DOLAR 32,5688
EURO 34,7585
ALTIN 2495,607
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

TRABZON’son Yenilikler Hakkında

Başkan Gümrükçüoğlu basının karşısına çıktı

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin birinci yıldönümünde düzenlediği basın toplantısıyla Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetteki bir yılını değerlendirdi.

EYOF Hatıra Parkı’nda Trabzon basınıyla bir araya gelen Başkan Gümrükçüoğlu, toplantıda Trabzon’daki yatırımları genel olarak değerlendirirken büyükşehir yapılanması konusunda da kamuoyunu bilgilendirdi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

AKYAZI YENİ SEZONA YETİŞECEK

Basın toplantısına Trabzon’da gerçekleştirilen ve yürütülmekte olan yatırımlar hakkında kamuoyunu bilgilendirerek başlayan Başkan Gümrükçüoğlu, Akyazı’da yapım çalışmaları devam eden stadyumun 2015-2016 sezonuna yetiştirileceğini kaydetti. Akyazı’daki stadyuma giriş-çıkış yollarına dair çalışmalarında sürdürüldüğünü ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, bu konuda gerekli projelerin hazırlandığını ifade etti.

ZAĞNOS’TA DURMAK YOK

2009’dan sonra Zağnos Vadisi’nde ikinci ve üçüncü etap kentsel dönüşüm çalışmalarının tamamlanmasının ardından dördüncü etapta kentsel dönüşüm çalışmalarına devam edildiğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, bu alanda gerçekleştirilmekte olan kamulaştırma çalışmaları hakkında basın mensuplarını bilgilendirirken, dördüncü etaba ek olarak Pazarkapı’dan yapılan 10 bin metrekarelik ilave alanda da kamulaştırma çalışmalarının sürdüğünü, bu sayede Zağnos Vadisi kentsel dönüşüm projesinin sahile kadar ulaştırılmış olacağı gibi koruma amaçlı imar planı çerçevesinde Ortahisar kentsel yenileme projesine de başlanmış olduğunu vurguladı.

ORTAHİSAR ORTAYA ÇIKACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Trabzon’daki yatırımları hakkında yaptığı değerlendirmelerde şunları kaydetti: “Ortahisar kentsel yenileme projesinde yolumuza devam ediyoruz. Bunu kentsel dönüşüm ile karıştırmayalım, bu kentsel yenilemedir. Gerek kamu kurumları gerekse vatandaşlarımız burada koruma amaçlı imar planına uygun olarak dönüşümleri yapabilirler. Bu işin sonunda Trabzon’umuzun Ortahisar’ı dünyanın en güzel kent merkezlerinden birisi olarak ortaya çıkacaktır.

ÇÖMLEKÇİ’DE SONA DOĞRU

Trabzon’da en önemli kentsel dönüşümlerden biri olan Çömlekçi’nin birinci etabında kamulaştırma çalışmaları hemen hemen tamamlanmak üzere. Burada 123 binadan 117’si ile anlaşma tamamlanmıştır. Geriye kalan 6 binanın hak sahipleri ile görüşmeler dürmektedir… Narlıbahçe bölgesinin kentsel dönüşüm protokolü TOKİ ile imzalanmış idi. Burada vatandaşlarımızla görüşüp, her hangi bir mahkeme süreci olmadan, kendileriyle mahsuplaşarak yolumuza devam etmek istiyoruz.

TABAKHANE’DE 150,5 MİLYON ÖDENDİ

370 bina yıkıldı, 353 konutun yapımına başlandı. Rekreasyon projesi ihale edildi. Hak sahiplerine bugüne kadar 150,5 milyon TL ödendi.

AYASOFYA’DA İŞLEM TAMAM

Ayasofya kentsel dönüşüm projesi tamamlanmadı. Ayasofya cami’inin etrafındaki tüm kötü yapılarak bedelleri ödenerek kamulaştırıldı ve yıkıldı. Burada 37,5 milyon TL ödeme yapıldı. Peyzaj projesi uygulandı ve bölge pırıl pırıl bir hale geldi.

