DOLAR 32,3752
EURO 34,9841
ALTIN 2326,113
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Kadınların; Sosyal, Ekonomik, Siyasi Hayatta Ve Toplumun Bütün Kesimlerinde Etkin Rol Aldığı, Kalkınmış, Gelişmiş, Demokrasisi Güçlü Bir Türkiye’yi Hep Birlikte Oluşturacağız

Kadınların; Sosyal, Ekonomik, Siyasi Hayatta Ve Toplumun Bütün Kesimlerinde Etkin Rol Aldığı, Kalkınmış, Gelişmiş, Demokrasisi Güçlü Bir Türkiye’yi Hep Birlikte Oluşturacağız

Avrupa Birliği Komisyonu TAIEX mekanizması tarafından desteklenen İçişleri Bakanlığı işbirliği ile organize edilen ‘Cinsiyet Eşitliğini Geliştirmede Yerel Yönetimlerin Rolü’ konulu çalıştay Trabzon’da gerçekleştirildi.

Bir otelde gerçekleştirilen toplantıya Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve eşi Rukiye Öz, İçişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Dairesi Başkan Yardımcısı Ramazan Keskin , AB üyesi ülkelerden gelen uzmanlar, kamu kurum ve sivil toplum temsilcileri, akademisyenler ile çok sayıda davetli katıldı.

Çalıştayda bir konuşma yapan Vali Öz, “Bu alanda Türkiye Cumhuriyeti gerek demokratikleşme ve insan haklarının geliştirilmesi amacı ve AB’ye katılım sürecinin etkisiyle Anayasasında, mevzuatında, kurumsal yapısında ve zihniyet dönüşümü konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirmiş, önemli değişim ve dönüşümler yakalamıştır. Kadın statüsünün geliştirilmesi, siyasal, sosyal, ekonomik haklar, eğitim ve istihdam alanında önemli çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bu anlamda Trabzon’un rolü bir başkadır. İlimiz 2008 yılında yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler programı kapsamında yerel eşitlik konusundaki çalışmalarda pilot il olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığımızın genelgesi doğrultusunda komisyonunu oluşturmuş, yerel eşitlik eylem planını hazırlamış ve birinci dönemini başarıyla uygulayarak örnek, model bir il olmuştur.

Yine ikinci dönemde çalışmalarımızı başarıyla ortak bir yönetim mekanizmasıyla sürdürmekteyiz. Geçtiğimiz aylarda yerel eşitlik komisyonumuzla toplanıp yeni dönem eylem planımızı katılımcı bir yönetim anlayışıyla kamu kurumlarımızın temsilcileri, yerel yönetimlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızın geniş katılımıyla hazırladık ve önümüzdeki dönemde adımlarımızı kararlı bir şekilde atacağız.

Eğitim, sağlık, kentsel altyapı, istihdam ve kadına yönelik şiddet gibi alanlardaki eylem planlarımızı detaylı bir şekilde düzenledik. Trabzon ölçeğinde bakıldığı zaman kadınlarımızın; eğitimde, sosyal hayatta, ekonomik ve siyasi hayatta rolünün her geçen gün hızlı bir şekilde arttığını memnuniyetle görüyoruz. Bu sürecin başında kadınlarımıza yönelik 3-5 olan sivil toplum kuruluşu sayımız bugün Trabzon’da 30’lara yaklaşmıştır. Bunlar kadının statüsü, hakları, kadına yönelik şiddet, kadınların eğitimi ve istihdamı gibi alanlarda başarılı ve örnek çalışmalar yürütmektedirler. Bunun yanında komisyonumuzun üyesi olan kamu kurumlarımızın, yerel yönetimlerimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın da başarılı güzel çalışmaları vardır.

Gönül Elçileri projesi kapsamında ‘Kadınlar İkinci Bir Şansı Hak Ediyor’ projesi ile 1,5 yıl gibi bir süre içerisinde eğitime kazandırılan ve bu süreci başarıyla yürüten kadınlarımızın sayısını yaklaşık 5 bin kişi arttırmış durumdayız. Bu durum toplumsal kalkınma, kadının statüsü ve cinsiyet eşitliğinin sağlanması anlamında çok önemlidir. İki gün boyunca sürecek olan bu çalıştaya destek veren herkese teşekkür ediyor, kadınların; sosyal, ekonomik, siyasi hayatta ve toplumun bütün kesimlerinde etkin rol aldığı, kalkınmış, gelişmiş, demokrasisi güçlü bir Türkiye’yi hep birlikte oluşturacağız” dedi.

Çalıştay daha sonra AB’ye üye ülkelerden gelen uzmanların sunumlarıyla devam etti

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.