Eğer bu zahmeti ihtiyar etmezsek bize gazi demek yalan olur ve hem yarın hakkın huzuruna varınca utanırız, hecil oluruz.’ ‘Trabzon gözümde ve gönlümde müntakış olmuştur’ diyen Fatih Sultan Mehmet Han, nihayet 1461 yılının 15 Ağustos’unda hedefine ulaşmıştır. 15 Ağustos günü el değiştiren sadece bir şehir değildir, o gün fethedilen bir toprak parçası değil, milyonlarca gönüldür. Trabzon sadece fethedilmekle kalmamış, ecdad yüzyıllarca bu şehrin güzelliğine güzellik katmıştır. Camileri, minareleri, konakları, bedestenleri, çeşmeleri ve bahçeleriyle kadim şehrin her bir köşesi desenlerle bezenmiştir. Üzerine bastığımız bu topraklarda bütün canlılığıyla yaşayan bir medeniyet vardır. Dolayısıyla bu mirasa sahip çıkmak son derece önemlidir. Bu, herkese düşen mukaddes ve vazgeçilmez bir sorumluluktur.”

CEDDİMİZE LAYIK OLACAĞIZ

“Cihan padişahlarının yanaklarına sinmiş mahcup bir gül letafetinde olan bu müstesna şehir, kendisini güzelleştiren Yavuzlarla, Kanunilerle, Fatihlerle, Mustafa Kemal Atatürklerle, Recep Tayyip Erdoğanlarla birlikte yaşamaya devam edecektir. İnanıyorum ki medeniyet beşiği bu şehrin kadimliğini ve letafetini ruhunda hisseden Fatih’in ahfadı yani bizler, bu mirasa en güzel şekilde sahip çıkacak ve ceddimize layık olacağız. Bu duygularla bir kez daha Fatih Sultan Mehmet Han başta olmak üzere, büyük fütuhatta yer alan tüm şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Trabzon’umuzu bugünlere getiren, taşında toprağında emeği ve sevgisi olan ancak bugün aramızda olmayan herkese Cenab-ı Hak’tan rahmet ve mağfiret; hayatta olanlara ise hayırlı, sağlıklı, uzun ömürler diliyorum. Şehrimizin 562. fetih yıl dönümünün tüm hemşerilerimize hayırlı olmasını temenni ediyor, hepinize içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

MEHTER TAKIMI KONSER VERDİ

Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın kutlama programı kapsamında verdiği fetih özel konseri, tören alanında bulunanlar tarafından ilgiyle izlendi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.