DOLAR 32,3844
EURO 35,0516
ALTIN 2326,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Molfix, Hayat Bağım projesiyle bu kez Trabzon’da

tha – Molfix, T.C. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü desteği ve Bebek Ruh Sağlığı Derneği proje ortaklığıyla Türkiye’nin 10 ilindeki kamu hastanelerinde hayata geçirdiği ‘’Hayat Bağım’’ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi için bu kez Trabzon’daydı.

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Bayhan ile Bebek Ruh Sağlığı Derneği Üyesi Uzman Klinik Psikolog Nilüfer Karapehlivan’ın katılımıyla, Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki ebe & hemşirelere ve anne misafirhanesinde konaklayan annelere, güvenli bağlanma ve çocuk gelişimiyle ilgili eğitimler verildi.Bebeklerin hayata tutunması için önem arz eden, yoğun bakım ünitelerinin ihtiyacı olan kuvöz, ventilatör yani solunum sağlayan cihazlar, sarılık cihazı, ekran gibi yaşam üniteleri de hastaneye bağışlandı.

Molfix, erken ve sağlıksız doğan bebeklerin hayata tutunması için başlattığı ‘Hayat Bağım’ Projesi’yle Trabzon’daki ebe, hemşire ve annelerle buluştu. Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yenidoğan servisinde görev yapan 50 ebe ve hemşireye aynı gün güvenli bağlanma, kanguru bakımı, çocuk gelişimiyle ilgili eğitimler verildi.

Projeye yönelik Trabzon’da gerçekleştirilen basın buluşmasında konuşan Hayat Kimya Global Marka İletişim Müdürü Gülben Ordulu Kambay “Molfix, bugün 21 yaşında, 21 yıldır Türkiye’de ve yurtdışında güçlenerek, emin adımlarla büyüyor. Markamız, % 20 pazar payıyla Türkiye’de lider ve başarısını global çapta da sınır ötesine taşıyor. Bu topraklarda doğan markamız ve yenilikçi ürünlerimiz sektörünün en iyisi olarak seçilen AR-GE Merkezi’mizde Türk mühendisler tarafından geliştiriliyor. Molfix ile hayata geçirdiğimiz Hayat Bağım sosyal sorumluluk projemiz ise, bizim tüm şirket olarak gönülden inandığımız ve arkasında uzun yıllar duracağımız bir çalışma. Bu projeyle aslında sadece bugüne değil gelecek nesillere de yatırım yapıyoruz” dedi.

Türkiye’deki 10 ilde gerçekleştirilen saha çalışmalarına yönelik bilgiler veren Kambay “Geçtiğimiz ay saha çalışmalarına başladığımız projemizde, 10 ilde şimdiye kadar eğitim alan annelerle eğitim öncesinde ve eğitim tamamlandıktan sonra değerlendirme anketi gerçekleştirdik. Şimdiye kadar 1.000 anneye ulaştık. Yoğun bakımdaki bebekle etkileşim kurmayı, kanguru bakımı yapmayı, bebek gelişimini bilip bilmediklerini sorduk. Eğitim öncesindeki bilgi seviyesi %37 iken, eğitim sonrası bilgi seviyesi %75’e çıktı. İl bazında bilgi oranlarına değinecek olursak, sırasıyla, Trabzon (%67), Van (%45), Sivas ve Diyarbakır (%44)’lük oranla bilgi artışının en çok ölçümlendiği iller oldu. Trabzon’daki bilgi seviyesinde bu kadar yüksek artış, annelerin bu konuda bilgi almaya ne kadar hazır olduklarının bir göstergesi niteliğinde. Trabzon’da düzenlediğimiz anne eğitimleriyle 90 anne ve bebeğe birebir ulaştık. Sahada attığımız ilk adımlarla aldığımız olumlu sonuçlar, bizi mutlu etti.Molfix olarak, annelerin yanında omuzlarına dokunan sıcak bir el olmak için de projemizi 2020’de 15 ile çıkarmayı planlıyoruz” dedi.