MERYDAN’DA ÜÇÜNCÜ ETABA BAŞLANACAK

Meydan’da birinci etap hizmete açılmıştır, ikinci etabın yapım işlemleri devam etmektedir. İkinci etabın tamamlanmasıyla Meydan alanı tarihi bir kente yakışır hale gelecek ve onun arkasında üçüncü etaba başlayacağız. Orada otoparkın olduğu alanda limana bakan balkon gibi bir üçüncü etap çalışması yapacağız.

EYOF PARKI ÇAY DÜNYASI

İçinde bulunduğumuz EYOF Parkı 30 bin metrekarelik alanı ile halkımızın hizmetindedir. Burası bölgemizin bir özelliği olan çay dünyası olarak da hizmetini sürdürecektir.

DOLGU ALANINDA İHALEYE ÇIKILACAK

Sahil dolgu projesi Kemerkaya’dan Beşirli’ye kadar olan toplamda 790 bin metrekarelik dolgu alanını içeren bir büyük projedir. Beşir tarafından tahkimat ihalesini hazırlamış bulunmaktayız. Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacağız. Bu alanda Trabzon denizle buluşacak.

KANUNİ BULVARI DEV BİR PROJEDİR

Kanuni Bulvarı Trabzon’a soluk aldıracak olan dev bir projedir. Üç şerit gidiş-geliş olan bu yolun yapımı sürmektedir. Trabzon’a bir Trabzon daha kazandıracaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a başbakan olduğu dönemde bu yolun Trabzon’a kazandırılması için verdiği desteklerden ötürü şükranlarımı sunuyorum.

AYASOFYA KAVŞAĞI SORUNU ÇÖZDÜ

Trabzon’a kazandırdığımız Fatih Mahallesi-Tanjant bağlantı yolunun bakım ve onarımı rutin olarak sürmektedir. Karşıyaka-2 Nolu Beşir Mahallesi bağlantısı sağlanmıştır. Karayolları’nın finansal olarak yapımına imza attığı Ayasofya Kavşağı şehrin batı girişini çok modern bir hale getirmiştir.

ATAPARK KAVŞAĞI DÜZENLENECEK

Önemle takip ettiğimiz bir hususta Atapark Kavşağı’nın düzenlenmesidir. Burada aylarca çalışarak proje hazırladık ve araçlı alt geçidin direkt olarak Erdoğdu Yolu’na başlanması için Belediye meclisimizde karar aldık.

KÖŞK YOLU ÇİFT ŞERİT OLACAK

Atatürk Köşk’ünden Erdoğdu’ya inen yolun çift gidiş geliş olarak yapılması için planlamalarımızı yaptık. Uğurlu-Karşıyaka Yolu’nun yapımı sürüyor. Bu yılsonunda tamamlanmasını bekliyoruz. Reşadiye kavşağı tamamlanmış, yan özellikleri ikmal edilmeye devam edilmektedir… Kent bilgi sistemi devrededir. Trabzon e-belediyecilik yönünden Türkiye’deki en öndeki belediyelerden biridir.

DOĞALGAZDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Doğalgaz ’da çalışmalar aralıksız olarak sürüyor. Şuanda 50 bin 270 işyeri ve konuta doğalgaz getirilmiş bulunulmaktadır. Ama maalesef abone olan ve doğalgaz kullanan 24 bindir. 2018 yılının başına kadar Trabzon şehir merkezindeki doğalgaz çalışmalarının tümünü tamamlamayı planlıyoruz. Ancak yüzde 50’den az abonelik bu işin sürdürülebilir olması yönünden önemli bir darboğaz oluşturmaktadır.

ATATÜRK KÖŞKÜ RESTORE EDİLDİ

Seçim sonrasında yapımı devam ettirdiğimiz Kadın yaşam Merkezi ve Kadın Dostu Trabzon Konağı tamamlanarak hizmete açılmıştır. Atatürk Köşkü tarafımızdan restore edilmiştir. Erdoğdu Gençlik Merkezi’nin yapımı devam etmektedir.

