DOLAR 32,5809
EURO 34,7731
ALTIN 2491,218
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

BUDAMA FINDIKTA VERİMİ ASGARİ YÜZDE 30 ARTTIRIYOR

Ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinden olan fındıkta, verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla başlatılan kampanya çerçevesinde Trabzon’da yeniden dikim yapılarak kurulan örnek bahçelerdeki fidanların budanmasına başlandı.
Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) önderliğinde oluşturulan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Trabzon İl Müdürlüğü ile merkezi Giresun’da bulunan Fındık Araştırma Enstitüsü’nün katılımı ve sektörle ilgili kuruluşlarında maddi destekleri ile 2013 yılında başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında  sökülen yaşlı bahçelerde yapılan yeniden dikimde büyüyen fidanlar budanma aşamasına geldi.
İlk yıl sökülen 10 yaşlı bahçenin tek dal, ikili ve ocak sistemi ile yeniden dikilmesi ile büyüyen fidanlar Trabzon İl Müdürlüğü uzmanları tarafından budanırken, bahçe sahiplerine de budama işlemi öğretiliyor.
Proje kapsamında ilk olarak Yomra İkisu ve Ortahisar Karakaya mahallerinde ikili sistemle dikilen bahçelerde Ziraat Mühendisi Erdal Yığcı tarafından budama işlemi gerçekleştirildi.
Bahçe sahipleri ile birlikte budama işlemini gerçekleştiren Erdal Yığcı, 3 yıllık olan fidanların bazılarında bu yıl fındık oluştuğunu da hatırlatarak, budama işleminin tekniğine uygun ve bilinçli bir şekilde şimdiden yapılmasının şart olduğunu  söyledi. Yığcı, doğru bir budamanın üründe kaliteyi ve verimi asgari yüzde 30 oranında arttırdığına da dikkati çekti.
Öte yandan, TTB ile Trabzon Tarım İl Müdürlüğü’nün doğru budamayı yaygınlaştırmak için Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yaparak Trabzon’un 9 ilçesinde açmaya karar verdikleri budama kurslarının da hazırlıkları sürüyor.
9 ilçede yaklaşık 200 üreticinin eğitilerek sertifikalandırılmasının yapılacağı kurslara katılanlara budama işlemi için gereken araç-gereçler ücretsiz olarak verilecek. Kurslara katılanlardan bahçesini en iyi şekilde budayan 3 üreticiye de şarjlı panter testere hediye edilecek.
Trabzon’da başlatılan ve sonrasında tüm fındık üretim bölgesindeki kurum ve kuruluşlar tarafından da örnek alınarak uygulanan proje kapsamında şimdiye kadar 63 yaşlı fındık bahçesi sökülerek yeniden dikim yapılmıştı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.