DOLAR 32,5597
EURO 34,868
ALTIN 2429,628
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Trabzonspor Türkiye’nin Gururudur

tha – Trabzonspor Kulübü  Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Asbaşkan Mehmet Yiğit Alp, Genel Sekreter Ömer Sağıroğlu, Başkan Yardımcıları Ertuğrul Doğan ve Emin Kahraman 26.9.2020 Cumartesi günü, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sahil Tesisleri’nde düzenlenen kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Ağaoğlu, güncel konularla ilgili çarpıcı konuşurken merak edilenleri tüm şeffaflığıyla açıkladı. Kahvaltıda basın mensupları ile yönetim kurulu üyeleri de güncel konular üzerine değerlendirmede ve fikir alış verişinde bulundu.

 

Koronavirüs pandemisi nedeniyle yaşanan zorluklara değinen Ağaoğlu, UEFA’dan ceza almalarına, transfer çalışmalarına ve kulübün ekonomik yapısıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ağaoğlu, yapılan icraatlar ile ilgili bilgi verirken şöyle konuştu: “ ‘185 milyon Euro borcumuz varken, 1.1 milyar TL gibi ödeme yaptık. Menajer alacakları, oyuncu ödemeleri gibi. Bunların hepsini üst üste koyduğumuz zaman 1.1 milyar ödeme gerçekleştirdi. 980 milyon TL sabit tuttuk. Sörloth buna dahil değil. 2 sene önce devraldığımız yerdeyiz. Sörloth’tan gelen parayla şuan 890 milyon TL’deyiz.”

Önümüzdeki hafta içerisinde kulübün borçlarının yeniden yapılandırılacağını ifade eden Ağaoğlu, “Bununla birlikte ilk 2 yılı ana para ve faiz ödemesiz 9 yıla yayılacak. Bu açıdan baktığınızda Trabzonspor yıllık faiz de dahil 120-130 milyon ödemeyle 7 yılın sonunda şu andaki borçların tamamından kurtulmuş oluyor” dedi. Trabzonspor’un borsada da değerinin arttığını belirten Ağaoğlu, “Göreve geldiğimizde Trabzonspor’un borsadaki değeri 164 milyon TL idi. Bugün itibariyle Trabzonspor’un borsadaki değeri 1.25 milyar TL, Euro karşılığı 144 milyon Euro” diye konuştu.

Transfer çalışmalarıyla ilgili de konuşan Ağaoğlu, geçtiğimiz sezon Beşiktaş forması giyen ve ismi sıkça gündeme gelen Elneny için, “Trabzonspor, bütçesinin yarısını bir oyuncuya harcayamaz. Elneny gündemimize gelmedi. Gelseydi de zaman kaybı olurdu” açıklamasını yaptı.

Yüksek maliyetlerde oyuncu transfer etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Ağaoğlu, bu konuda şunları dedi: “2.5 yılda ödediğimiz bonservis bedeli toplamda 13 milyon Euro. Son transferler de buna dahil. Ödediğimiz menajerlik ücreti ise yine son transferle birlikte 3.7 milyon Euro. Sezonluk futbolcu maliyetleri ise 2017-18 sezonunda 35 milyon Euro, 2018-19 sezonunda 18 milyon Euro, 2019-20 sezonunda 16 milyon Euro. Bu sezon Sörloth’un satışından kaynaklı artan gelir artışıyla belki tekrar 14-15-16 milyon Euro civarında bir kadro oluşturma imkanımız olacak.”

Talisca hakkında da konuşan Ağaoğlu, “Talisca günlerce yazıldı ama alsaydık kulüp batmıştı. Bu kulübün en büyük sıkıntısı hesap yapılmadan ve harcama yapana hesap sorulmadan ortaya çıkan mali tablodur” dedi.

Son dönemde stoper mevkii için adı geçen Brezilyalı Vitor Hugo’nun transferi hakkında Bordo-Mavili kulübün başkanı, “Vitor Hugo izleme komitesinin izlediği, teknik ekibin onayladığı ama Ertuğrul Doğan’ın ‘Biz bu paraları ödeyemeyiz’ diye reddettiği bir oyuncu. Oyuncunun 4 senelik maliyeti 15 milyon Euro. Dolayısıyla şu anda gündemimizde değil. Trabzonspor’un yıllık oyuncu maliyeti 15 milyon Euro’ları aşamaz” dedi.

Ahmet Ağaoğlu, hakem hataları için gelen bir soruya sürpriz bir yanıt verdi. Ağaoğlu, “Hakem konusuna girmek istemiyorum. Neyin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Ne onlar çok akıllı, ne de biz onların düşündüğü kadar az akıllıyız. Yabancı ülkeden emekli olmuş, kariyeri yüksek, UEFA’nın bünyesinde de hakemlik kariyerinde tartışmaya yer olmayan hakemlerden merkez hakem komitesini (MHK) oluşturalım yeter. Yabancı hakem değil, yabancı MHK. Bakın o zaman ne oluyor. UEFA’daki 13 ülkede bu uygulanıyor” dedi.

Ağaoğlu, TFF’nin B Takımlar Ligi’ni oynatmamasıyla ilgili kararını da değerlendirerek şöyle konuştu: “Rezerv takım konusunda 7-8 kulüp statünün belli olması için mücadele ettik. 3’üncü Lig kulüpleri ve 2’nci Lig kulüpleri buna karşı çıktı. Daha sonra bize ayrı rezerv lig oluşturmasına da razı olduk. 26 futbolcu ile bu ligi tamamlamayacaksınız. Süre uzun, bu net. 8 ay içerisinde oynamanız gerek milli maçlar hariç 58 maç var. Bunu da anlattık ama gereği yapılmadı. Bana göre bu Türk futbolunun gelişmesi için vurulmuş en büyük darbedir. 3 kulübü 24 saatte Süper Lig’e dahil ettiler ancak 8 ayda 3 kulübü 3’üncü Lig’e dahil edemediler. Bu gelişim anlamında Türk futboluna vurulmuş bana göre en büyük darbedir. Bunun sorumluları da bu kararın altına imza atan TFF başkanı Nihat Özdemir ve yönetim kuruludur.”

