DOLAR 32,3189
EURO 35,1132
ALTIN 2296,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

KARADENİZLİ GİRİŞİMCİLER TRABZON’DA BİR ARAYA GELDİ

tha – Girişimci adaylarını Türkiye’nin önde gelen işadamlarıyla buluşturan, ‘Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum Anadolu’nun ikincisi Trabzon’da gerçekleştirildi.

Trabzon Ticaret Borsası ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, girişimci adayı gençlerin en çok çekindiği sermaye konusunun günümüzde bir sorun olmaktan çıktığını söyledi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Trabzon Ticaret Borsası ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkıları ile düzenlenen ve Türkiye’nin en önemli girişimcilik etkinliklerinden biri olan, “Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum” Trabzon’da yapıldı.

Foruma; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, TTSO Meclis Başkanı M.Şadan Eren, TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Of TSO Meclis Başkanı Zühal Akyüzlü, Of TSO Başkanı Erdal Saral’ın yanı sıra, ünlü işadamları, çeşitli odaların başkan ve temsilcileri ve Genç girişimcilerinde aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı.

TTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Ulusoy, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Bölge Temsilcisi Tayfun Özlü ve Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Saral’ın selamlama konuşmalarının ardından kürsüye gelen Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu şunları söyledi:

“Genç girişimcilerin heyecanları ve yeni bilgilerle donattıkları düşünceler geleceği oluşturacak. Günümüz girişimciliğine hiç şüphesiz inovasyon denilen yenilikçi düşünceler hakimdir. Örneğin Doğu Karadeniz’in geleceği olan turizmden tutun da dünya üretim ve ticaretinin büyük kısmını elinde bulundurduğumuz fındığa kadar yenilikçi düşünceye ve girişimciliğe açık sektörler vardır. Başarılı uygulamaları ve bunların uygulayıcılarını genç girişimcilerin fikir ve idealleri ile birleştirirsek, Türkiye yakın gelecekte dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girecek imkan ve avantajlara sahiptir. Bu birlikteliğin sağlanması için çok çalışıp çok üreteceğiz.”

HACISALİHOĞLU: GENÇLER GELECEĞİN GÜCÜDÜR

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise, toplantının asıl amacının geleceğin gücünü yaratmak olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Geleceğin gücü de gençlerle yaratılıyor. Ülkenin kalkınmasında en önemli aktörlerden biri hiç şüphesiz özel sektördür. Özel sektörün yaptığı ticari faaliyetler, istihdam, üretim, ihracat ve ülkenin kalkınması refah seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi, gençlerin projelerinin değerlendirilmesi adına altyapı projeleri yürütüyoruz. Gençlere gerçek anlamda katkı sağlamak adına Teknokent kapsamında inovasyon merkezimiz mevcut. Amacımız gençlerin projelerini üretilebilir hale getirmelerine olanak sağlamak.”

GENÇ GİRİŞİMCİLER MENTÖRLERLE BİR ARAYA GELDİ

Açılış konuşmalarının ardından 34 yuvarlak masada mentörler genç girişimcilerle bir araya geldi. Yarımşar saatlik 4 oturum halinde gerçekleşen etkinlikte Türkiye’nin dört bir yanından gelen mentörler, gençlere tecrübelerini aktardı, fikirlerini dinledi.

SABANCI: “GİRİŞİMCİYE ÖNEM VERMEMİZ LAZIM”

G3 Forum’un öğleden sonra gerçekleşen ikinci oturumunda konuşan TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişime ve girişimcilere önem verilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Biz bu işe 2009’da başladık. Başlarken de bizim bir üst aklımız vardı. Bu üst akıl da Rıfat başkan. O dedi ki; ‘Girişimciye önem vermemiz lazım. Bu ülkede girişimciliğin bir alternatif olduğunu anlatmamız, hissettirmemiz lazım.”

Ali Sabancı, Kayseri’den sonra Anadolu’daki ikinci G3 Forumu’nu Trabzon’da yaptıklarını hatırlatarak bu tür formları yapmaya devam edeceklerini ifade etti. Sabancı, “Girişimci arkadaşların bizim ayağımıza gelmesinden çok biz onların ayağına gideceğiz. Yine İstanbul’da gelenek haline gelen bu toplantıyı Kasım ayında düzenleyeceğiz. Dış dünyaya bakıldığında bir Türkiye anlatıyorlar, bir de bizim yaşadığımız Türkiye var. Eğer 2 tane Türkiye yoksa birisi yanlış. Türkiye’de akredite yatırımcılığın artırılması gerekir” diye konuştu.