BOTANİK PARK ŞEHRE KAZANDIRILIYOR

Botanik Park’ın tüm iş ve işlemleri tamamlanmış ve yer teslimi yapılarak yapım çalışmalarına başlanmıştır. Yaklaşık 8 milyon TL’ye mal olacak olan bu büyük yaşam alanı şehrin marka değerini önemli ölçüde arttıracaktır.

KIZLAR MANASTIRINA İLAVETEN 1,5 MİLYON TL

Kızlar Manastırı’nın restorasyon işlemleri devam etmektedir. İlaveten 1,5 milyon TL gibi bir masrafı daha gerektirmiştir ve bu masrafı da üstlenmiş bulunuyoruz.

SOKAK HAYVANLARI MERKEZİ YAPILIYOR

Türkiye’nin en büyük sokak hayvanları bakım merkezi ve doğal yaşam alanı Trabzon’da yapılıyor. Gelecek yılın başında bu merkez hizmete girecek ve tedaviye ihtiyaç duyan tüm yaban hayvanlarına burada destek verilecek… Bulak Taşocağı bölgesi Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiş olsa da Trabzon’da devam eden yatırımlar için ilgili kamu kurumları bir dönem daha buradan taş teminine devam edecektir.

YOLLAR TAKDİR TOPLUYOR

İkinci El Oto Galericiler Sitesi tamamlanmış ve bölgeye hizmete devam etmektedir. Teknik hizmetler binası da aynı şekilde hizmetini sürdürmektedir. Bisiklet ve yürüyüş yolu halkımızın önemli ölçüde beğenisini kazanmıştır. Trabzon’un ağaçlandırılmasını bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdüreceğiz.

SPOR TEMALI PARK YAPILIYOR

Üniversite Mahallesi’nde yapımı devam etmekte olan spor temalı park bu yılın sonuna kadar tamamlanmış olacak ve halkımızın hizmetine girecektir.

MESİRE ALANI YAPILACAK

Oyuncakistan ve onun benzeri parkları hizmete açmaya devam ediyoruz. Soğuksu Mahallesi modern bir parkla buluşturulmuş, Barışçıl Sokak Parkı hizmete açılmıştır. Suat Oyman Parkı yeniden düzenlenmiş ve Ortahisar ilçesi İncesu mevkiinde yapılacak olan mesire alanı için DSİ’nin Değirmendere ile ilgili düzenlemelerini tamamlamasını beklemekteyiz. Yeşilova Mahallesi parkına kavuşturulmuş ve engelsiz yaşam parkı da hizmete girmiştir.

KART 61 SÜRDÜRÜLÜYOR

Büyükşehir Belediyesi tüm ilçelerdeki mezarlıkların bakım ve onarımını sürdürmektedir. Bu arada Kart 61 destekleri devam etmektedir. Büyükşehir Yasası gereği bu uygulamaların ilçe belediyelerine yaygınlaştırılması yönünde çalışmalar devam etmektedir.

KENT MÜZESİ YAPILIYOR

Bordo-Mavi Masa hizmetine devam etmektedir. Kent Müzesi’nin yapımına başlanmıştır. Tarihi Kentler Birliği’nin kanaatine göre Trabzon 24 saat yaşayan bir kent müzesine kavuşmuş olacaktır. Bu konuda kendi isteği ile bağışçı olan Oltan Vakfı’na şükranlarımızı sunuyorum.

TRABZON’A YENİ ÜNİVERSİTELER

Eğitim yatırımlarımız ve bu alanda çalışmalarımız devam ediyor. Avrasya Üniversitesi’nin Trabzon’a kazandırılmasının ardından Trabzon’a ikinci devlet ve vakıf üniversitelerinin kazandırılması için çalışmalarımız sürmektedir.

YENİ KARDEŞ ŞEHİRLER

Son dönemde Trabzon olarak Bişkek ve Dortmund ile kardeş kent anlaşması imzaladık. Trabzon’u her alanda etkin olarak tanıtmaya devam ediyoruz.

