DOLAR 32,5688
EURO 34,7585
ALTIN 2495,607
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Trabzon Çatak da çay hasadı

tha – 2021 ürünü yaş çay yaprağının Trabzon’un orta kesimlerindeki toplama işlemi için Ortahisar ilçesine bağlı Yeşilvadi mahallesinde hasat etkinliği düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Ortahisar İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliğe Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan ile Başkan Yardımcısı ve Çay Komisyonu Üyesi Yavuz Selim Çakıroğlu da  katıldı.

Kaliteli çay yapraklarının yetiştiği yöre olarak bilinen Çatak bölgesinde düzenlenen hasat etkinliğine, AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç,  Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar ile yöre halkı da katıldı.

Törende kısa bir konuşma yapan Eyyüp Ergan, Trabzon’da 170 bin dekar çay bahçesi bulunduğunu, ancak bu rakamın her geçen yıl arttığını hatırlatarak; “Bizim en büyük çabamız çay ve fındıkta birim alanındaki verim ile kalitesinin arttırılmasıdır.  Ortahisar Belediyesi’nin bu amaçla oluşturduğu Tarım ve Hayvancılık Destekleme Grubu ile birlikte ortak hareket ediyoruz. İlk olarak iyileştirme yapılacak bir fındık alanına katkı sağlayacağız. Aynı desteği çay ve diğer tarım ürünleri içinde vereceğiz” dedi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise bölgenin en verimli çayının Çatak kesiminde yetiştiğine dikkat çekerek “Burada 5 bin ton civarında yaş çay üretimi yapılıyor. Tabi bunu daha profesyonel ele alıp daha bilimsel verilerle beraber hayata geçirmemiz lazım. Bu bölgenin ekonomisine duyarsız kalamazdık, kalmadık da. Sektörde bütün paydaşlar, bu yörede bir çay işleme fabrikası kurulması gerektiğini hatırlatmak istiyorum. İnşallah bu temennim hayata geçer ve burayı bir fabrikayla taçlandırırız” diye konuştu.

Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan da çayın kalitesi, ekilen alanların genişliği ve bunun bir katma değere sahip olarak pazarlanması noktasında bölgeye bir çay fabrikası kazandırılmasının hem bölgenin çay üretiminin artırılması hem de insanlarımızın ekonomik getiri kazanç sağlamaları açısından fayda sağlayacağına dikkat çekti.

AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu da geçmişten bugüne çay üretimi için çok özel çalışmalar yapıldığını ve bu çalışmaların nihai sonucunu elde edebilmek için arada kalan eksiklerin tamamlanması hususunda üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Ayvazoğlu, “Çay üretimiyle birlikte sadece üreticilerin kazancını artırmakla kalmayıp hedefte olan çay fabrikasının bölgede kurulması istihdam boyutunun ciddi oranda genişlemesi, katma değerin de artması anlamına gelir. Hatta burada belki de estetik çay bahçeleri ile birlikte çay turizminin de gelişmesi açısından çok kıymetli ve özel bir bölgenin daha fazla nerelere gidebileceğinin hayalini de kuruyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından tüm katılımcılar bahçeye inerek ilk hasadı birlikte yaptılar.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.