“Hayat Bağım projesi, toplum için önemli bir ruh sağlığı hareketidir”

Bebek Ruh Sağlığı Derneği Üyesi Uzman Klinik Psikolog Nilüfer Karapehlivan ise Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki ebe& hemşireler için düzenlenen eğitim öncesi yaptığı konuşmada, projenin hem Türkiye hem dünya için önemine değindi.

Güvenli bağlanmanın öneminin tüm toplum ve ebeveynler tarafından acilen öğrenilmesinin ve gerekli adımların atılmasının gerekliliğini dile getiren Karapehlivan “Proje, her ne kadar anne-bebek odaklı görünse de, toplumun geneline yayılacak çok önemli bir ruh sağlığı hareketidir. Güvenli anne-bebek ilişkisi sonucunda, toplumda huzurlu, barışçıl, sevgi dolu, merak eden ve araştıran bireylerin sayısı artar ve suç işleme gibi çok önemli toplumsal problemler azalır. 10 ilde başlatılan bu önemli çalışmayla, annelerin çocuk ruh sağlığı ve gelişimi üzerine bilgilendirilmesi hedeflendi. İlk yıllardaki bakım veren kişiyle kurulan duygusal bağ, kişilerin ileriki yıllardaki eş, arkadaş ilişkilerini de şekillendirir. Daha da önemlisi nesiller arası aktarılarak devam eder” dedi. Karapehlivan, anne ve bebek ruh sağlığının huzurlu bir dünyaya sahip olabilmenin ilk adımı olduğunu dile getirdi.

“Kanguru Bakımı, bebeğin hayata bağlanmasında çok önemli bir metot”

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Bayhan “Projemizi götürdüğümüz Türkiye’nin dört bir yanındaki kamu hastanelerinde, Anne Misafirhanelerinde konaklayan annelerin bebekleriyle güvenli bağlanmayı nasıl gerçekleştireceklerini, çocuklarının gelişimlerini nasıl takip edeceklerini, asla bebeklerini birbirleriyle kıyaslamamaları ve bebekleriyle oyun oynayıp etkileşime girmeleri gerektiğini her eğitimde anlatıyorum.

Bunun yanı sıra, bebeğin gelişimi ve hayata bağlanması için en önemli metotlardan olan kanguru bakımı ise, anneler ve babalar için de yararlıdır. Bilimsel olarak yeni doğan bebeğin sıcak tutulmasını sağlamakta, stres, acı veya rahatsızlığını azaltmakta ve dokunmak ile sinir hücreleri uyarıldığı için hormonlar çalışmakta büyüme ve gelişimi desteklenmektedir. Bu bakım, anne-babaların bebeğe yakın hissetmesini sağlamakta, stresini azaltmakta ve bebeğin bakımı konusunda özgüvenlerini artırmaktadır. Anne babalar bebeğin verdiği ipuçlarını daha rahat anlamakta, annelerin doğum sonrası depresyonunu azaltmaktadır.” dedi.

Molfix Hayat Bağım Projesi:

Bebeklerin mutlu ve sağlıklı gelişimlerini destekleyen, yenilikçi yaklaşımıyla annelerin güvenilir yol arkadaşı olan Molfix “Hayat Bağım” projesiyle güvenli bağlanma ve bebeğin gelişim alanlarında farkındalık yaratmak ve yenidoğan yoğun bakım ünitelerine, kuvöz, solunum cihazı gibi hayati ekipman desteği sağlamak üzere yola çıktı.

Molfix, T.C. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü desteği ve Bebek Ruh Sağlığı Derneği proje ortaklığıyla gerçekleştirdiği projede, 1 yılda 10 ilde 5.000 anne ve bebeğine, 350 ebe-hemşireye ulaşmayı hedefliyor.

Proje, erken ve sağlıksız doğan bebeklerin hayata sevgiyle bağlanabileceğini ve annelerle bebeklerin arasında güvenli bağlanmanın ve bebeğin gelişimiyle ilgili annelerin farkındalığının önemini vurguluyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.