KURSLAR SÜRDÜRÜLÜYOR

Ücretsiz dershanede eğitim sürdürülüyor. Ama biz istiyoruz ki kimse dershaneye gitmeye gerek duymasın. Mesleki eğitim kursları ilçelere yaygınlaştırıldı ve devam etmektedir. İngilizce, Rusça ve Arapça kurslarımız var. Bu kurslara esnaflarımızın ilgilerini istirham ediyorum.

KÜLTÜR-SANAT FAALİYETLERİ

Trabzon’da kültür ve sanat faaliyetlerine aralıksız olarak devam ediyoruz. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığımız tarafından konferanslar söyleşiler, konserler, yarışmalar düzenleniyor. Türkiye’nin en büyük ikinci kitap fuarı Trabzon’da düzenleniyor. Halk koşuları, yarı maraton gibi faaliyetler sürdürülüyor. Trabzon’da liseler arası tiyatro festivali düzenleniyor.

MİKROKREDİ BİZİ MUTLU EDİYOR

Mikrokredi çalışmalarımız Trabzon’da devam ediyor. Kurslarımızda meslek sahibi olan insanların bu mikro kredi ile iş sahibi olduğunu görmek bizi huzur ve mutluluğa kavuşturuyor.

MOLA OTELİN ALTI HANIMELİ PAZARI

Kadınlarımızın ürünlerini satabilmesi için hanımeli pazarları uygulamasını sürdürüyoruz. Meydan Parkı ikinci etap alanında bulunan Mola Otel’in alt katını da ‘Hanımeli Pazarı’ haline getireceğiz. Kadınlarımız burada ürettiklerini satacak ve aile ekonomilerine katkıda bulunabilecekler.

85 YENİ OTOBÜS HİZMET VERİYOR

Ulaşımda yeni düzenlemeler UKOME başkanlığında devam ediyor. Şu anda Trabzon’da 85 yeni otobüs ulaşımda hizmet veriyor. Buna her yıl 10-15 yeni otobüs ekleyeceğiz.

TANJANT’A DEV OTOPARK YAPILACAK

Otopark Trabzon için önemli bir mesele. Kalkınma Mahallesi ve Değirmendere’de projelendirmemiz sürüyor. Ahi Evren Hastanesi’nin karşısında altı otopark üstü cami olarak ihalemiz tamamlanmış ve yer teslimi yapılmıştır. Ve özellikle Tanjant yolu üzerinde çok dev bir katlı otopark yapacağız. Burada 13 milyon 830 bin TL kamulaştırma bedeli olan alana kalan bir iki parseli de katacağız ve hazırlanan projeyi uygulamaya koyacağız.

KUR’AN KURSU İNŞAATI SÜRÜYOR

Ket içi master planı sürdürülmekte, modern ve akıllı duraklar devam ettirilmektedir. Trabzon’umuzda diğer yapılarımızı da geliştirmeye gayret etmekteyiz. Osmanlı Cami’inin yanında bir Kur’an Kursu binamız ihale edilmiş ve tarafımızdan yaptırılmaktadır.

ÜCRETSİZ İNTERNET DÖNEMİNİ BAŞLATTIK

Meydan Parkı ve Atapark söz verdiğimiz gibi ücretiz internet hizmeti ile donatılmıştır.

50 MİLYONLUK YOL YAPACAĞIZ

2014’te Mart ayından sonra 130 bin ton asfalt ve 9 milyon TL’lik beton yol yapılmıştır. Bu ayın sonunda 20 milyonluk beton yol ihalesine çıkmış olacağız ve bunun ardından 20 trilyonluk asfalt ihalesi yapacağız. Buna 10 milyon TL daha ekleyeceğiz ve toplamda 50 milyonluk yol çalışması yapacağız. 5 yılın sonunda 250 milyon TL’lik yol yapılmış olacak. 2014’te 130 bin ton asfalt dökülürken Yeşil yol kapsamınsa da 9 milyonluk yatırım yapılmıştır.

MUHTARLAR İÇİN ÖZEL SEKRETERYA KURDUK

Muhtarlarımız için özel bir sekretarya kurduk. Burası vasıtasıyla muhtarlarımızdan mahallelerdeki sorunları, talepleri topluyoruz. Kısa sürede çözüm imkanı olan sorunları hemen ortadan kaldırıyoruz.