HİSARCIKLIOĞLU: “2 MİLYON YENİ GİRİŞİMCİYE İHTİYACIMIZ VAR”

TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ise girişimciliği Anadolu’ya yaymak için yoğun çabalarının olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Yıllarca uğraştık ve birçok yatırımcıyı Türkiye’ye getirdik. Yani bu devirde elinizde iyi fikir varsa para verecek olan çok. Yeter ki icat çıkartın, ne yaparsanız yapın yenilikçi yapın. Türk insanının hamurunda cesaret, elinde cevher var; marifet bunu işlemekte. Zenginlik ve refaha giden tek yol olan girişimcilik ülkeler arası rekabette ve işsizlik sorununu çözme konusunda ana etkendir. Japonya’da her 100 kişiden 5’i girişimciyken, Türkiye’de bu oran yüzde 2. Ülkemizi Japonya seviyesine çıkartabilmek için 2 milyon yeni girişimciye ihtiyacımız var. Bu vizyonla, daha güçlü ve zengin bir Türkiye için girişimcilik konusunda önemli bir gündem oluşturduk. Girişimciliği ülke çapında yaymak için 2007 yılında TOBB Kadın Girişimci Kurulu’nu, 2009 yılında TOBB Genç Girişimci kurulunu kurduk. Dünyanın 63 ülkesinden 100 girişimci ve yatırımcıyı iş kurma aşamasındaki gençlerimizle buluşturduk. Çünkü girişimciliğin gelişmesi için gerekli altyapıyı ancak ülkemizin her noktasında bu alanda bilinç oluşturarak kurabiliriz. Türkiye’nin müthiş bir genç nüfus avantajı var. Girişimci sayımızı artırabilirsek sahip olduğumuz genç nüfus avantajını zenginleşmek için kullanabiliriz. Bu nedenle girişimcilik kültürünün Anadolu’da yayılmasına büyük önem veriyoruz.”

ÖNCE HAYAL KURMALI..

ABD’de MIT (Massachusetts Institute of Technology) mezunlarının şu ana kadar 32 bin şirket kurduğunu belirten Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

“Yılda 2 trilyon dolarlık bir gelir elde eden ve 3.5 milyon kişiye imkân sağlayan bu şirketler birleşerek bağımsız bir ekonomi oluştursalardı, dünyanın 11’inci büyük ekonomisi olacaktı. Çünkü sistemi girişimciliği aşılamak ve desteklemek üzerine kurarak, mezunlarını girişimci haline getirmişler. Bütün dünyada başarılı girişimcilerin 5 temel özelliği var. Öncelikle hayal kurmalı, bu hayalinizi mutlaka hedefe çevirmeli, sonra da bu hedef doğrultusunda çok ama çok çalışmalısınız. Sonrasında sırasıyla cesur, azimli ve yenilikçi olmanız gerekiyor. En sonda da gençlerimizin en çok takıldığı sermaye konusu var. Ancak sermaye de artık bizim gençliğimizdeki gibi sorun olmaktan çıktı. Yıllarca uğraştık ve birçok melek yatırımcıyı Türkiye’ye getirdik. Yani bu devirde elinizde iyi fikir varsa para verecek olan çok. Yeter ki icat çıkartın, ne yaparsanız yapın yenilikçi yapın. Türk insanının hamurunda cesaret, elinde cevher var; marifet bunu işlemekte. Gençlerimiz artık eğitimleri ve yabancı dilleri ile çok daha donanımlılar. Gençlerimiz sayesinde Türkiye’nin geleceğinden umutluyum.”

YÖRESEL ÜRÜNLER HEDİYE EDİLDİ

Hisarcıklıoğlu’na konuşmasının ardından TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, TTSO Meclis Başkanı M.Şadan Eren, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Of Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Zühal Akyüzlü, Of Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Saral tarafından içinde yöresel ürünlerin bulunduğu sepet hediye edildi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, daha sonra fuaye alanında KTÜ ve Avrasya Üniversitesi tarafından açılan stantları ziyaret ederek genç mucitlerin buluşlarını inceledi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.