DOLAR 32,6037
EURO 34,7934
ALTIN 2490,978
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

FINDIK TARIM TAKVİMİ AĞUSTOS 2017

tha – Fındık hasadının başladığı bu günlerde, üreticinin fındık hasat ederken bir yıllık emeğinin karşılığını alabilmesi için, fındığın tam hasat olgunluğuna gelmiş olmasına önem vermesi gerekir.

Tam olgunlaşmadan hasat edilen fındıkların iç randımanı düşecek ve buruşuk oranı artıp depolanma süreleri kısalacaktır.

Daldan ve dalların silkelenmesiyle yere düşürülenlerin elle toplanmasıyla hasat edilen fındıkların harmanlamasında kalitenin korunması için belirlenen şartlara uyulması gerekir. Böylece hem üreticiye hem de ülkemiz ekonomisine sağlayacağı katkı unutulmamalıdır.

Fındık üreticisinin fındığını pazara daha kaliteli ulaştırabilmesi, ülke fındığının hak ettiği değeri bulabilmesi ve ihracatının devamlılık göstermesi için şu hususlarda duyarlı olması gerekir:

  • Hasat mevsiminden en az 5-10 gün önce fındık bahçelerindeki yabancı otlar temizlenmeli.
  • Bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelen, farklı çeşitler ayrı ayrı hasat edilmeli.
  • Hasat, yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapılmalı. Çünkü; olgunlaşmadan hasat edilen fındıklar hem çabuk bozulur hem de randımanı düşük olur.
  • Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere dökülen fındıklar, diğerlerinin de dökülmesini beklemeden toplanmalı.
  • Hasat edilen fındıklar jüt çuvallar içerisinde aynı gün harmana getirilmeli. Kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletilmemeli. Çünkü; bunun sonucunda küflenme ve çürüme başlar.
  • Harmana getirilen zuruflu fındıklar büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde yığıp bekletilmemeli.
  • Zuruflu fındıkları toprakla temas ettirmeyip yağmurdan korumalı. Ancak, kızışma olmaması için de fındıkların üzerine örtülen naylon örtüleri, yağmur nedeniyle uzunu süre havasız bırakmamalı.
  • Zuruflu fındıklar, beton harmanlara 15-20 gün soldurduktan sonra patoza verilir.
  • Fındığı verilen patozun fındıkları zurufundan tam olarak ayırmasına fakat fındık kabuğuna zarar vermemesine dikkat edilmeli.
  • Zurufundan ayrılmış dane fındıkları, hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutmalı. Eğer harman beton değilse fındığın toprakla temasını önlemek için jüt tente veya bez kullanılmalı.
  • En fazla 5cm kalınlıkta beton veya jüt tente üzerine sererek kurumaya bırakılan dane fındıkların, yağmurdan korumak için üzerine örtülecek naylon örtüyü direk fındığın üzerine değil de en az 30-40 cm yükseklikte yaptırılan çardağın üzerine örtmeli.
  • Tam olarak kurutulan kabuklu dane fındıkların içindeki patozun kırdığı fındıklarla yabancı maddeler seçilmeli. Çünkü bu maddelerin dayanıklılık süresi az olduğu için küflenir. Kuruyan fındıkları iyice soğuduktan sonra, sabah erken veya akşam geç saatte jüt çuvallara doldurmalı.
  • Naylon çuvallara fındık koyulmamalı. Kızışma yaptığından küflenen fındıklarda kanser yapıcı etkisi olan aflatoksin maddesi oluşur. Bu madde fındığın kalitesini etkilediği gibi insan sağlığını da etkiler.
  • Kuruyan kabuklu fındığı hemen pazara götürmemeli. Temiz, rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip bir depoda muhafaza edilmeli.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.