50 YIL SU DERDİMİZ OLMAYACAK

Bildiğiniz gibi Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ile de hizmetini sürdürmekte. Karakaya Grup Suyu, baraj haline getirilecek. En büyük avantajı enerji sarfiyatından elde edeceğiz. Şehrin üçte birine cazibe ile su vereceğiz. Atasu Barajı, Karakaya ve Çarkırgöl suyunun tekrar tadilatının yapılmasıyla Trabzon merkezi ve yakın bölgesinin 50 yıllı aşkın süre su sorunu olmayacaktır.

TİSKİ SEFERBERLİK BAŞLATTI

TİSKİ çalışmaları çerçevesinde Tonya-Karağaçlı-Melikşah grup içme suyu şebeke inşaatı tamamlanarak 10 mahalleye su verilmiştir. Akören’de susuz günler geride kaldı, 8 bin 500 metre kare ana hat döşendi. Ayrıca bu bölgede 4 bin 500 metre ara hat döşenmiştir. Yeşilyurt’a sağlıklı içme suyu kavuşturulmuştur. Eskiyen terfi hatlarının yenilenmesinde Soğuksu, Aktoprak, Bengisu ve Beştaş mahalleleri ile Spor Lisesi’ndeki depolara giden terfi hatları yenilenmiştir. Gülyalı ve Çimenli’nin alt yapı sorunları çözülmüştür. Bölgenin alt yapısı 50 bin nüfusa hizmet edecek hale gelmiştir. Pınarlatı’nın su sorunu çözülmüştür. Ambarcık’ta su sevinci yaşanmıştır. Bahçecik, Çamoba ve Bulut Sokak bölgesinde alt yapı çalışmaları gerçekleştirmiş. Ve bu şekilde devam eden daha onlarca çalışma vardır.

218 MİLYONLUK YATIRIM ONAY BEKLİYOR

TİSKİ 2014’te 34 milyon TL’lik yatırım yapılmıştır. 2015 yatırımlarının tutarı 66 milyon TL’dir. SUKAP’a teklif edilen ve onay bekleyen yatırım tutarı da 218 milyon TL’dir.

YÜZDE 85’İ HİBE PROJE

Akçaabat su ve atık su projesi ve AB projesidir. Bunu yüzde 85’i AB tarafından hibe olarak karşılanmaktadır… ALO 185 su ve kanal ihbar hattı hizmet girmiş bulunmaktadır.

TRABZON İÇİN ÜÇ DEVA ADIM

İl belediyesi iken hazırlamakta olduğumuz yağmur suyu projesi tamamlanmış ve belediyemize teslim edilmiştir. Atık sular projesi tamamlanmak cihetine gidilmektedir. Bir de şehrin merkezinin tüm şehir su şebekesi tamamlanmış ve bize teslim edilmiş bulunmaktadır. Bu üç adım şehrin geleceği için çok önemli. Bunun bağlantısı tabi ki bir de biyolojik arıtma var. Bu üç büyük dev adımın önümüzdeki yıllarda yatırım ihalesini gerçekleştirerek Trabzon’a kazandıracağız.

HER TARAF İMARLI OLACAK

Büyükşehir demek imar demektir. Büyükşehir demek şehrin her metrekaresinin imar edilmesi demektir. Trabzon ilinin 1/100000 ölçekli çevre düzeni plan revizyonunu yaptık. Bunun sonrasında ise 1/50000 ölçekli il çevre planı, 1/25000 ve 1/5000 ölçekli nazım imar planlarıydı. Biz bu konuda meslek örgütleri, STÖ ve ilçe belediyelerimizin görüşlerini alarak yaptığımız bütün bu çalışmaların harmanlanması neticesinde ihale sürecini 19 Şubat’ta başlattık ve bu süreç 17 Mayıs’ta tamamlanmış olacak. İşin süresi 24 ay olarak belirlenecek ve çalışmaların tamamlanmasıyla Trabzon’da imar geçmemiz tek bir metrekare kalmayacaktır. Bu arada gerekirse 1/1000 ölçekli uygulama planı da yapacağız ama malumunuz olduğu gibi bu ölçekli planlar özellikle ilçe belediyelerimizin sorumluluğunda ve onlara yardım gerektiği noktalarda biz devreye gireceğiz.

