DOLAR 32,3367
EURO 35,2084
ALTIN 2246,709
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Patentler hızla ticarileşmeli

tha – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 2029’da 1 milyon Patent hedefi koyulduğunu hatırlatarak, “Ancak önemli olan bu patentlerin hızla ticarileşmesidir. Ticarileşmeyen patentler rafta birer dosya olarak kalacak ve ülkeye faydası olmayacaktır” dedi.

Türkiye Patent Hareketi Platformu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Trabzon İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen “Marka Şehir Trabzon: Katma Değeri Yüksek -Üretimle Ekonomiye Katkı” konulu panel, Patent Hareketi Derneği Başkan Yardımcısı Ali Yüksel moderatörlüğünde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Panelde bir konuşma yapan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, oda bünyesinde Türk Patent ve Marka Kurumu Bilgi ve Doküman Birimi bulunduğunu belirterek, “Faaliyetlerimiz kapsamında 2010 – 2019 yılları arasında 6 patent ve 12 faydalı model çalışması yapıldı. Son 3 yılda odamızda 136 marka çalışması yapıldığını da vurgulamak istiyorum” dedi.

“KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRETİM KONUSUNDA STRATEJİK PLANIMIZA BAĞLI OLARAK İLERLİYORUZ”

Başkan Hacısalihoğlu, katma değeri yüksek üretimle ekonomiye katkı sağlamanın çok önemli bir konu olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemiz gerçekten katma değeri yüksek ürünler konusunda belli seviyeye gelmek istiyorsa bunun başlangıcı patentten geçiyor. Ancak sadece hedef koymak değil bunun altını da doldurmak gerekir. Tam bir strateji ve eylem planı olmalıdır. TTSO olarak hedeflerimize ulaşmak için Tasarım Merkezi ile işe başladık. Üniversite mezunlarımızı burada yetiştirmek suretiyle tasarımdan hareketle bir Kuluçka Merkezi, buna bağlı olarak da Endüstri Bölgesi kurulması ve bunun paralelinde enstitü oluşturulması yönünde stratejik planımız var. Bu hedeflerimiz doğrultusunda 2012 yılından itibaren Teknokent’te bir Tasarım Merkezi kurduk. Bugüne kadar binin üzerinde kişiye eğitim verdik. Bunun devamında ülkeye giren katma değeri yüksek ürünlerin ithalatının önünü kesmek ve ihracatın önünü açmak konusunda çalışmalar yaptık. Amacımız Üniversite gençliğinin yönlendirilmesidir. Teknokent’in içinde İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi kurarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Orta ve yüksek teknoloji ürünlerin üretileceği Yatırım Adasının uygulama projesi bitmek üzere. Beklentimiz 2022 yılında ödenek ayrılması ve 3 yılda bitirilmesi.”

“PATENTLERİN MUTLAKA TİCARİLEŞMESİ GEREKİR”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 2029 yılına kadar 1 milyon patent hedefi koyulduğunu belirterek, “Ama önemli olan bunların ticarileşmesi. Ticarileşmeyen patentin çok fazla önemi kalmıyor. Üniversitelerimizde bugüne kadar önemli miktarda patent oluşturuldu ama ne kadarının ticarileştiğine bakmak lazım. Üniversitelerin gücünü çok iyi değerlendirmekte fayda var. Hocalarımız üzerine düşeni yapıyor ama ticarileşme aşamasında kalıyor çalışmalar. Patent çok hızlı şekilde ticarileşmediği takdirde değerinin sıfır olacağını söylemekte yarar var. Bütün dünya çok hızlı şekilde Ar-ge ve inovasyonda çalışmasını sürdürüyor ve bu çalışmalar hızlı şekilde ticarileşiyor. Geç kaldığımız takdirde ticarileşme mümkün olmayacaktır. Böylece o patent rafta kalan bir dosya haline gelecek ve ülkeye bir faydası olmayacaktır. Elinde patenti olan kişiler bu patenti iş çevrelerine, firmalara birebir gidip pazarlayabilir. Ticaret ve Sanayi Odalarına gelindiği takdirde bu çalışmaları üyelerimize duyurabilir ve yeni fırsatlar oluşmasının önünü açabiliriz. Arz talep dengesine bağlı olarak makul bir değerleme oranı da patentlerin ticarileşmesinin önünü açacaktır. Dünyada sürekli yeni şeyler bulunuyor ve ticarileşiyor. Bu nedenle hızlı olmak zorundayız” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.