DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Tahkim, iş yapmanın olmazsa olmaz koşullarından biri haline geldi

tha –  ICC Türkiye Tahkim Günü Uluslararası Tahkim Konferansı’nda konuşan TOBB Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ticaret ve yatırım yapmak, risk almak demek. Başka bir ülkeyle yaptığınızda, bu risk daha da büyüyor. Çünkü her ülkede farklı mevzuat, farklı uygulama mevcut. Yatırımcıların, bunların hepsini bilmesi mümkün değil. Bu da ticaret ve yatırım iştahını azaltan bir durum. Herhangi bir ihtilaf durumunda tarafsız, objektif, saygın, kuralları baştan net olarak konulmuş bir başvuru merciinin bulunması, tüm tarafları koruyan bir unsurdur. Bu nedenle tahkim, artık iş yapmanın olmazsa olmaz koşullarından biri haline gelmiştir” dedi.

TOBB, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi ve ICC Milletlerarası Tahkim Divanı işbirliğiyle İstanbul’da düzenlenen ICC Türkiye Tahkim Günü Uluslararası Tahkim Konferansı’na Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TOBB Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı Alexis Mourre, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Suat Hacısalihoğlu ile diğer ilgililer katıldı.

“DÜNYA TİCARETİNDEKİ FARKLI UYGULAMALARI KALDIRMAYI AMAÇLIYORUZ”

Hisarcıklıoğlu açılışta yaptığı konuşmada, ICC’nin dünyada ticaretin ve yatırımların artması için çalışan en büyük iş dünyası kuruluşu olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, ICC’nin temel faaliyet alanlarından birinin de tüm dünyada kabul gören ve ticarette ülkeler arasındaki farklı uygulamaları kaldırmayı amaçlayan iş kurallarını oluşturmak olduğunu belirterek, “ICC bünyesinde yer alan teknik komisyonlar, birçok farklı alanda çalışma yapıyor. Bu komisyonlar, uluslararası ticarette iş kurallarını ve uygulamalarını oluşturmayı hedeflemiştir. Komitemiz, Türk iş dünyasının uluslararası çalışmalarına katkı sağlamak hedefiyle, ICC komisyonlarında faaliyetlerini başarıyla sürdürmekte” dedi.

“TAHKİM İŞ DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİ BİR KONU”

Tahkimin iş dünyası için çok önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Zira ticaret ve yatırım yapmak, risk almak demek. Başka bir ülkeyle yaptığınızda, bu risk daha da büyüyor. Çünkü her ülkede farklı mevzuat, farklı uygulama mevcut. Yatırımcıların, bunların hepsini bilmesi mümkün değil. Bu da ticaret ve yatırım iştahını azaltan bir durum. Herhangi bir ihtilaf durumunda tarafsız, objektif, saygın, kuralları baştan net olarak konulmuş bir başvuru merciinin bulunması, tüm tarafları koruyan bir unsurdur. Bu nedenle tahkim, artık iş yapmanın olmazsa olmaz koşullarından biri haline gelmiştir” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da küresel ekonominin farklı kolları ile ilgilenen uzmanları, hukukçuları, akademisyenleri ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren bu konferansı son derece önemli ve faydalı gördüğünü kaydetti. Pekcan, son yıllarda, Türkiye’deki tahkim altyapısını geliştirecek bazı yasal gelişmeler olduğunu anlatarak, bunlardan birinin de 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş olan arabuluculuk sistemi olduğunu hatırlattı. Ticari alacaklardan doğan uyuşmazlıklarda arabuluculuğun bir şart olarak gündeme geldiğini ifade eden Pekcan, bu düzenlemenin de Türkiye’deki alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının yaygınlaşmasına önemli katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.

 

ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı Alexis Mourre ise tarafsız bir kurum olan ICC’nin 25 dilde hizmet veren küresel bir kurum olduğunu anlattı. Mourre, konuşmasında ICC’nin yeni çalışmaları ve uygulamaları hakkında da bilgi verdi.

Alanında uzman hakemler, kamu ve özel sektör ve oda ve borsaların hukuk müşavirleri, Yargıtay üyeleri, hâkimler, avukatlar ve akademisyenlerin katıldığı konferansta; ICC Tahkiminin genel özellikleri ve güncel gelişmeler, kullanıcıların etkin bir uyuşmazlık çözüm mekanizması olarak tahkime bakış açıları, Türkiye’de bugünkü tahkim ortamında yargının rolü, uluslararası tahkimde delil ikamesi usulüne ilişkin konular ele alındı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.