ÖRNEK YERLEŞİM BÖLGESİ YAPILACAK

Vatandaş için kamu için ihtiyaç duyulan noktalarda 18. Madde uygulamalarına devam edilecektir. Tüm il genelinde yerleşime uygunluk haritası çıkartılacaktır. Bir örnek yerleşim bölgesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Burada insanlarımızın iş gücü ve zaman kaybı olmayacağı hem ikamet edecekleri, hem sosyal donatıları olacağı hem de alt yapılarının olacağı bir bölgeyi tesisi edeceğiz.”

EĞİTİMDEN GEÇMEYEN ŞOFÖR OLAMAZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Büyükşehir’in bir yılını değerlendirdiği basın toplantısında açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Dolmuş esnafları için önemli bir çalışma planladıklarını ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, eğitim programları düzenleneceğini ve gerekli eğitimlerden geçmeyenlerin dolmuşlarda şoförlük yapamayacağını kaydetti.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ DÖNEM

Trabzon’da bundan sonra gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Gümrükçüoğlu, “Mesele Narlıbahçe’de ve Trabzon’da devam eden kentsel dönüşümler dışında başlayacak olan kentsel dönüşümlerde bundan sonra kamulaştırma için vatandaşlarımızla mahkemelik olmayacağız. Şimdi kentsel dönüşüm yapılacak alanda önce projemizi hazırlayacağız. Örnekleme yapıyorum vatandaşın 150 metre kare evi var. Bu evine karşılık hazırlanan projeden 100 metre karelik bir evi üstüne para vermeden alabiliyor. Bunu ona teklif edeceğiz. Tabiî ki durma göre bu değişebilir. Vatandaşın üste para alması gerekebilir, ya da üste para vermesi de gerekebilir. Bu şekilde kentsel dönüşüm yapılacak olan alanlarda halkımızın yüzde 70-80’i buna evet derse kentsel dönüşüme mahsuplaşma yoluyla mahkemelik olmadan başlayacağız. Yoksa başlamayacağız. Vatandaşa rağmen kamuoyu altından kalkamayacağı yüklerin altına sokmayacağız” diye konuştu.

SÖZLEŞMELERİNİ YENİLEMEM

Kendisine yöneltilen tüm sorulara net cevaplar veren Başkan Gümrükçüoğlu, basın toplantısının soru-cevap bölümünde şunları kaydetti: “2009’da göreve başladığımızda otobüslere binerdim, vatandaş ne diyor bakayım diye. Halkımız bizi bu tabutluk gibi otobüsler taşıyorsunuz diye çok kızıyordu. Daha yeni göreve başlamıştım. Ne yaptık o zamandan buyana? 85 yeni otobüs alıp devreye soktuk. Bu arada şunu da ifade edeyim: Özel hak otobüsleri vatandaşa sıkıntı çıkarıyorsa sözleşmeleri bittiğinde yenilemeyeceğim. Zararına da olsa kamu olarak taşımaya gayret edeceğim…

MARAŞ CADDESİ’NE EDS KOYULACAK

Maraş Caddesi’nde EDS’leri koyacağız. Sözleşmede İçişleri Bakanlığı’nda bir sorun var, o sorun aşılacak ve o sistem Maraş Caddesi’ne konulacak.

BU ŞEHİR SORMA GİR HANI DEĞİL

Heykel sanat düşmanı değilim. Bazı sanat dallarında da en azından dinleyici, izleyici olarak belli tutkuları olan bir insanım ama bu şehir sorma git hanı değil! Ben geldim, efendim çocuğumu çok sevdim çocuğumun heykelini yapayım da bir yere koyayım, böyle şey olur mu? Çok istiyorsa isteyen heykelini bahçesine kursun. Bunun bir de sanat yönü var. Berlin’de, Viyana’da bir belediye başkanı, bir sanatçı kendi başına bir yere bir şey dikebilir mi? Hayır. Bunu bir sanat kurulu, bir kültür kurulu yapar. Bunu neye göre dikiyorsunuz, hangi hatıra için bunu yapıyorsunuz. O kurul bunu görüşür, belediye meclisine getirir. Bu işler böyle yürür. Biz tarihi bir şehiriz diyorsak, kültür-sanat şehriyiz diyorsak olması gerek budur. Bizde bunu söyledik bunu söylemeye devam ediyoruz.