Ağaoğlu 2019-20 sezonuna ilişkin ise şu yorumu yaptı: “Şu andaki 75 günkü cezamın nedeni küme düşmenin kaldırılmasında verdiğim cevapla alakalı. Pandemi sürecinde UEFA’ya üye ülkeler arasında iki uygulama yapıldı. Ligler tatil edildi, düşme kaldırıldı, bazıları şampiyon ilan etti, bazıları da şampiyonu ilan etmeden sıralamaya göre Avrupa’ya gönderdi. Bu bir uygulama. Bazıları ligleri oynatma kararı aldı. Türkiye haricinde düşen düştü, şampiyon olan şampiyon ilan edildi. Bu maçları oynatıyorsun, lig bittikten 72 saat sonra bu kararı alıyorsun. Demek ki Türkiye Futbol Federasyonu olarak bu ligin zirvesini dizayn etmek için ligi oynattınız. İşin gerçeği bu. Bir rezerv lig talimatını 8 ayda çıkaramıyorsunuz, 3’üncü Lig’e 3 takım sokamıyorsunuz ama Süper Lig’e 72 saatte 3 takım sokuyorsun. Demek ki o karar ceketin cebinde bekliyordu. Bu Trabzonspor’a karşı yapılan haksızlık. Eşi benzeri başka bir yerde yok. Hangi amaçla yapıldığı belli. Bunun arkası gelmeyecek.”

“Ali Koç ile yeniden yapılandırma konusunda bir tartışmamız oldu” diyen Ağaoğlu; “Yeniden yapılandırma ihlal edildiği zaman kulüp başkanı sorumludur. Bizden önceki iki dönem borçları biz devraldık ve iki başkanı da muaf tuttuk. Ali Koç bunu neden imzaladın diyor. Biz de bunun ödenebilir borç olduğunu söyledik. Mali tablolarla ilgili verdiğimiz sözün büyük bölümünü tuttuk.”

Ağaoğlu, “2.5 yılda oyucu satışlarından 44 milyon Euro’luk gelir elde edildi. Toplamda reklam sponsorluk 293 milyon TL gelir elde edildi. TS Club, maç günü gibi gelirler içinde. Bu sezon sıkıntılı bir durum var.  Ürün satışlarında %40 düşüş var.

Transfer çalışmalarıyla ilgili bilgi de veren Ağaoğlu, 3-4 oyuncu ile görüşme halinde olduklarını belirterek şöyle konuştu: “Transfer için 7 günlük bir süre kaldı. Bu sürede 1-2 bölgeye 3-4 oyuncuyu kulübümüzün ödeme limitlerinin içerisine çekmeye çalışıyoruz. Bu transferler daha önceden yapılabilirdi ama yapılsaydı yüzde 30-40’luk bir maliyet getirecekti.”

Ağaoğlu, “Geçen sezon Trabzonspor zirve yarışının içinde yer alacaktır dedik ve yer aldı. Bütün hatalardan ders çıkararak neyi nerede tamir edeceğimizin bilinciyle yarışın içine yeniden girdik. Biraz iddialı olacak ama ‘bu sezon da Trabzonspor şampiyonluğun en büyük adayı olarak başlıyor’ Bu şekilde yoluna devam edecek” dedi.

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, 2010-2011 sezonu kupası için konuşurken, kupanın Fenerbahçe müzesinde olmasına farklı bir bakış açısı getirdi. Ağaoğlu, “Bir kupanın başka kulübünün müzesinde olması o kupanın sahibinin Trabzonspor olduğu gerçeğini değiştirmez. Bu durum Bergama Zeus Tapınağı’nın Almanya Berlin’de olması gibi. Ama asıl sahibi biziz. Kupa da öyle, 2010-2011 Şampiyonluğu kupası Trabzonspor’undur.” Ağaoğlu,”Trabzonspor Türkiye’nin gururudur.”

Ağaoğlu, “Kiralık olarak kadromuza kattığımız Benik ve Lewis’de %50 oynamazsa geri çağırma maddesi var. Biz de kiralık gönderdiğimiz oyunculara maçların yüzde 50’sinde oynamazsa geri çağırma maddesi koyduk.”

Ahmet Ağağolu, Rennes’e transferi söz konusu olan Uğurcan Çakır için şöyle konuştu: “Uğurcan için Rennes’den teklif geldi. Belirlediğimiz bir alt sınır var. Bizim beklediğimiz teklifi bize resmi olarak ulaştırmadıkları takdirde transferin söz konusu olmadığını ve masaya oturmayacağımızı söyledik. Şu an için Uğurcan Çakır ile ilgili bir transfer görüşmesi yok.”

Asbaşkan Mehmet Yiğit Alp ise, “Basketbolda durum şu biz kurduğumuz zaman altyapı olmayan bir sistemdi. Hedefimiz takım kurmak ama bu yarışmacı değil yetiştirici takım kurmak olacak. Salon sporları sevdiğimiz bir dal, keyif alıyoruz, Trabzon’un çocuklarına fayda getirici iş yapmak istiyoruz. Bu sene planlıyorduk ama pandemi nedeniyle olmadı. Önümüzdeki yıl 2.Lig’den başlarız diye düşünüyoruz. Hesabını yapıyoruz” ifadelerini kullandı..

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.