DEPOLAMA ALANI RİZE’DE OLMAZ

İlçe belediyelerinin görevi ne? Çöpünü toplamak, kendine ait yolların bakım ve onarımlarını yapmak. Üçüncü görevi de kanuna göre ruhsat verip harcını alır, gelir elde eder. Çöpü transfer istasyonunda depolama merkezine getirmek ve depolama merkezini yapmak Büyükşehir Belediyesi’nin işi. Depolama alanı yapmak için Turup’tan vazgeçtik. Trabzon ile Rize bu işi birlikte yapıyor ama Rize’ye göre biz hareket edemeyiz. Rize’nin nüfusu bizim üçte birimiz kadar, Rize’nin çöpü bizim dörtte birimiz kadar. Bu nedenle depolama istasyonun Rize’de yapılmasını istemek bizim için doğru olmaz.

ALİ ŞÜKRÜ BEY’İN KABRİ DÜZENLENECEK

İlk TBMM Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey’in kitabının yazılmasını temin ettik. Ali Şükrü Bey’in Meclis tutanakları konusunda da bir araştırma yaptırıyoruz. Mezarının bulunduğu bölgenin düzenlenmesi için de proje yapıyoruz. Ona layık olan kabri de teessüs ederiz Allah’ın (c.c.) izniyle.

BORÇLARI ÜZERİMİZE ALDIK

Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borçları 186 milyon 492 bin TL. TİSKİ’nin borçları 128 milyon 149 bin TL. Toplamda 314 milyon 641 bin TL borcumuz var. Bu borç belediyelerden Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen borçlardır. Büyükşehir Belediyesi’nden önce başkanlığını yaptığım Trabzon il belediyesinin 127 milyon borcu varken, merkezde kurulan Ortahisar belediyesine bir kuruş borç devretmedim. Hiçbir ilçe belediyesine bir kuruş borç devredilmemiştir. Arsin Belediyesi’nin sırf sahil düzenlemesinden 33 milyon borcunu devralmış durumdayız. Tüm belediyelerin elektrik borçlarını bile devralmış durumdayız.

TRABZON’DA NÜFUS ARTMAYA BAŞLADI

Trabzon’un nüfusu son nüfus sayımında 8 bin arttı. Bu artış elbette ciddi bir nüfus artışı değil ama göçün durduğuna dair önemli bir karinedir. Çevre illerden aldığımız göç ve bizim büyükşehirlere verdiğimiz göçe nazaran yaşanan bu artış bizim için önemlidir. Bu arada Trabzon, Türkiye’nin en yaşanılabilir dördüncü şehridir.

BAŞKASI OLSA BEDAVA VERİRDİ

Boztepe’de beş yıldızlı otel yapılması için arsamızı sattık. Bakın İl Özel İdaresi zamanında Havaalanı’ndaki yer ücretsiz olarak verilmiştir. Onun karşısındaki yerde ücretsiz verilmiştir. Ben de Boztepe’deki yeri satıp, alana burada otel yaptıracağımı söylediğimde bana güldüler. Bana adeta havanı alırsın dediler. Adamlar 100-200 milyon yatırım yapacak da bir de senin arsana para mı verecek dediler. ‘Herkes yeri bedava veriyor ki adamlar gelsin yatırım yapsın diye’ dediler. Bu yer halkın yerdir ben bedava vermem arkadaş. Bu para milletin parasıdır. Bu yer milletin yeridir dedim. Bir ihaleye çıktık olmadı, bir daha çıktık. Herkese haber verdik. 10 milyon küsur bir paraya burayı sattık. Herkesin bedava verdiği halkın tapulu biz 10 küsur milyona sattık.”

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.